Kína nem bízza a véletlenre: még Moszkvát is sakkban tartja egy másik nagy gázimportőrrel 

Szerző: | 2024. május. 4. | Geopolitika, Világgazdaság

Oroszország hiába Kína legnagyobb földgázexportőre, Peking mégis többet fizet érte a türkméneknek. Az ok egyszerű: Moszkva nincs most túl jó „alkupozícióban”.

Többet szállítanak kevesebbért 

Az orosz energetikai óriás, a Gazprom 2024 elején nagy hanggal jelentette be, hogy Kína legnagyobb földgázszállítójaként a mennyiséget tekintve megelőzte Türkmenisztánt.  

Azonban, ha az exportbevételekről van szó, Aşgabat még mindig Moszkva előtt jár. 

Az Oil & Gas türkmén portál szerint az idei első negyedévben Aşgabat 2,4 milliárd dollár bevételt termelt a Kínába irányuló gázexportból. Ezt a számot a Daryo, Üzbegisztán legnépszerűbb hírportálja is megerősítette, amely megjegyzi, hogy Oroszország ugyanebben az időszakban csupán 2 milliárd dollárt keresett a Pekingbe irányuló gázeladásaiból. 

A volumenbevétel különbség oka az, hogy Kína jóval olcsóbban szívja fel az orosz gázt.  

Mivel a Kremlnek készpénzre van szüksége ahhoz, hogy a háborús offenzívát és a gazdaságát is zavartalanul működtethesse, Oroszország Pekinggel folytatott tárgyalási befolyása, vagy más szóval alkupozíciója jelentősen lecsökkent. 

Oroszország előnye az exportvolumenben csak addig tarthat, amíg a meredek árengedmények fennmaradnak. A The Chronicle of Turkmenistan független lap arról számolt be, hogy az orosz Power of Siberia gázvezeték Kínába irányuló kapacitása 2025-ben várhatóan 38 milliárd köbméter lesz. Eközben a Türkmenisztánt és Kínát összekötő három vezeték együttes teljesítménye összesen 55 milliárd köbméter. 

A türkmének itt nem állnak meg 

A türkmén állami médiumok némi árnyékot vetettek a Kreml exportjára: az Aşgabat Kínából származó gázbevételeiről szóló beszámolókból kihagyták Oroszország említését. A Turkmenportal.com által közzétett jelentés például Türkmenisztán mellett csak Ausztráliát (3,6 milliárd), Katart (3,1 milliárd) és Malajziát (1,15 milliárd dollár) nevezi meg kulcsfontosságú beszállítóként, főként cseppfolyósított földgázzal.  

Eközben a Turkmengaz vezetője, Maksat Babajev bejelentette, hogy a „világ legnagyobb gázmezőjének” tartott Ýolöten-gázmező fejlesztését tervezi. A beruházás első szakasza már „stabilan biztosítja az évi 30 milliárd köbméter gáz exportját Kínába”, a második szakasz pedig további évi 25 milliárdot hoz majd működésbe. A fejlesztés harmadik fázisa a 33 milliárd köbméteres kapacitásúra tervezett Türkmenisztán–Afganisztán–Pakisztán–India- (TAPI) gázvezetékprojekt megépítése lenne – írja a Turkmenportal

(Forrás: Oilprice.com)

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn