Peking nagyon dühös az új brüsszeli szankciótervezet miatt

Szerző: | 2023. május. 10. | Geopolitika, Háború, Kiemelt

Ha Brüsszel szankcionálni meri Kínát, a válaszlépés hasonlóan kemény lesz – közölte a kínai külügyminiszter berlini látogatása során.

Nem váratott sokáig magára Kína válasza Brüsszel tizenegyedik szankciós csomagjának tervezetére. Az ötletekből lassan kifogyó Európai Bizottság új pakkjában ugyanis már nem Oroszország a főszereplő, hanem azok a harmadik országok, amelyek a párhuzamos kereskedelem és a kettős felhasználású termékek exportja révén látják el Oroszországot olyan árukészletekkel, amelyek a Nyugat szerint segítik a Kreml háborúját vagy az azt támogató költségvetést. A tervezet szerint az ilyen gazdasági tevékenységet folytató országok ugyanúgy szankcionálhatóak lennének kereskedelmileg, mint a háborús Oroszország. A legnagyobb aggodalmat az okozza, hogy a listán a volt szovjet utódállamok mellett elméletileg szerepelnie kellene Törökország és Kína nevének is: a két állam elleni szankciós rendszer és az arra adandó lehetséges válaszok azonban beláthatatlan következményekkel járhatnak Európa amúgy is megtépázott gazdaságára nézve.

Zsákbamacska a tizenegyedik szankciós csomag

A héten jelenti be Ursula von der Leyen az új szankciós csomag tervezetét. Ezúttal azonban nem Oroszország a fő célpont.

Ursula von der Leyen egészen Kijevig repült, hogy – miután egyeztetett Zelenszkij elnökkel, és biztosította őt az EU határtalan támogatásáról – bejelentse a legújabb csomag tervezetét, benne a másodlagos szankciók kivetésének lehetőségével. A legnagyobb felhördülést kínai részről az váltotta ki, hogy az elméleti listára máris felkerült több olyan kínai vállalat neve, amelyek Brüsszel szerint tiltott alkatrészeket és termékeket szállítanak Moszkvának.

A kezdet

A véletlenek különös egybeesése folytán, amíg Ursula von der Leyen Kijevben ostorozta Kínát, a pekingi kormány külügyminisztere éppen Berlinben tárgyalt német kollégájával.

Csin Kang igyekezett megőrizni a hidegvérét, de amikor az új szankciós csomag szóba került, érezhetően nehezen ment neki. Mint mondta, Kína minden igyekezetével azon van, hogy elkerülje a Washington utasításai alapján alakuló és egyre valóságosabb fenyegetést jelentő új hidegháborút. Hozzátette, hogy Kína a kettős felhasználású termékek exportjával kapcsolatban a lehető legkörültekintőbben jár el, és maradéktalanul betartja az előírásokat, ezért határozottan ellenzik, hogy egyes szövetségek önkényesen, újonnan hozott szabályok mögé bújva így próbálják meg befolyásolni a globális kereskedelmet és a kínai gazdaságot.

A kínai külügyminiszter végül a lehető legvilágosabban kimondta:

ha bármely ország szankciókkal merészeli sújtani Kínát, Peking gazdasági válaszlépései gyorsak és mélyrehatóak lesznek.

Rámutatott arra is, hogy a kereskedelmi kapcsolatok ilyen mértékű romlása lehet, hogy problémát okoz majd Kínának, de sokkal jobban fog fájni a szankciókat szorgalmazó Európai Uniónak.

Németország új kormánya a kezdetektől fogva élesen Peking-ellenes retorikát használ kül- és biztonságpolitikai kérdésekben, ám rendre visszavonulót fúj, amikor a gazdasági együttműködések drasztikus csonkolása kerül szóba. A közelmúlt konfrontációi azonban azt eredményezték, hogy Peking a héten lemondta Lindner német külügyminiszter kínai látogatását. A kínai külügyminiszter a sajtótájékoztatón udvariasan közölte: nem szabad túlgondolni a dolgot, a lépés mindössze Liu Kun pénzügyminiszter feszített munkarendjének köszönhető, amelybe most nem fért bele a kormányközi kapcsolatok ápolása, de a meghívás természetesen továbbra is fennáll. Ahogyan figyelmeztetése is: ha Németország csatlakozik a Brüsszel által tervezett stratégiához, akkor a további együttműködést és fejlődést áldozza fel a biztosan bekövetkező destabilizációért.

A cikk eredetileg a makronom.mandiner.hu oldalon jelent meg.
Fotó: MTI/AP/DPA pool/Michael Kappeler

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn