Itt a banánindex: hogy étkezéseinkkel ne szennyezzük a környezetet

Szerző: | 2023. május. 12. | Klímaváltozás, Zöldgazdaság

Nem egyszerű dolog a különböző élelmiszereket összehasonlítani, főleg a szén-dioxid-terhelés tekintetében, hiszen a húshoz képest a növényi élelmiszereknek kevesebb a kalóriája és alacsonyabb a fehérjetartalma.

Keltsünk csak egy kis bűntudatot a marhasteak kedvelőinek: mennyivel kevesebb szén-dioxid-lábnyomot hagynának, ha végre ők is átszoknának a tofura. Hogy tudatosan étkezzünk, a brit Economist megalkotta a banánindexet.

Az élelmiszerek relatív szén-dioxid-kibocsátásának könnyebb „megemésztése” érdekében az Economist egy úgynevezett banánindexet javasol. Ez három mérőszám – súly, kalória és fehérje – alapján hasonlítja a népszerű élelmiszereket a ma már a világ minden szegletében ismert banánhoz, amely egy közepes klímakitettségű és tápértékű gyümölcs, de szénhidrátban (és kalóriában) dús.

Sajnálattal el kell ismerni, a marhahús nem tesz jót a környezetnek – állapítja meg a lap.  

Egy kilogramm marhahús szénlábnyoma ugyanannyi, mint 109 kiló banáné – tehát a banánindex pontszáma 109 lesz.

A tápérték szempontjából ez a szám már kedvezőbb: 54-re csökken, ami azt jelenti, hogy egy kalória marhahús 54-szer több kibocsátásért felelős, mint egy kalória banán.

Viszont ha már a fehérjét nézzük, akkor a marhahús banánindexe 7-re csökken.

Persze ha nem tudunk lemondani a vörös húsokról, akkor jöhet a baromfi, mivel a súly tekintetében csak 11-es indexet ért el, kalóriát tekintve pedig négyet, sőt fehérje szempontjából sokkal jobb, mint a banán.

A baromfifehérje szénlábnyoma mindössze háromötöde a banánénak. Ugyanez vonatkozik a lazacra is.

És persze jön a hús növényi eredetű alternatívái melletti érvelés. Egy húsmentes hamburger például a banán kibocsátásának csak egyötödét éri, ha a fehérje alapján vizsgáljuk.

Minden élelmiszer más, a legnagyobb eltérés a súly és a kalória szerinti kibocsátás között az olívaolaj esetében tapasztalható, amely kilogrammban mérve hat banánpontszámot kap, de kalóriában mérve 0,7 banánnyit ér. A gabonafélék, a különböző magvak mind jól szerepelnek, amennyiben kalóriában mérjük őket.

Az Economist banánindexének is vannak korlátai. A gyakorlatban a termelők tevékenységében is vannak különbségek, és közel sem mindegy, hogy milyen messzire szállítjuk az élelmiszert. A legtöbb esetben az élelmiszerek közötti különbségek jóval nagyobbak, mint amit az index mutat.  

A legjobb, ha a helyben termelt élelmiszereket fogyasztjuk.  

De várjuk a marhahús javulását is, hiszen már Bill Gates is beszállt a marhák böfögése elleni küzdelembe, és olyan tengeri hínár alapú takarmány kifejlesztésébe kezdett, amitől a tehenek kérődzése környezetbarátabb lesz. És ha meglesz a takarmány, majd kötelezik a gazdákat, hogy drága pénzen megvásárolják azt. Mindezt alátámasztják jó pár tanulmánnyal, hogy a legeltetés helyett jobb, ha zárt rendszerben, több száz marhát összezárva tenyésztünk, figyelmen kívül hagyva az ott keletkező folyékony szerves trágyát.  

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn