Száműzi Ukrajnából Zelenszkij a leváltott főparancsnokot

Szerző: | 2024. március. 12. | Háború, Kiemelt

Zelenszkij semmit nem bízott a véletlenre: miután kirúgta egyetlen szóba jöhető riválisát, nagyköveti munkával bízta meg. Zaluzsnij meg sem áll Londonig, messze a háborútól és az elnöktől.

Zelenszkij londoni nagykövetté nevezte ki az ukrán hadsereg február elején leváltott főparancsnokát, Valerij Zaluzsnij tábornokot. „A Nagy-Britanniával kötött szövetségünknek erősödnie kell” – indokolt az elnök, aki a főparancsnok leváltása után a hozzá hű tábornokokat is kirúgta.

Zaluzsnij eltávolításának valódi oka Zelenszkij riadt féltékenysége lehetett: a tábornok volt az egyetlen, aki egy esetleges választás esetén komolyan veszélyeztethette volna az elnök hatalmát. Népszerűsége meghaladta Zelenszkijét, az pedig egyre idegesebben figyelte a tábornok megnyilvánulásait. A kenyértörésre akkor került sor, amikor Zaluzsnij tavaly novemberben a The Economistnak adott interjújában őszintén beismerte az ukrán ellenoffenzíva összeomlását, a fronton kialakult patthelyzetet, valamint azt a tényt, hogy Ukrajna emberi veszteségei akkorák, hogy hamarosan nem lesz kinek harcolnia a nyugati fegyverekkel.


Bár az elnöki hivatal többször figyelmeztette a főparancsnokot, hogy tartsa a száját, Zaluzsnij nem engedelmeskedett, és folyamatos kritikával illette az elnököt, illetve a politikai vezetést a határozatlanságáért és a súlyos emberhiányra adott értelmezhetetlen válaszaiért.

Száműzetés a szigetre

Zaluzsnij kirúgása után az elnöki hivatal villámgyorsan katonai szolgálatra alkalmatlannak minősíttette az addigi főparancsnokot, vagyis a tábornok kénytelen volt munka után nézni. Hogy a mostani száműzetést megmagyarázza, Dmitro Kuleba külügyminiszter azzal érvelt: a volt tábornok valójában lelkesedik a diplomáciai munkáért, nem beszélve arról, hogy mesterdiplomája van nemzetközi kapcsolatokból.

Bár maga az érintett soha nem erősítette meg, hogy minden vágya négy évre Londonba költözni, az indoklás még hihető is lenne, ha nem éppen a brit nagyköveti pozícióról lenne szó. A londoni nagyköveti iroda 2023 nyara óta üresen áll. Ekkor rúgta ki diplomatához méltatlan viselkedése miatt Zelenszkij Vadim Pristajko nagykövetet.

Azóta folyamatosan keresik az új embert, ám érdekes módon mindig egy a hatalom kegyeiből kieső politikus neve került szóba.

A korrupciós ügyekbe keveredett és eltávolított volt védelmi miniszternek, Alekszej Reznyikovnak éppúgy felajánlották a munkát, mint – ez még friss információ – a hamarosan lapátra kerülő Kulebának, annak a külügyminiszternek, aki lelkesen ecsetelte, hogy milyen jó lesz Zaluzsnijnak Londonban.

A főparancsnokot tehát száműzték abból a politikai környezetből, ahol a legnagyobb esélye lett volna érvényesülni. Azzal, hogy nagykövet lett, folyamatosan ellenőrizhetővé is vált: a külügyminisztérium egyik végrehajtója lett, akit állandó kontroll alatt lehet tartani. Míg eddig utasításokat adott, mostantól végrehajtja azokat. Ami Ukrajnában történik a távozása után, abba már nem lesz beleszólása.

Persze semmi sincs kőbe vésve, és továbbra is nyitott a kérdés: amennyiben Washington (és London) úgy ítéli meg, hogy Zelenszkijnek mennie kell, kihozzák-e a legnépszerűbb riválist a szigetről, ahová száműzték?

***

Kapcsolódó:


Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn