Nem akármilyen léggömbökkel erősít a lengyel hadsereg 

Szerző: | 2024. május. 23. | Geopolitika, Háború

Az Egyesült Államok egy újfajta légvédelmi rendszer leszállításáról írt alá szerződést Lengyelországgal. A közép-európai állam a világon másodikként alkalmazhatja az eszközt. 

Lengyelország egy 960 millió dollár értékű légtérfelderítő rendszer leszállításáról írt alá szerződést az Egyesült Államokkal május 22-én. Az eszközzel az északkeleti határokat fogják megfigyelni – jelentette be Wladyslaw Kosiniak-Kamysz védelmi miniszter. 

Lengyelország a világon másodikként használhatja ezt a rendszert. A szerződés megerősíti a védelmi képességeinket, és a Washington, valamint Varsó közötti együttműködést is jól példázza” 

– mondta a miniszter. 

A közép-európai ország az idén GDP-arányosan mintegy 4 százalékra emelte a védelmi költségvetését, köszönhetően annak, hogy az ukrajnai háború óta a fegyveres erőinek megerősítésére törekszik. A cél, hogy 10 milliárd zloty, azaz körülbelül 2,6 milliárd dollár értékben fektessenek be a keleti határok védelmére. 

A szerződés értelmében Lengyelország aerosztátokat, vagyis lehorgonyozható léggömböket kap, amelyeket a keleti és északkeleti határok mentén állítanak üzembe,  

segítve a lengyel légvédelmi és parti megfigyelő rendszereket. A megegyezés szerint a szükséges logisztikai és programozási segítséget is biztosítja az amerikai fél. A szisztémát 2027-re szállítják le és helyezik teljesen üzembe. 

A kikötött léggömbökre függesztett radarok a lengyel légtérből egészen Ukrajnáig, Fehéroroszországig és a kalinyingrádi orosz exklávéig figyelik majd az eget – osztotta meg a médiában a lengyel fegyverzeti ügynökség vezetője, Artur Kuptel tábornok. A rendszer számos objektumot képes felismerni, többek között rakétákat, repülőgépeket, drónokat és felszíni járműveket is, több mint 300 kilométeres körzetben. 

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma még februárban hagyta jóvá a légi és felszíni radarfelderítő aerosztátrendszerek és az ezekhez kapcsolódó logisztikai, valamint programtámogatási elemek értékesítését. 

(Forrás: Reuters) 

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: Dreamstime

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn