A chip is csak olyan, mint a selyem és a papír – semmit sem lehet örökké titokban tartani 

Szerző: | 2023. szeptember. 9. | Tanít a történelem, Technológia

Hiába a tiltás, a Nyugatot ledöbbentette, hogy a Huawei pont az amerikai kereskedelmi miniszter látogatásakor mutatta be, hogy képes félvezető előállítására. Igaz, ez még egy kicsit vastagabb, mondhatni kicsit sárgább és savanyúbb, de az övék. Így van ez, szankcionálhatunk, tilthatunk, de akkor majd ők készítik el. Ismerős történet, számtalan innovációt épp Kínából kellett kilopni az…

Az amerikai védelmi szakértők és a büntetőintézkedéseket támogatók rádöbbentek, hogy Kína olyan chipet épített, amely felveszi a versenyt a nyugati világ legfejlettebb félvezetőivel. Ha valaki ismeri a történelmet, akkor ezen nem kell meglepődnie. Lehetetlen az ipari titkokat sokáig megtartani, és ezt megtapasztalhatták a kínaiak is. Amikor felteszik a kérdést, hogy mit is adtak a kínaiak a világnak, ők is csak a szellemi tulajdonuk évezredek óta tartó eltulajdonításáról beszélhetnek. Őrizték is becsülettel, de bebizonyosodott, hogy senkinek sincs monopóliuma az innovációra. 

A Huawei Technologies Co. legújabb okostelefonjának szétszedése során kiderült, hogy a sanghaji székhelyű Semiconductor Manufacturing International Corp. által gyártott chipet használ. Bár a Kirin 9000s chip még mindig két generációval van lemaradva a legfejlettebb nyugati termékekhez képest, de a 7 nanométeres csíkszélességű megoldást hamarosan túlszárnyalhatja a még vékonyabb, 3 nanométeres eljárással készült chip, amelyet az Apple Inc. a következő iPhone-jában fog használni. A szakértők azt mondják, ez olyan tulajdonságokat tükröz, amely lehetővé teszi, hogy a know-how túllépjen a szigorú amerikai szankciókon. 

Nézzünk pár példát, amikor Kína a történelme során próbálta megőrizni a monopóliumát néhány felfedezésére, általában eredménytelenül, mert úgyis mindent “ellopódik.” 

Így szivárgott nyugatra a selyemhernyó titka 

A kínaiak már évezredekkel ezelőtt kifejlesztették például a selyemhernyó-termesztést, és évszázadokig sikerült is titokban tartaniuk, hogy a hernyók váladékából miként lehet ruhát készíteni. A legenda szerint Hszi Ling-si kínai császárné, aki Kr. e. 2640 körül élt, véletlenül beleejtett a forró teájába egy selyemgubót, ami a hőtől meglágyult, és hosszú, finom fonalat eresztett le. Úgy tartják, hogy ennek köszönhetően fedezték fel a hernyóselymet, és kezdtek belőle ruhákat készíteni. 

Addig soha nem készült még olyan puhaságú szövet. A kínai uralkodóknak viszont szükségük volt a közép-ázsiai lovakra a háborúkhoz és a területük ellenőrzéséhez, ezért kereskedtek a selyemmel az országon kívül is, hogy megfelelő állatokra cseréljék. A harci állat, mint manapság egy modern harckocsi, létfontosságú volt Kína biztonságához, így szigorúan, halálos ítélet terhe mellett igyekeztek megtartani a selyemhernyó titkait.  

Mindazonáltal bőven szállították a kelmét nyugat felé szárazföldön és tengeren az úgynevezett selyemútvonalakon keresztül, ami a világ egyik első kereskedelmiegyensúly-hiányát okozta. Egy becslés szerint a Római Birodalom a bruttó hazai termékének 1 százalékával egyenértékű összeget költött a szövetre. A legenda szerint a kínai monopóliumot I. Justinianus bizánci császár törte meg a 6. században, amikor két nesztoriánus szerzetesnek állítólag a bambuszbotjukban sikerült kicsempészni a selyemhernyó petéit és az eperfa csemetéit Kínából.  

Persze a legenda szép, de i.sz. 200 körül a selyemhernyó eljutott Koreába, i.sz. 300-ban pedig Indiába is, és gyanítható, hogy a kereskedők már jóval korábban elhozták a selyemhernyó-termesztés ismereteit Nyugatra, már csak azért is, mert 

 az ilyen stratégiailag fontos dolgok előbb-utóbb mindig átcsúsznak az ellenőrzéseken.  

Innen indult a selyemgyártás robbanásszerű elterjedése, amikor Justinianus ezt az iparpolitikája részévé tette. A bizánciak pedig egyre jobbak lettek benne. Magyarországon a selyemhernyót (érdekesség, hogy a korabeli elnevezése a selyemszaró bogár volt) Passardi Péter János olasz telepes honosította meg 1680-ban. 

A papírgyártás rejtélyére is hamar fény derült 

Kína papírgyártási monopóliuma sokkal gyorsabban (hat évszázaddal) és sokkal drámaibb módon tört meg. A császár serege elvesztett egy közép-ázsiai csatát a terjeszkedő Abbászida kalifátus arabjai ellen, és a hadifoglyok között papírkészítők is voltak, akik a titkaikat a Közel-Keletre vitték, ahonnan az továbbterjedt nyugatra. A papírkészítés tudománya a 9. században Észak-Afrikán keresztül eljutott Európába is. Az arabok elsősorban rongyot használtak alapanyagnak, és így terjedt el a kontinensünkön is. Magyarországon az első papírmalmok valószínűleg a 16. században keletkeztek.  

A kínai puskapor is eljutott Európába 

A katonai célú lőpor és a fegyverek eredete kissé ködösebb, de a technológia ugyanezeken a közép-ázsiai útvonalakon érkezhetett nyugat felé. Egyes feltételezések szerint a kínaiak már az V–VI. században ismerhették a lőport. Ám erről az első írásos feljegyzések csak a Kr. sz. 9. század közepéről származnak. Annak ellenére, hogy kínai katonai írások már a XI. században említést tesznek különféle gyújtó- és füstbombákról, a lőport eleinte szinte csak rakéták, illetve tűzijáték készítésére használták. Az európai hadszíntéren tűzfegyverben az angolok alkalmazták először, 1346-ban. 

A kínai porcelán története 

A porcelán – amely nemcsak a szép vázák és tányérok, csészék alapanyaga, hanem a könnyű tisztíthatósága miatt egészségügyi és higiéniai forradalmat indított el – a kínai világon kívül is nagyon keresett volt. Olyannyira, hogy Kína még ma is szinonimája ezen árucikkeknek. A porcelánt Honan tartományban találták fel a Tang-dinasztia (i.sz. 618–907) idején. A 12. századtól kezdve a kínai császárok a kerámiát nagyjából ugyanarra használták, mint a selymet, hogy befolyást szerezzenek a szomszédos országok felett, amelyeket presztízs- vagy politikai okokból kívántak magukénak. Az első kínai porcelántárgyakat a középkori keresztes lovagok hozták el Európába, de csak a 18. században fedezték fel a németországi Meissenben és a franciaországi Limoges-ban működő gyárak a szükséges agyagfajtát, és kísérletezték ki a valódi porcelán előállításához szükséges égetési technikákat. Magyarországon az első porcelánüzemet csak 1827-ben alapították Telkibányán, ezzel egy időben hozták létre a herendit is. 

A tea kalandos útja keletről-nyugatra 

A tea története ismertebb, de a mai napig tele van geopolitikai sérelmekkel. A teaivás korai hiteles feljegyzése az Kr. sz. 3. századból származik, Hua Tuo kínai orvos szövegében. A 16. században portugál papok és kereskedők hozták be Európába, és a 17. században a teázás divat lett az angolok körében is. Bár a kis levelű kínai teát a britek 1836-ban kezdték el termeszteni Indiában, hogy megtörjék a kínai tea monopóliumát, az nem volt az igazi. Borivóként azt mondanám, hogy mondjuk akkora lehetett a különbség, mint a 7 meg a 3 nanométeres chipek között. 

Ahogy a rómaiak a selyemnél, úgy a tea esetén a britek is hatalmas hátrányban voltak, mert Kína a saját kezében tartotta a tea kereskedelmét. Ráadásul a pekingi császárok nem érezték szükségét annak, hogy liberalizálják a kereskedelempolitikájukat. Az angoloknak nem maradt más, mint hogy orvosolják az egyensúlyhiányt és a patthelyzetet, méghozzá azzal, hogy ópiumot – kábítószert – csempésszenek Kínába. Ez azonnal megváltoztatta a kereskedelmi mérleget. A kínaiak persze tiltakoztak, de ez odavezetett, hogy az angolok 1838-tól kezdődően két ópiumháborút is vívtak, hogy a szabad kereskedelem szent zászlója alatt megnyissák Kínát. A század végére a megaláztatás és a stagnálás kaszkádszerű hatásai a Csing-dinasztia bukásához vezettek.  

Kína tehát sok történelmi tapasztalattal a háta mögött érkezik a félvezetőversenybe. Az ottani hazafiak szeretnek rámutatni, hogy az országnak saját magának kellett felfedeznie az atomháborús technológiához vezető utat, hogy legyőzze Washington és Moszkva közös monopóliumát a bomba ismeretéről. Most a Biden-kormányzat félvezető-igyekezetét csak a Nyugat legújabb kísérletének tekintik, hogy meggátolja Kína útját a primátus eléréséhez. Peking harciasságát elmélyíti a történelmi tapasztalat, hogy a Középső Királyság a világ többi része nélkül is boldogulhatott évezredeken keresztül.  

A Nyugatnak tehát volt egy elképzelése, hogy a kínaiak még nem képesek fejlett chipeket gyártani nagy mennyiségben, vagy olyan korszerű félvezetőket készíteni, amilyeneket a Nyugat már most is alkalmaz a termékeiben. Viszont nem lenne meglepő, ha egyre jobbak lennének ebben is – különösen, ha a kormány 40 milliárd dollárt szán az ottani chipipar támogatására. Az USA bármikor szigoríthatja a szankciós rendszerét és megerősítheti a biztosítékokat, hogy lassítsa a terjedést, de  

a kereskedelem szinte mindig ki fogja kényszeríteni a technológiai titkok terjedését.  

A nagyobb kép sokkal baljósabb. Ha Kína és az USA továbbra is a kereskedelmet és a technológiát használja a világuralomra irányuló zéróösszegű játékban, akkor valószínűleg mindannyian az egyenlet nulla végére kerülünk. 

(Forrás: Bloomberg

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn