Így támogatják az elektromos autók vásárlását Nyugaton

Szerző: | 2024. január. 20. | Társadalom, Technológia

Németország, Spanyolország, Olaszország és az Egyesült Királyság: négy olyan ország, amely Franciaországhoz hasonlóan érdemben támogatja a nulla kibocsátású elektromos autók elterjedését. Vajon milyen mélyen nyúlnak a zsebükbe a támogatáskor a különböző államok? 

Eléggé beindult már az elektromos autók piaca ahhoz, hogy támogatások nélkül vagy csökkentett állami hozzájárulással is meg tudjon élni? Mi a megfelelő támogatási szint? Mely gépkocsik vásárlását kell egy kicsit meglökni: a tisztán elektromosat, az EV-ket, a plug-in vagy hibrid elven üzemelőket, amelyekben hagyományos motor is besegít? Európában több ország is felteszi magának ezeket a kérdéseket, és eltérő módon válaszolnak rájuk.  

Németország eltörölte a bónuszt 

Német földön az elektromos autót diétára fogták, jelenleg már nem jár az ilyen típusú gépkocsikhoz állami támogatás. A vevők meg abban bízhatnak, hogy a különböző autószalonokban esetleg a korábbinál jelentősebb kedvezményt kaphatnak az ugyancsak borsos árból, ha a villanyautó mellett döntenek.  

A költségvetési válság miatt ugyanis a német kormány kénytelen volt hirtelen eltörölni az ökobónuszt, mégpedig egy évvel a tervezett határidő előtt

– állapította meg a francia gazdasági napilap, a Les Echos.  

A vásárlók megnyugtatására a nagy autómárkák bejelentették, hogy –  kedvezmények formájában átmenetileg – átvállalják a legfeljebb 4500 eurós (1,7 millió forintos) bónuszt. Az autóipari szakszervezet azonban keményen elítélte a kabinet döntését, amely gyengíti „a politikák megbízhatóságába vetett bizalmat. Tavaly szeptemberben a kormány már a kereskedelmi forgalomba helyezett elektromos kocsikra vonatkozó bónuszt is megszüntette.  

A 2023-as év egészében a tisztán elektromos autók regisztrációja 11 százalékkal, 524 ezer darabra emelkedett. Mostanra az eladások 18,4 százalékát teszik ki, immár megelőzve a dízeles modelleket. A német kormány 2016 óta mintegy 10 milliárd eurót fizetett ki ökobónuszként mintegy 2,1 millió elektromos járműre. Az autóipar szakértői azonban az eladások visszaesését jósolják Németországban az idei évre.  

Spanyolországban az ágazat több támogatást követel 

A Pireneusok mögött lassan indulnak az elektromos autók. Spanyolországban a 2023-as évet 51 614 tisztán elektromos jármű értékesítésével zárták. A 2022-es évhez képest 69 százalékos növekedés ellenére az ilyen típusú kocsik az összes regisztrációnak mindössze az 5,44 százalékát tették ki.  

Ez a szám az új járművek 12 százalékára emelkedik, ha az újratölthető hibridek 62 162 új regisztrációját is beleszámítjuk. 

Ez kiábrándító eredmény, tekintve Spanyolország célkitűzéseit a zöldmobilitás terén – mutatott rá José Lopez-Tafall, az Anfac gyártói szövetség főigazgatója, aki további támogatásokat sürgetett az eladások ösztönzésére, hogy megpróbáljanak közelebb kerülni az idei évre meghirdetett 280 ezres célhoz.  

Egy jelenleg érvényben lévő program lehetővé teszi, hogy a spanyol vásárlók akár hétezer eurót (2,66 millió forint) is kapjanak egy tisztán elektromos járműre, és ötezret (1,9 millió forint) egy újratölthető hibridre, ha az autó áfa nélküli ára nem haladja meg a 45 ezer eurót (17 millió forint).  

Ezenfelül a márkák által alkalmazott ezereurós jóváírást, valamint 10 százalékos kedvezményt kapnak a mozgáskorlátozottak, a taxisok, valamint az ötezer lakosnál kisebb településen élők. Ezek a kedvezmények, amelyek a használt és félig új járművekre is vonatkoznak, az idén júliusig érvényesek. 

Franciaországban alaposan leszűkült a lista 

Januártól megváltozott az ökobónuszra jogosult elektromos autómodellek listája Frankhonban. A kormány figyelembe vette a járművek gyártása és szállítása során keletkező összes szennyezőanyag-kibocsátást. Eddig azt vizsgálták, hogy a jármű használat közben mennyi üvegházhatású gázt bocsát ki.  

Mostantól kezdve az új bónuszt a jármű szén-dioxid-kibocsátása alapján ítélik oda, beleértve az autó gyártási szakaszát is, a gépkocsi „használat előtti életciklusának” nevezett módszerrel. Így környezetvédelmi kritériumok alapján a Franciaországban vagy Európában gyártott elektromos modelleket részesítik előnyben – írta a Le Figaro napilap. 

December közepén Macron elnök személyesen jelentette be a rendeletet, amely alapján az elektromos kocsik jogosultak lesznek a megújított bónuszra. Összesen 22 elektromosautó-márka szerepel rajta, köztük nagy francia gyártók, mint a Citroën, a Peugeot és a Renault, valamint olyan európai márkák, mint a BMW, a Fiat, a Mercedes, a Smart, a Volkswagen és a Volvo. Egyetlen kínai sem szerepel a támogatási listán, igaz, a Geely a Volvóban birtokolt tulajdonrészével áttételesen mégis részt vesz két típussal is.  

A távol-keleti gyártók közül csak a dél-koreai Hyundai került fel egy típusával, ezt a cseh cég üzemében gyártják. A Tesla gyártmányai közül is csak egy szerepel, igaz, itt nem az Amerikából történő szállítás – az adott márkának van németországi gyára –, hanem az ár bizonyult kizáró tényezőnek, ugyanis meghaladják a támogatás feltételéül szabott 47 ezer eurós határt. 

Hetvennyolc különböző modell közül válogathatnak a franciák. Ezek között szerepel az Audi Q4 45 E-Tron, a BMW iX1, a BMW iX2 és a Citroën E-C4. Ez a támogatás 2024-től évente összesen 1,5 milliárd eurót tesz ki, szemben a tavalyi 1,3 milliárddal. Ám az egy vevőre jutó támogatás Franciaországban ötről négyezer euróra csökken. A lépést költségvetési megfontolások indokolják, és ez bizony hatással lesz az eladásokra. 

Olaszország nem csak az EV-ket akarja segíteni 

Az olasz kormány 2030-ig 8,7 milliárd eurót kíván befektetni az elektromos autókat támogató programjába. A pénzt elsősorban a töltőpontok kiépítésére fordítják, ahol a hálózat még mindig nagyon gyenge. Tavaly az eladott 1,57 millió új autó 3 százaléka volt elektromos. Az olasz autópark az egyik legöregebb Európában, 11 millió 19 évnél idősebb kocsival.  

A kabinet támogatni kívánja az elektromos járművek, valamint a hibridek, a plug-in hibridek, az LPG és a földgázüzemű járművek (NGV) vásárlását is.  

A tervek szerint az idén 950 millió eurót különít el a magánszemélyek és a vállalkozások támogatására, négyezertől 13 750 euróig terjedő átállási bónuszokkal. A részleteket február elejéig egy rendelet fogja meghatározni.  

A támogatás elektromos vagy új Euro 6-os gépkocsi vásárlására vonatkozik majd, egy húsz évnél idősebb Euro 1-es, 2-es, 3-as vagy 4-es belső égésű modellért cserébe. A megvásárolt jármű ára nem haladhatja meg a 35 ezer eurót adó nélkül.  

Végül a kormány arra akarja ösztönözni a Stellantis gyártót (amely a Fiat tulajdonosa is), hogy elektromos járműveket gyártson Olaszországban. A szakszervezetek szerint az eddig bejelentett ösztönzőknek eddig nem volt hatása.  

A gyártók az Egyesült Királyságban az áfa csökkentését követelik 

Többévnyi növekedés után az elektromos járművek elterjedése stagnál az Egyesült Királyságban, ami arra késztette a gyártókat, hogy a vásárlási támogatások visszaállítását követeljék. A brit autóipart képviselő SMMT azt kéri, hogy az villanyautók értékesítésének az áfáját 20-ról 10 százalékra csökkentsék. Az elektromos kocsik értékesítése 2023-ban 18 százalékkal nőtt.  

Tekintettel azonban az autópiac általános fellendülésére, az elektromos gépjárművek aránya az összes eladáson belül 17 százalék körül stagnál. Mindez egybeesik a vásárlási támogatások 2022-es megszűnésével, amelyeket átcsoportosítottak az elektromos töltőpontok telepítésének a támogatására. Az ottani autógyártók aggódnak emiatt, annak ellenére, hogy a brexit óta az Egyesült Királyság az európaiaknál szigorúbb büntetési rendszert vezetett be, hogy a gyártókat a flottájuk „zöldítésére” ösztönözze.  

A kormány döntése az idei évre 22 százalékban jelölte meg a EV-k arányát a brit járműparkban, amelynek 2030-ra el kellene érnie a 80 százalékot. Eredetileg ez volt az a dátum, ameddig az Egyesült Királyság be akarta tiltani a belső égésű motorral hajtott autók értékesítését. A kormány nemrég ezt a határidőt 2035-re hosszabbította meg, akárcsak Európa többi részén. 

A vállalkozók villannyal járnak 

Hazánkban az idén a kormányzat az egyéni vállalkozóknak kedvez az EV-kre, a tisztán elektromos autókra nyújtott támogatással. Egy kocsira is lehet igényelni a támogatást, ami lehet családi autó is, így a teher- mellett fontosak a személygépjárművek is.  
Február 1-jével indul a pályázat a villanyautó-támogatásra – tudatta a vezess.hu portál. A teljes keretösszeg 30 milliárd forint, amiből 10,8-et lehet felhasználni Budapesten, a fennmaradó részt pedig vidéken. Összesen 9375 projekt támogatására lesz elég ez az összeg, amit 2026-ig lehet felhasználni.  
A támogatás mértéke függ az autó akkumulátorkapacitásától, valamint attól, hogy személy- vagy tehergépkocsira nyújtottak be pályázatot. Tíz fő alatti létszámú vállalkozások legfeljebb egy autóra pályázhatnak. A maximumár is szerepel a kiírásban: személygépjárművek maximális nettó listaára 20 millió forint (áfával 25,4 millió), teherautóknál 25 millió forint (áfával 31,75 millió). Egy autóra vetítve ez sem kevés, több modell esetén a magasabb felszereltség is bőven belefér. 
Ezen túl számos márkánál még több kedvezményt nyújt, amely az állami támogatással is összevonható. Külön a támogatás hatására is készülnek egyedi ajánlatokkal és konfigurációkkal – említette meg a vezess.hu összefoglalójában. 
A legolcsóbb elektromos autó, a listaáron 9,1 millió forintért kapható Dacia Spring ára a legalacsonyabb, 2,8 milliós támogatással 6,3 millió forintra csökken, de a készleten lévő kocsikra további 2,1 milliós kedvezmény jár, így egy alapfelszereltségű Spring 4,2 millióba kerül.  
A második legolcsóbb villanyautó egy egészen friss érkező, a BYD Dolphin, kevesebb mint 11 millió forintos listaárral, ami a támogatással 7,37 milliót jelent. Erre nem ad több kedvezményt a márka, de 44,9 kilowattórás akkumulátorával így is jó vételnek tűnik a kínai villanyautó. 
A BYD hazai képviselete mégis az Atto 3-ra várja a legnagyobb érdeklődést, ami az állami támogatással már 10 millió forint alatt hazavihető. Listaáron szintén egy kínai modell, az MG 4 a következő szereplő, amely állami támogatással 9,3 millió forint, amire további 900 ezret dob rá a márka, vagyis 8,4 millióért elérhető már az 51 kilowattórás akkumulátorú változat. 
Tízmillió forint feletti listaáron a Mazda elektromos modellje, az MX–30 készleten lévő autóira érvényes 3 millió forint kedvezménnyel akár 7,7 millióért is hozzá lehet így jutni. Az importőröktől kapott információk alapján a legtöbb kedvezményt a Nissannál tudjuk összelapátolni egy modellre, az Ariya esetében 7,2 millióval kevesebbért lehet hozzájutni a 63 kWh-s akkumulátorral szerelt kivitelhez, mint ami a listaár. Vagyis 13,29 millióért vihető el a listaáron 20 millió forintnál is többért kínált kocsi. Mind a KIA, mind a Volkswagen kínálatában várhatók újabb kedvezmények az állami támogatás hatására.
A Peugeot-nál rengeteg e-Expert elektromos teherautót tartanak készleten, amelyekre az állami támogatás mellett 23,5 százalék kedvezményt is adnak, így van olyan modelljük, amelyért 10 millió forintnál is kevesebbet kell fizetni.  

A témában ajánljuk még: 

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn