Botrány tört ki, majd vizsgálat indult a Leopardok ügyében

Szerző: | 2023. augusztus. 26. | Háború, Kiemelt

A svájci kormány nehezen tudja értelmezni, hogy egy állami tulajdonú cég a háta mögött próbált eladni 100 Leopardot, hogy azok az ukrán frontra kerüljenek.

Alaposan felborzolta a kedélyeket a svájci Ruag fegyvergyártó vállalat, amely a közelmúltban minden egyeztetés nélkül úgy döntött, hogy elad a tulajdonában lévő, egyébként működésképtelen Leopard 1 harckocsik közül kilencvenhatot a német Rheinmetallnak. A terv szerint a német cég felújította és Ukrajnába küldte volna a monstrumokat.

A Leopardokat a svájci vállalat az olaszoktól vásárolta még 2016-ban, és bár azok nem képezték a svájci védelmi erők tulajdonát, ettől függetlenül a kormánynál nagyon is kicsapta a biztosítékot, hogy egy állami cég a háta mögött próbál seftelni fegyverekkel, amely nagyon is sérti az alkotmányos semlegességi vállalásokat.

Bern rövid gondolkodás után határozottan megtiltotta a tranzakciót, közleményben tudatva: „A Szövetségi Tanács arra a következtetésre jutott, hogy a 96 harckocsi eladása a jelenlegi svájci törvények szerint nem lehetséges. Ez eltávolodást jelentene Svájc semlegességi politikájától.”


Idegesek lettek

Az ország védelmi minisztériuma azonban nem elégedett meg ennyivel: teljes körű ellenőrzést rendelt el, hogy tisztázzák, miként tudott a svájci vállalat üzletbe kezdeni a Rheinmetallal, figyelmen kívül hagyva a semlegességi alapelveket, amelyek szigorúan tiltják az ottani haditechnikai eszközök eladását abból a célból, hogy azok utána konfliktuszónába kerüljenek. A vizsgálat arra is kiterjed, hogy megállapítsa:

szükség van-e a kormány és a Ruag között fennálló kapcsolatok újraértelmezésére és más megközelítésére.

A fegyvergyártó cég nem először húzza ki a gyufát a háború kitörése óta. Korábbi vezérigazgatójának éppen azért kellett lemondania, mert határozottan kiállt amellett, hogy az európai országok svájci gyártmányú fegyvereket küldjenek Ukrajnába, hozzátéve, hogy Svájc szemet fog hunyni a dolog felett. A botrány kipattanása után bocsánatot kért mindenkitől, utódja, Nicolas Perrin azonban az általa megkezdett utat folytatta, azt hangoztatva, hogy az országnak újra kellene gondolni a nemzetközi álláspontját, és változtatni azon.

Kampánytéma

Miután októberben választások lesznek Svájcban, a Ruag önjárása és vezetőinek nyilatkozatai természetesen beépültek a kampányba. A háború miatt a mostani voksoláson a semlegesség áll a középpontban – annak minden velejárójával, így a fegyvereladási tilalommal együtt.

A mostani törvényhozás legerősebb ereje, a jobboldali Svájci Néppárt a Ruag-ügy kapcsán azonnal jelezte, hogy semmiféle kompromisszumra nem hajlandó. Mint mondták, az ország békéjének és stabilitásának az alkotmányos semlegesség az alappillére, ezen a doktrínán pedig semmilyen körülmények között nem lehet és nem is szabad változtatni. A párt egyébként bőszen nekirontott a svájci védelmi miniszternek is, feltéve a kérdést:

hogyan lehetséges, hogy egy állami cég ámokfutásba kezd, a felügyeleti jogokat gyakorló illetékes személy pedig csak utólag kezd el vizsgálódni az ügyben?

A tiltások nem érintik azt az üzletet, amelyet a svájciak szintén a németekkel bonyolítanak le: a hadsereg készletéből huszonöt Leopard 2 harckocsit adnak el a Bundeswehrnek, miután az a szerződésben garantálta, hogy kizárólag saját haderőfejlesztési céljaira használja, és semmiképpen sem küldi tovább azokat Ukrajnába.

Kapcsolódó:


Fotó: Leopard típusú harckocsi felújítását végzik a Rheinmetall gyárában.
MTI/EPA/Hannibal Hanschke

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn