Több milliárd forintnyi támogatás segíti a munkába állást és a vállalkozások fejlesztését 

Szerző: | 2024. április. 25. | Foglalkoztatás, Hazai, Társadalom

Idén az egyik legfontosabb cél a gazdasági növekedés újraindítása, ami által a vállalkozások és a családok is tovább erősödhetnek.

A háború és a szankciók miatti infláció már visszaszorult, a béremelések folytatásával pedig a gazdaságot újra növekedési pályára lehet állítani. A Nemzetgazdasági Minisztérium azon dolgozik, hogy a dinamizmus érdekében a 910 milliárd forintos uniós gazdaságfejlesztési források is a lehető leghamarabb a gazdaságba kerüljenek, ezért a már zajló pályázatokon túl több új vállalkozásfejlesztési programot is meg fognak nyitni a közeljövőben. 

 Az Európai Unió pénzügyi támogatásával megvalósuló Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz a vállalkozásfejlesztést és a munkaerőpiaci aktivitás növelését szolgáló forrásai 910 milliárd forintot tesznek ki. 

A munkaerőpiaci aktivitás növelését, a munkaerő-tartalékok mozgósítását, a munkában állók képzését és a munkakörülmények javítását 2030-ig több mint 460 milliárd forint uniós forrás (Európai Szociális Alap+) segítheti.  

A rendelkezésre álló alapokból az elmúlt időszakban már összesen 272 milliárd forintnyi nyílt meg a pályázók előtt – hangsúlyozta az NGM. 
Részletezték: ebből mintegy 197 milliárd forint az április 15-én elindult Ifjúsági Garancia program (GINOP Plusz 4.1.1.) teljes kerete, ami azon fiatalok elhelyezkedését segíti, akik se nem tanulnak, se nem dolgoznak. 
A következő tétel, hogy

folyamatban van azon felhívásra beérkezett pályázatok elbírálása, amelyek az 5 milliárd forint kerettel rendelkező kkv-k kapacitásbővítését kívánják támogatni (GINOP Plusz 3.2.4.), és amelyek a négy leghátrányosabb helyzetű régióban segíti a vállalkozások alkalmazkodását a digitális és zöldátálláshoz. 

Könnyített feltételekkel újra igényelhető a munkavállalók képzéséhez nyújtott támogatás (GINOP Plusz 3.2.1.) harmadik szakasza. A projekt teljes kerete 70 milliárd forint – sorolta az NGM. 
Kiemelték: a vállalkozások fejlesztéséhezteta GINOP Plusz programon keresztül a kormány 450 milliárd forinttal járul hozzá. Ebből a forrásból 2024 április 30-tól az MFB-pontokon elérhetővé válik a KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amelynek keretösszege 155 milliárd forint. A program 0 százalékos hitellel támogatja a kkv-k azon beruházásait, amelyek esetében a vállalkozások rövid- és középtávon bevételt termelő és megtérülő technológiákba fektetnének be, azonban a tőke- és hitelpiaci feltételek jelenleg akadályozzák a finanszírozást. A kölcsön Budapest kivételével az ország egész területén felhasználható, az igényelhető összeg mértéke pedig 10 és 100 millió forint között lesz – írta az NGM. 

A gazdasági növekedés újraindítása érdekében összességében tehát  

már 427 milliárd forintnyi uniós forrást hirdettek meg a GINOP Plusz vállalkozásfejlesztést és a munkaerőpiaci aktivitás növelését szolgáló prioritásai keretében

– összegezte az NGM, és hozzátette: a közeljövőben további új lehetőségek nyílnak meg a pályázók, a gazdasági szereplők előtt. 
Várhatóan május közepén jelenik meg a 30 év feletti álláskeresők elhelyezkedését segítő tender (GINOP Plusz 3.1.1.), amely összesen mintegy 150 milliárd forinttal gazdálkodik, és a harmadik negyedévben hirdetik meg a vállalkozások beruházásait előmozdító további, rendkívül kedvezményes hitelprogramot – jelezte az NGM. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn