Nagyszerű kilátások a magyar gazdaság előtt 

Szerző: | 2024. május. 2. | Foglalkoztatás, Hazai, Világgazdaság

A kormány fokozatosan csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot a következő években, miközben a magyar gazdaság az egyik legnagyobb növekedést érheti el az Európai Unióban – áll a Pénzügyminisztérium által az Európai Bizottságnak megküldött konvergenciaprogramban. Az előrejelzés erősödő foglalkoztatást, javuló munkanélküliségi rátát, növekvő béreket és csökkenő inflációt mutat a következő évekre. 

A 2023. évi konvergenciaprogram megjelenése óta eltelt időszakot az infláció megfékezése, a külső egyensúly helyreállása jellemzi.  

A kedvezőtlen külső körülmények ellenére a gazdasági növekedést megalapozó tényezők folyamatosan erősödnek  

– rögzíti a dokumentum, kiemelve, hogy a reálbérek 2023 szeptembere óta folyamatosan emelkednek, támogatva a háztartások fogyasztásának bővülését és a gazdasági növekedést.  

A program 2024-ben 2,5, míg 2025-ben 4,1 százalékos növekedést valószínűsít, ezt követően a magyar gazdaság éves szinten 4 százalék körüli mértékben bővülhet. Ez egybevág az Európai Bizottság és az IMF előrejelzésével is, amelyek szerint hazánk jövőre az uniós növekedési rangsor élmezőnyében lehet. A kormány céljainak megfelelően  

a gazdaság fellendülésével a munkaerő-kereslet tovább élénkülhet, így a foglalkoztatottak száma továbbra is 4,7 millió fő felett alakulhat. 

A kabinet az egyensúly erősítésével is a gazdaság növekedését építi újra: az idén 4,5 százalékra csökkenti az államháztartási hiányt, míg jövőre 3,7-re, majd 2026-ra 2,9-re mérsékeli. Emellett az államadósság mértéke a 2023 végi 73,5 százalékról 2026-ra 70 alá csökkenhet. A kormány elkötelezett a hiánycél tartása mellett, ezért folyamatosan figyelemmel követi a költségvetés alakulását, és ennek érdekében döntéseket is hozott: a hiánycél eléréséhez 675 milliárd forintnyi állami beruházást ütemezett át, miközben 2000 milliárdos fejlesztést még az idén megvalósít. Az újrainduló növekedés és az infláció mérséklése hozzájárul a költségvetés pozíciójának megerősítéséhez is. Mindeközben a korábbi évekhez hasonlóan kiemelt cél marad a családok és a nyugdíjasok támogatása, valamint a rezsivédelem fenntartása – áll a dokumentumban. 

Magyarország 2024–2028-as konvergenciaprogramja a kormany.hu honlapon érhető el. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn