Januárban is pozitív képet mutatott a turizmus

Szerző: | 2024. február. 28. | Hazai

A 2024. januári KSH-adatok szerint a vendégéjszakák száma egy év alatt 10,5 százalékkal nőtt. A belföldi vendégek száma is tovább emelkedhet idén, mert a magas bérdinamika és a lassuló infláció javítja a jövedelmi helyzetet.  

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője   

Januárban is pozitív képet mutatott a turisztikai szálláshelyek forgalma. A vendégéjszakák száma egy év alatt 10,5 százalékkal nőtt, ezen belül a belföldi vendégéjszakaszám 8,9, míg a külföldi 12,1 százalékos bővülést mutatott. Vagyis mindkét relációban tovább folytatódott a helyreállás. A belföldi relációban a múlt év első felében a magas infláció miatt csökkenő reáljövedelem vetette vissza a forgalmat, de a nemzetközi turizmus koronavírus-járvány utáni helyreállása következtében is egyre többen döntöttek a külföldre utazás mellett.  

Az Európából érkezők száma ütemesen nőtt 

A múlt év első három negyedévében a külföldre tett utazások száma 16,9 százalékos növekedést mutatott. Szintén a nemzetközi turizmus helyreállása magyarázza a külföldivendég-éjszakák számának két számjegyű éves emelkedését.

Januárban elsősorban az Európából érkező vendégek húzták fel a forgalmat, itt 16,1 százalékos bővülés következett be,

miközben a második legfontosabb küldő kontinens, Ázsia esetében számottevő, 13,6 százalékos visszaesést mért a KSH. 

Akadt két 20 százalék felett bővülő térség is 

A turisztikai régiók közül csak kettőben csökkent a vendégéjszakák száma, a visszaesés viszont csak Gyula és térsége esetében volt jelentős, 9,4 százalékos. Ellenben Bük-Sárvár vagy Debrecen és térségének szállásadói 20 százalék feletti bővülést tapasztalhattak egy év alatt. Mindkét térségben a külföldi vendégek húzták fel a forgalmat amellett, hogy a belföldi vendégéjszakák száma is számottevő növekedést mutatott. 

Milyen trendek várhatók a turizmusban? 

Előretekintve a turizmus kilátásai kedvezők. A belföldi vendégek száma tovább emelkedhet:

az idei évben a magas bérdinamika és a lassuló infláció nyomán bekövetkező érdemi reálbér-növekedés javítja a jövedelmi helyzetet, amelynek a hatása a turizmusban is megjelenik majd az óvatossági motívum oldódása nyomán.

Van még tér a külföldi vendégszám emelkedésére is, itt még érdemi – a Magyarországra tett külföldi utazások számát vizsgálva –, több mint 20 százalékos elmaradást mutatnak az adatok a pandémia előtti időszakkal összevetve.  

A belföldi turizmust támogathatja, hogy a KSH januári adatai alapján immár a külföldi üdülés drágul gyorsabb ütemben, 12,3 százalékkal, szemben a belföldi üdülés átlagos 8,4 százalékos áremelkedésével. A turizmusban rejlő potenciál kiaknázása, főleg külföldi vendégek esetében, a növekedési kilátásokat is javíthatja, tekintve, hogy a hazánkba látogatók költései nemcsak a turizmus ágazatot, hanem a gazdaság széles körét támogatják.   

A turizmus is hozzájárulhat a gazdasági növekedés helyreállításához 

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a friss KSH-adatokat értékelve közölte: a turizmus egyre erőteljesebben segíti a gazdasági növekedés helyreállítását. Kiemelték: a vendégforgalom összetétele kiegyensúlyozott volt januárban, a vendégéjszakák 52 százalékát töltötték el külföldiek Magyarországon. Az 1 milliót elérő, belföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma 9 százalékkal haladja meg a tavaly januári és a 2019. januári, még a járvány előtti év adatát is. Az NGM közleményében hozzátették azt is, hogy a nemzetközi turizmus töretlen helyreállását mutatja, hogy a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér utasforgalma 2024 januárjában 16,5 százalékkal bővült, 9,4 százalékkal meghaladva a 2019. januári szintet is. 

Az NGM megerősítette, hogy 2024-ben a kormány fő célja az, hogy helyreállítsa a gazdasági növekedést, és újra dinamikusan, idén 4 százalék körüli mértékben emelkedjen a GDP. Ehhez 25 százalék felett kell tartani a beruházások arányát, tovább szükséges növelni a munkaerőpiaci aktivitást, valamint helyre kell állítani a fogyasztást. A turisztikai ágazatban tapasztalható jelentős teljesítménynövekedés pedig éppen a fogyasztás helyreállásának egyik jele, amely a fogyasztás bővülésén keresztül hozzájárul a gazdasági növekedés helyreállításához. 

A KSH friss turisztikai adatai részletesen 

– Idén januárban a vendégek száma összességében 10, a vendégéjszakáké 11 százalékkal nőtt a turisztikai szálláshelyeken. 

– A vendégéjszakák 74 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 9,6 százalékkal volt nagyobb az előző évinél. A magán- és egyéb szálláshelyeken 13 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban. 

– A belföldi vendégek száma 8,2, a vendégéjszakáké 8,9 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. 

– A vendégek száma 435 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1 millió volt a turisztikai szálláshelyeken, ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 345 ezer vendéget és 806 ezer vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 82 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 16 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. 

– A belföldivendég-éjszakák száma a Sopron–Fertő turisztikai térségben 27 százalékkal bővült, míg Győr–Pannonhalma térségében 6,6 százalékkal csökkent az előző évhez képest. A Balatonnál 19, Budapesten 0,5 százalékkal emelkedett a turisztikai szálláshelyeken eltöltött belföldi vendégéjszakák száma januárban. 

– A külföldi vendégek és vendégéjszakák száma egyaránt 12 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. 

– A külföldivendég-éjszakák száma Debrecen és térségében 33 százalékkal bővült, míg Gyula és térségében 30 százalékkal visszaesett az előző évhez képest. Budapesten 15, a Balatonnál 0,8 százalékkal emelkedett a turisztikai szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma. 

– Összesen 17 300 turisztikai szálláshely, ezen belül 2017 kereskedelmi, illetve 15 283 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket. A kereskedelmi szálláshelyek közül 867 szálloda és 869 panzió volt nyitva január egy részében vagy egészében. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn