A Tesla méltó vetélytársat kapott Kínából

Szerző: | 2023. augusztus. 11. | Kiemelt, Technológia

A friss adatok szerint a Tesla havi autóeladásai Kínában 31 százalékkal csökkentek. Ezzel egy időben az ottani BYD-értékesítések nőttek, és meg is előzték Elon Muskékat. A jövőben érdemes lesz figyelni a Tesla és a BYD versengését. Eljöhet az idő, mikor Európában és Magyarországon is tömegével látunk kínai elektromos autókat az utcákon?

A Tesla eladásai 31 százalékkal estek az ázsiai országban. A júliusi értékesítéscsökkenés miatt a Wall Street a cég Kínából érkező számait figyeli majd a harmadik negyedévre készülve. A visszaesésben szerepet játszik a Tesla versenytársa, a kínai BYD júliusi eladásainak hazai növekedése.

Az Oilprice cikke a júliusi adatokra alapozva arról számol be, hogy a Tesla 64 285 Kínában gyártott elektromos járművet (EV) értékesített a múlt hónapban, ami 31 százalékos csökkenés júniushoz képest. Ezt azért fontos kiemelni, mert ez a szám a legalacsonyabb, amit a Tesla az idén eddig Kínában elért. Igaz, hogy a számok alacsonyabbak voltak, de éves szinten – a gyártósorok fejlesztésére irányuló 2022-es sanghaji leállásnak köszönhetően – a Model Y és a Model 3 eladásai 128 százalékkal nőttek. 

Valójában 2022-ben a BYD Co. több járművet adott el, mint a Tesla globálisan

Viszont ezzel az összehasonlítással óvatosan kell bánnunk, mert a Tesla csak EV-ket, míg a BYD EV-ket és plug-in hibrid elektromos autókat is árul. Mindazonáltal most ez a két vállalat a legnagyobb szereplő ezen a területen, és számos autógyártó üldözi őket. Ezzel azért érdemes kiemelten foglalkozni, mert a konkurens piacok növelik a saját beruházásaikat a stratégiailag fontos EV-k és az akkumulátorgyártás területén. A múlt hónapban például India megakadályozta a BYD azon elképzelését, hogy egy helyi vállalattal közösen építsen egy 1 milliárd dolláros elektromosjármű-gyárat. Eközben a Biden-adminisztráció több milliárd dolláros beruházási és egyéb támogatási intézkedéseket jelentett be az amerikai EV- és akkumulátoripar számára.

Mindenképp érdemes figyelni a két vállalat közötti versenyt, kiemelten fókuszálva az elektromos autók általános globális helyzetére és a piacon jelenleg zajló intenzív versenyre.

A Tesla egyik legnagyobb kínai versenytársa, a BYD júliusban 261 105 EV-eladást könyvelhetett el, ami éves szinten 61 százalékos növekedés, a 2022-es szokatlanul könnyű kompenzáció előnye nélkül. Ahogy a Bloomberg is megjegyzi, a kínai cég tavaly óta megelőzte amerikai riválisát a globális EV-eladások terén.  

Tavaly a BYD megugrotta a Teslát, és több mint 1,85 millió eladott elektromos autóval a világ legnagyobb EV-gyártója lett. Ez elképesztő növekedés, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy 2019-ben még csak  200 ezer darabot értékesített a cég.

Azonban a teljesség kedvéért érdemes megjegyzi, hogy ez nem éppen egy „almát az almával” való összehasonlítás. A BYD legtöbb EV-je plug-in hibrid, míg az akkumulátoros elektromos járművek terén továbbra is a Tesla értékesíti a legtöbb autót, 2022-ben 1,3 milliót.

A júliusi visszaesés miatt a Wall Street a harmadik negyedév felé haladva jobban figyeli majd a Tesla kínai számait. A június ígéretesebbnek tűnt a cég számára: az autógyártó 74 212 eladott járművet és 19 468 exportált egységet jelentett be, ami 20,6 százalékos növekedés.

A két autógyártó egy olyan virágzó globális piacért küzd, amelyen. Az új személygépkocsik százalékos arányát tekintve azonban Kína a legnagyobb szereplő, ahol közel 6,1 millió ilyen autót adtak el az év során, és méretet ad az olyan szereplőknek, mint a BYD.

A képen szöveg, képernyőkép, Diagram, diagram láthatóAutomatikusan generált leírás

Az ázsiai nagyhatalom nemcsak az egységnyi növekedés és az eladások terén dominál, az akkumulátortechnológiában is élen jár. Bár a BNEF adatai szerint a lítium-vas akkumulátorok átlagára tavaly először emelkedett, az ezek előállításában évtizedek alatt felhalmozott kínai tudás lehetővé tette a BYD-hez hasonló vállalatok számára, hogy az árak alacsonyan tartása miatt rendkívül versenyképesek legyenek.

A képen szöveg, képernyőkép, Betűtípus, diagram láthatóAutomatikusan generált leírás

A BYD termelésének felfutásával egy időben az Egyesült Államokban az EV- és az akkumulátorberuházások fellendültek, részben az inflációcsökkentő törvénynek köszönhetően. Ez a magas szintű, államilag támogatott beruházás egy válasz arra, ahogy Kína is központilag segíti a saját EV-iparágát. Az amerikai jogszabály közvetlen pénzügyi ösztönzőket biztosít az EV-gyártóknak minden egyes eladott gépjármű után.

A képen szöveg, képernyőkép, Betűtípus, szám láthatóAutomatikusan generált leírás

Természetesen nem csak a BYD és a Tesla gyárt EV-ket. És bár a kínai piac még mindig nagyon versenyképes, az elektromos járműveket előállító vállalatok száma a 2019-es 500-ról mintegy 100-ra csökkent.Az idei második negyedév végén úgy fordulhatunk rá a következőre, hogy a Tesla 466 140 kiszállításról számolt be erre a három hónapra vonatkozóan, felülmúlva a Bloomberg 448 351-es becslését. A társaság 479 700 járművet állított elő ebben a negyedévben, ami meghaladja a 456 617-es becsléseket.

Borítókép: 123rf

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn