Magyar ipari árak - illusztráció fotó: Unsplash

Éves alapon tovább csökkentek az ipari árak

Szerző: | 2024. február. 29. | Hazai

Éves alapon jelentős, 6,8 százalékos csökkenés figyelhető meg az ipari termelői árakban. Ez inflációs szempontból továbbra is kedvező, ám havi alapon most 0,3 százalékos növekedést mért a KSH. A német ipar gyengélkedése ellenére ugyanakkor a havi alapú export áremelkedése meglepetésnek tekinthető.

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője

Az ipari termelői árak alakulása vegyes képet mutatott januárban. Éves alapon továbbra is jelentős, 6,8 százalékos csökkenés figyelhető meg, miközben havi alapon most 0,3 százalékos növekedést mért a KSH. Ez utóbbi úgy alakult ki, hogy míg a belföldi értékesítési árak 1,1 százalékkal mérséklődtek, addig az exportértékesítések árai 1 százalékos emelkedést mutattak.

Leginkább az energiaárak mérséklődtek

Az éves alapú csökkenés inflációs szempontból továbbra is kedvező, azt jelzi, hogy költség oldalról nincs további árnyomás a gazdaságban. Itt a belföldi értékesítés esetében 7,6 százalékos mérséklődés látható éves alapon, amely a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás ágazat 16,6 százalékos és a feldolgozóipar 3,8 százalékos árcsökkenéséből tevődött össze. Előbbi esetében a korábbinál alacsonyabb világpiaci energiaárakat érdemes kiemelni, amely hatása viszont fokozatosan begyűrűzik minden termék és szolgáltatás árába. A feldolgozóipari árak mérséklődését továbbá a belső kereslet visszaesése is támogatta.

Így alakultak a feldolgozóipar árai

Az exportértékesítés esetében is árcsökkenést (6,3 százalék) mutatnak az éves adatok, amely szintén elsődlegesen az energiaiparhoz köthető, ahol 36,6 százalékos áresést mért a KSH, de kisebb mértékben, 2,7 százalékkal mérséklődtek a feldolgozóipar exportértékesítési árai is. Ez utóbbiban szintén az alacsonyabb költségek, valamint a külső kereslet mérséklődése, elsősorban legfontosabb exportpiacunk, Németország és a német ipar gyengélkedése játszott szerepet. Ebből a szempontból ugyanakkor a havi alapú export áremelkedés meglepetést jelent, főleg, hogy annak forrása a belföldi értékesítési árak alapján nem költségoldali.

Az exportáraknak nőniük kell

A hazai gazdasági növekedés és az ipar szempontjából kedvező lenne, ha az exportértékesítési árak növekednének, miközben a belföldi értékesítési árak nem. Ez, az infláció visszafogása mellett, növelné a magyar vállalatok bevételeit és támogatná a gazdasági növekedést is.

Fotó: Unsplash

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn