Az USA berágott Zelenszkijre

Szerző: | 2023. július. 12. | Háború, Kiemelt, Uncategorized

Az ukrán elnök a Twitteren kezdett hőbörögni a NATO-hoz való csatlakozás bizonytalansága miatt, szétverve ezzel a Nyugat egységének mítoszát. Plusz ellopta a show-t Bidentől, aki éppen a Törökországgal kötött alku örömének fényében sütkérezett.

A NATO vilniusi csúcstalálkozójára tartó Zelenszkij dühösen fakadt ki a Twitteren a NATO-ra, a tagállamokra, de (kimondatlanul) elsősorban az Egyesült Államokra Ukrajna konkrét csatlakozási ütemtervének hiánya miatt. A felháborodott ukrán vezető meglepő nyíltsággal rontott neki a csúcs résztvevőinek, példátlannak és abszurdnak minősítve a Stoltenberg főtitkár által nem sokkal ezután bejelentett döntéseket.

2008 szelleme

Bár a NATO kiiktatja Ukrajna esetében a lassú bürokratikus folyamatot, semmiféle időpontot nem állapított meg a csatlakozásra, vagyis egyáltalán nem állított fel konkrét menetrendet. Jens Stoltenberg úgy nyilatkozott: Ukrajna majd akkor csatlakozhat, ha a tagállamok teljesen egységes álláspontot képviselnek a kérdésben, valamint ha teljesíti az általuk elvárt csatlakozási feltételeket.

A bejelentés ugyan nem tükrözi egy az egyben a 2008-as, katasztrofális következményekkel járó bukaresti csúcson történteket, Ukrajna szerint az üzenet mögött mégis valami hasonló áll:

majd valamikor, valahogyan, valamilyen módon a szövetség tagja lesz.

Ez éles ellentétben áll Kijev akaratával, amely eleinte arra összpontosult, hogy Ukrajna azonnali taggá váljon (ezzel életbe léptetve a NATO alapító okiratának 5. cikkelyét a kollektív védelemről, egyben kirobbantva a 3. világháborút). Amikor több ország (köztük Magyarország) teljesen világossá tette, hogy még Putyin agressziója ellenére sem kockáztat meg egy nukleáris világégést, Ukrajna stratégiája arra irányult, hogy írásban rögzített precíz ütemtervet kapjanak, konkrét dátumokkal és feltételekkel. Ez nem történt meg, köszönhetően elsősorban az Egyesült Államoknak és Németországnak, amely országok vezetői a csúcs előtt már teljesen világosan azt kommunikálták: Ukrajna nem kap naptárszerű meghívást a NATO-ba, főleg addig nem, ameddig a háború tart.


A NATO-csúcs legmagányosabb embere

Zelenszkij mérges kifakadását a Twitteren természetesen nem a hirtelen indulat szülte. Miután az ukrán elnök a csúcsot megelőző hetekben végigturnézta a tagállamokat, és mindenhol megpróbált még egy utolsó ígéretet kicsikarni, a Stoltenberg-bejelentés előtti órákban küldött egy utolsó, erős figyelmeztetést, a közvéleményt használva nyomatékosításra. Ez azonban mint tárgyalási taktika, épp visszafelé sült el.

Tweetjében úgy fogalmazott: Ukrajna tiszteletet érdemel, de a vilniusi csúcson ezt a tiszteletet nem kapja meg, hiszen nélküle döntenek bizonyos kérdésekben.

Példátlan és abszurd, hogy a csatlakozásra nem tűztek ki határidőt, de még a meghívást is feltételekhez kötik

– fogalmazott ingerülten, hozzátéve, hogy úgy tűnik, a NATO-nak egyáltalán nincs szándékában Ukrajna fogadása, ez pedig világos jele annak, hogy lehetőséget keres a tárgyalásokra Oroszországgal. „A bizonytalanság gyengeség” – írta a sértett ukrán elnök.

Az USA berágott

A The Washington Post Biden-közeli információi szerint Zelenszkij nyers, 170 szavas kirohanása meglepte és fel is bosszantotta a tagállamok vezetőit. Biden terve az volt, hogy a legerősebb egység képét sugározza a külvilág felé, ám a találkozó szinte még el sem kezdődött, amikor Zelenszkij máris belerondított az egészbe váratlan megnyilvánulásaival. (A két elnök között volt már konfliktus hasonló okokból: a Fehér Ház pletykái szerint Zelenszkij egy ízben szó szerint követelődzni kezdett, ami nagyon kiverte a biztosítékot Bidennél, olyannyira, hogy nyersen rendre is utasította az ukrán vezetőt.)

A TWP írásában megemlíti, hogy az amerikai delegáció tagjait nagyon feldühítette az ukrán elnök tombolása, hiszen szöges ellentétben áll azzal a nyugati egyetértésről és harmonikus együttműködésről alkotott képpel, amelyet a Biden vezette szövetség láttatni akar. Különösen fájó volt az amerikai elnök számára, hogy

Zelenszkij tweetje beárnyékolta az Erdogannal folytatott tárgyalásának sikerét: az USA teljes egészében saját diadalként könyveli el, hogy Biden meggyőzte a török elnököt: adjon szabad utat Svédország csatlakozási kérelme előtt.

Amikor elkezdődik a NATO-csúcs, a szövetség nemcsak nagyobb és erősebb, de egységesebb és céltudatosabb is lesz, mint valaha” – mondta Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója kedd reggel az újságíróknak. Ezt a világos mondatot feketítette be Zelenszkij a dühös pár sorával, abban reménykedve, hogy azzal nyomást gyakorolhat az Egyesült Államokra.

Ez olyannyira nem jött össze, hogy nagyjából tíz perccel a tweet megjelenése után Biden és Stoltenberg bejelentette: megegyeztek Ukrajna csatlakozásának lehetőségeiről.

Tűzoltás és baráti elbeszélgetés

A helyzet komolyságát jól jelzi, hogy a váratlan konfliktust maga Stoltenberg igyekezett elsimítani. „Még soha nem érkezett erősebb üzenet a NATO-tól mind a tagság felé vezető úton érkezett politikai üzenetek, mind a szövetségesek által nyújtott konkrét támogatás tekintetében” – mondta a főtitkár. Az amerikaiak valószínűleg Zelenszkijnek is szólhattak, hogy kezdjen el mosolyogni, mert nem sokkal később egy vilniusi beszédében már újra a hitről és a bizalomról beszélt a NATO-val kapcsolatban.

Biden egyébként a csúcs második napján négyszemközt fog beszélni Zelenszkijjel: a szokásos támogatási ígéretek mellett az ukrán vezető valószínűleg alapos fejmosást is kap. Az amerikai elnök nagy beszédre készül a csúcson, középpontban az USA globális elképzeléseiről és vezető szerepéről. Semmi szüksége nincs arra, hogy pártfogoltja belepiszkítson a csúcstalálkozó talán legkiemelkedőbb eseményébe.

Kijev pedig tovább vár. A szövetségesek nem győzik hangsúlyozni, hogy „Ukrajna jövője a NATO-ban van”, de hogy ez a jövő mikor kezdődik el, arra senki nem hajlandó válaszolni.

Fotó: Twitter
MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn