Magyar GDP KSH - shutterstock

A várakozásoknál jobban nőtt a negyedéves GDP

Szerző: | 2024. április. 30. | Hazai, Infláció

Negyedéves alapon 0,8, míg éves alapon 1,7 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye a szezonálisan és naptárhatástól kiigazított adatok szerint ez év első három hónapjában – derül ki a KSH friss jelentéséből. A gazdaság teljesítménye az elemzői várakozásoknál érdemben kedvezőbben alakult, a 2024-es GDP növekedés 2,8 százalékos lehet.

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője

A KSH az első becslés keretében még nem közöl részleteket, csupán annyit, hogy a piaci szolgáltatások, azon belül is az ingatlanügyletek, illetve az információs és a kommunikációs ág járult hozzá a növekedéshez, miközben az ipar teljesítménye visszafogta azt. Utóbbi esetében a külső kereslet, elsősorban a német gazdaság gyengélkedését kell kiemelni. A piaci szolgáltatások teljesítményét pedig a reálbérek emelkedése támogathatta keresleti oldalról.

Mi várható a 2024-es év egészében?

Előrejelzésünk szerint

a gazdaság teljesítménye az idén, az év egészében 2,8 százalékkal növekedhet, a vártnál kedvezőbb első negyedéves adatok ugyanis mindenképpen okot adnak az óvatos bizakodásra. A növekedés motorja idén elsődlegesen a fogyasztás lehet, a lassuló infláció nyomán 6-7 százalékkal emelkedő reálbéreknek köszönhetően, de a kamatkörnyezet csökkenése miatt a beruházások is érdemben támogathatják a gazdasági teljesítmény fokozódását.

A legnagyobb kérdés a külső kereslet és a nettó export alakulása.

Hogyan alakul a német gazdaság?

Ennek kapcsán az utóbbi időszakban kedvezőbb hírek érkeztek a német gazdaságból, a német ipar az év első hónapjaiban már életjeleket mutatott, miközben a hangulatindexek is fokozatos javulásról tanúskodnak.

Ugyanakkor a hazai kilátásokat tekintve továbbra is jelentős a bizonytalanság. Ha az év eleji gazdasági folyamatok továbbgyűrűznek, és a német gazdasági is ütemesen kilábal, keresletet teremtve a magyar export iránt, akkor nem elképzelhetetlen, hogy akár 3 százalék fölé kerül a növekedési ütem.

Nagy Márton: Idén újraindul a gazdaság!

A kormány célja, hogy 2024-ben újraindítsa, jövőre pedig magasabb fokozatba kapcsolva tovább emelje a gazdasági növekedést. Ez a szándék határozta meg a kormány gazdaságpolitikai intézkedéseit és ez tükröződik vissza a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiban is.

Kijelenthető, hogy 2024 első negyedévében újraindult a gazdaság, a GDP éves alapon 1,7 százalékkal, míg az előző negyedévhez képest 0,8 százalékkal növekedett. Éves alapon – az eddig megjelent adatok alapján – a magyar gazdasági bővülés kedvezőbb, mint a belga, a francia, az ír, a lett és a svéd növekedés.

A gazdasági adatok rávilágítanak, hogy a dinamikus gazdasági növekedés és az újraindítás öt feltételéből négy már teljesült, azaz valóban elkezdődött a növekedés fokozatos újraindítása.

1) A fogyasztásban megkezdődött a helyreállás és az óvatossági motívum is oldódik: ezt tükrözi, hogy a kiskereskedelmi forgalom 13 hónap után ismét növekedést ért el az idei első két hónapban, továbbá a turizmus teljesítménye is kiugró, amelyre a vendégéjszakák két számjegyű növekedése, valamint a vendéglátóhelyek forgalmának dinamikus élénkülése is utal.

2) A beruházások fokozatosan dinamikusabbá válnak: ezt jelzi, hogy kirobbanóan kezdte az idei évet az építőipar, az első két hónapban 9,5 százalékos növekedést érve el, ami negyedéves és éves alapon is érdemben hozzájárulhatott a GDP növekedéséhez.

3) A munkaerőtartalék aktivizálódik, egyre több korábban inaktív jelenik meg a munkaerőpiacon: a 15-64 éves korosztályon belül a gazdaságilag aktívak száma közel 60 ezer fővel bővült, ennek köszönhetően az aktivitási arány egy év alatt 77,5 százalékról 78,4-ra emelkedett.

4) A hitelezés élénkülésére utal, hogy a háztartásoknak és a vállalatoknak nyújtott új hitelek szerződéses összege is két számjegyű bővülést mutatott 2024 első két hónapjában.

5) Nagy Márton mindezeken túlmutatóan megállapította, hogy a magasabb növekedési fokozat eléréséhez ötödik tényezőként, a magyar export magas dinamikáját fenn kell tartani. Ezt azonban hátráltatja a háború és a külpiacok, elsősorban a német gazdaság gyengélkedése. Az export gyengélkedése ma a gazdaság újraindításának legnagyobb akadálya.

Ha véget ért a háború, Magyarország újra Európa egyik leggyorsabban fejlődő gazdasága lesz. Ez a számokat tekintve azt jelenti, hogy Magyarországon a GDP 2024-ben 2,5 százalékkal, 2025-ben pedig 4,1 százalékkal fog növekedni.

Forrás: KSH, 2024. 04.30.

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn