Az új német fegyvergyár fontos lépés a független európai hadianyagtermelés irányába 

Szerző: | 2024. február. 13. | Geopolitika, Háború

Világszinten szükség van a hadiipari termelés növelésére – hívta fel a figyelmet Olaf Scholz a Rheinmetall fegyvergyártó vállalat észak-németországi gyárának alapkőletételén. A tervek szerint ez az üzem képes lesz fedezni a német hadsereg igényeit és a kancellár szerint megalapozza az európai partnerek független ellátását is a tüzérségi lövedékek tekintetében.

Komoly hangsúlyt kapott az európai fegyvergyártás felgyorsítására irányuló törekvés február 12-én, amikor német és dán vezetők egy fegyvergyár alapkőletételén vettek részt. 

A Rheinmetall új gyára az észak-németországi Unterluess településen épül fel, és a várakozások szerint évente 200 ezer tüzérségi lőszert állít majd elő, robbanóanyagok, rakétafejek és egyéb alkatrészek mellett. A mintegy 300 millió euróra rúgó építési költségeket a vállalat fedezi. 

A cég állítása szerint a gyár termelése elsősorban a német hadsereg, a Bundeswehr igényeit fogja kielégíteni. Hozzátették, a cél, hogy a termelőegység – amelynek az építése körülbelül egy évet vesz igénybe – amilyen gyorsan csak lehet, megkezdje a működését. 

Olaf Scholz német kancellár, aki védelmi miniszterével és Mette Frederiksen dán miniszterelnökkel az oldalán vett részt az alapkőletételen elmondta, a Rheinmetall ezzel is  

megalapozza a Bundeswehr és az európai partnerek tüzérségi lövedékkel való független és tartós igényeinek ellátását”. 

Ez szerinte különösen fontos az ukrán lőszerigények fényében – jelentette a dpa nevű német hírügynökség. 

„Eddig minden készletünkből rengeteget szállítottunk” – kezdte Scholz, hozzátéve, hogy ez egyre nehezebbé válik.  

Fontos, hogy világszinten is mindent megtegyünk a hadiipari termelés növelése érdekében.” 

Az orosz hadiipar kapacitásai jócskán túlszárnyalják Ukrajnáét, így Kijev a nyugati segítségre támaszkodik, hogy versenyben maradhasson Moszkva erejével szemben.  

Az EU27 által Ukrajnának márciusig beígért 1 millió tüzérségi lövedéknek azonban még csak a harmada készült el. 

Az ukrajnai háború Németországban is aggodalmat keltett a saját haderejének felkészültségét illetően. Ez Olaf Scholzot arra késztette, hogy országa katonai kiadásainak terén „fordulópontot” jelentsen be, pár nappal az orosz invázió kezdetét követően.  

Németország terve, hogy az idén a GDP-jének 2 százalékát csoportosítja hadi kiadásokra, miután a NATO által egy évtizede felállított céltól eddig jócskán elmaradt. Jelenleg Ukrajna második legnagyobb katonai beszállítójának számítanak az Egyesült Államok után. 

(Forrás: AP News

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn