Elektromos járművek beszerzésére kaphatnak támogatást a vállalatok 

Szerző: | 2023. december. 11. | Hazai, Zöldenergia

További támogatásokat vezet be a kormány a zöldenergiára való átállás elősegítése érdekében. Az új programnak köszönhetően a vállalatok juthatnak olyan forrásokhoz, amelyeket elektromos járművek beszerzésére fordíthatnak. 

A magyar gazdaság jövője a zöldenergia. A károsanyag-kibocsátás mintegy ötödéért a közlekedés, a szállítás felel, és e környezetterhelés túlnyomó részét a közúti forgalom okozza. A szektor zöldítésében meghatározó eszköz az elektromos autózás térnyerésének ösztönzése.  A korszerű járművek levegőszennyezés nélkül használhatók, csendesebbek a belső égésű motorral hajtottaknál, az üzemeltetőiknek pedig működési-karbantartási költségeket takaríthatnak meg.  

Jelenleg közel 85 ezer zöld rendszámos gépjármű közlekedik a hazai utakon, és több mint felük tisztán elektromos személygépkocsi.  

A kormány a társadalmi egyeztetésen lévő programmal ( https://archive.palyazat.gov.hu/node/77208) a vállalatokat ösztönzi e-járművek beszerzésére. A támogatási összegek jelentősen mérséklik a hagyományos hajtású gépkocsik árelőnyét, vonzóbbá és kifizetődőbbé teszik az elektromos személy-, valamint teherautók, kisbuszok megvásárlását. 

Támogatásra magyarországi gazdasági társaságok, továbbá a taxiszolgáltatást nyújtó vagy legalább két főt foglalkoztató egyéni vállalkozások pályázhatnak a jövőre élesedő kiíráson. A flottaszolgáltatók külön programban vehetnek majd fel kedvezményes hitelt elektromos gépjárművek beszerzésére.  

A tíz fő alatti állományi létszámú vállalkozások legfeljebb egy, a 10–49 fő közöttiek maximum öt, az 50–249 fő közöttiek legfeljebb tíz, míg a nagyobbak maximum 16 járművet szerezhetnek be. Az egy cégre eső minimális támogatási érték 2,8 millió, a maximális elnyerhető forrásmennyiség pedig 64 millió forint lehet.  

A Nemzeti Helyreállítási Terv hitelrésze terhére már a jövő év elején érkezhet előlegfinanszírozás Magyarországra, miután az uniós pénzügyminiszterek tanácsa a napokban jóváhagyta az Európai Bizottság korábbi döntését.  

Az energetikai intézkedéseket és beruházásokat magában foglaló REPowerEU-fejezetre két részletben közel 1 milliárd eurót kaphatunk 2024-ben.  

A kormány a REPowerEU-keretből 60 milliárd forintot szán a vállalati járműbeszerzés támogatása mellett a hazai elektromos töltőhálózat bővítésére a közlekedés zöldítése érdekében. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn