Párizs nyomására Brüsszel fellép a kínai elektromosautó-gyártók ellen 

Szerző: | 2023. szeptember. 15. | Geopolitika, Technológia, Világgazdaság

Franciaország sürgetésére Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán bejelentette, hogy vizsgálatot indít az elektromos autóknak nyújtott kínai támogatásokkal kapcsolatban, amit a tisztességtelen versenyt kifogásoló uniós autógyártók üdvözöltek. Párizs azonban nemcsak politikai befolyását alkalmazza, hanem az új hazai környezetvédelmi besorolásokkal is harcol a kínai autók ellen.

A világpiacokat elárasztják az olcsó kínai elektromos autók, amelyek árát hatalmas állami támogatások tartják mesterségesen alacsonyan – állította Von der Leyen az Európai Parlamentben Strasbourgban tartott beszédében.  

Az EU kereskedelmi háborút kockáztat 

Ha a vizsgálat végén a Bizottság a kereskedelmi szabályok megsértését állapítja meg, büntetővámokat vethet ki a kínai járművekre.  

Ez azzal a kockázattal jár, hogy kereskedelmi háborút robbant ki Pekinggel  

– szögezte le a TV5 francia tévécsatorna. Európa nyitott a versenyre. Nem pedig a versenyfutásra – mondta a német bizottsági elnök hangos tapsvihar közepette. 

Egy kínai tisztviselő azonnal tiltakozott: Ez nem más, mint tiszta protekcionizmus – fejtette ki az X-en (korábban Twitter) közzétett üzenetében Vang Lutong, a kínai külügyminisztérium európai ügyekért felelős vezetője. –  Sok uniós tagállam is támogatja az elektromosjármű-iparát. 

 A vizsgálat megindítása gesztus Franciaország felé, amely az elmúlt hónapokban egy határozottabb Európát szorgalmazott Peking vélt protekcionista gyakorlatával szemben.  

Más tagországok, például Németország, amelyek inkább a nemzetközi kereskedelemre összpontosítanak, hagyományosan visszafogottabbak, mert félnek attól, hogy megsértik az ázsiai óriást.  

Ezúttal azonban Párizs és Berlin egyöntetűen jóváhagyta a kezdeményezést. 

 Tisztességtelen versenyelőny 

Ha a kínai támogatások nem felelnek meg a Kereskedelmi Világszervezet szabályainak, akkor Európának képesnek kell lennie a megtorlásra – ezt már Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter mondta, aki szerdán épp Berlinben tárgyalt Robert Habeck német kollégájával. Le Maire kiváló döntésnek nevezte Von der Leyen állásfoglalását. Tisztességes együttműködést akarunk Kína és Európa között. Ez nem gyengeség, és nem is lehet a gyengeség jele – hangsúlyozta. 

Ez a helyes hozzáállás – dicsérte a beszédet Robert Habeck alkancellár, a német gazdasági ügyek felelőse.  

„Nem arról van szó, hogy kizárjuk az olcsó, nagy teljesítményű autókat az európai piacról, hanem arról, hogy megnézzük, vannak-e olyan rejtett, közvetlen vagy közvetett támogatások, amelyek tisztességtelen versenyelőnyt jelentenek”
  

– magyarázta.  

A szubvencióellenes vizsgálatot az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA), az iparág legfőbb uniós lobbijának képviselője is üdvözölte. A bejelentés szerint az Európai Bizottságnak sürgősen meg kell vizsgálnia az ágazatunkban tapasztalható versenytorzulásokat – jelentette ki Sigrid de Vries, az ACEA főigazgatója. 

Kína már régóta az elektromos hajtásláncokra épít az autóiparban, és különösen az akkumulátortechnológiák terén tett szert előnyre Európával szemben. Gyártói a világ legnagyobb hazai piacára támaszkodnak, hogy a jelentős gazdasági előnyöknek köszönhetően meghódítsák Európát. Ám Vries asszony máris „masszív növekedést” tapasztalt a kínai elektromos járművek Európába irányuló kivitelében. 

Az import jelentős növekedése 

Arra is rámutatott, hogy az Egyesült Államokban gyártott termékek számára az IRA (Inflation Reduction Act) keretében fenntartott amerikai kormányzati támogatások arra ösztönzik az autógyártó vállalatokat, hogy az Atlanti-óceán túlpartján telepedjenek le. De ez már egy másik gondja az európai autógyártásnak. 

Az európai vállalatokat „gyakran megverik árban a hatalmas állami támogatásokból részesülő versenytársak. Nem felejtettük el, hogy napenergia-iparunk mennyit szenvedett Kína tisztességtelen kereskedelmi gyakorlata miatt” – ezt is Ursula von der Leyen hangsúlyozta szerdai beszédében. Az Európai Bizottság elnöke ugyanakkor „párbeszédet” ajánlott Pekingnek. „Meg kell védenünk magunkat a tisztességtelen gyakorlatok ellen. De ugyanilyen fontos, hogy folytassuk Kínával a párbeszédet – jelentette ki, egyúttal azt is hangsúlyozta: – Kockázatcsökkentésről és nem elszakadásról van szó.” 

Valdis Dombrovskis kereskedelmi biztos is bejelentette, hogy a jövő héten Kínába utazik, hogy „megvitassa a kereskedelmi és gazdasági lehetőségeket és kihívásokat 

A párizsi kormány a maga részéről a franciaországi elektromos autók támogatásának reformját készíti elő, a gépkocsik hamarosan „környezetvédelmi pontszámot” kapnak, ami korlátozhatja a kínai importot.

Miről is szól az új ökobónusz? A tervezet szerint, amely 2024. január 1-én lép életbe, az új ökobónusz igénybevételéhez az elektromos járműveknek bizonyos „környezetvédelmi pontszámot” kell elérniük, amely az anyaguk vagy szállításuk által generált CO2-kibocsátáshoz kapcsolódik – írta még nyári cikkében a Les Echos gazdasági lap.

Ehhez társul egy alacsony károsanyag-kibocsátású jármű vásárlásához vagy hosszú távú lízingjéhez nyújtott pénzügyi támogatás. Ha ez a pontszám – amelynek kiszámítását még nem határozták meg – meghaladja a 60-at, a modell jogosult lesz a környezetvédelmi bónuszra.
„Ez a reform lehetővé teszi, hogy az állami támogatást a legjobb szén-dioxid-kibocsátású, tehát a leginkább szén-dioxid-mentes országokban és gyárakban gyártott elektromos járműveknek tartsuk fenn” – idézte Bruno Le Maire gazdasági minisztert a Le Figaro napilap.

Részletesen az autók gyártásához szükséges acél, alumínium és más anyagok, például az üveg szén-dioxid-kibocsátását, valamint ezen anyagok feldolgozását és összeszerelését veszik majd figyelembe. A pontszám elérésében döntő szerepet játszanak majd az akkumulátor gyártási körülményei is. A jármű típusát (városi vagy családi autó) és a Franciaországba történő szállítás módját (hajó, vonat vagy repülő) szintén figyelembe veszik. Még májusban Emmanuel Macron bejelentette, hogy az elektromos autó vásárlásáért járó ökobónuszt megreformálják, így ezzel az Európában gyártott járműveknek kedveznek majd. Az államfő szerint az év végéig meghatározzák a megreformált ökológiai bónusz odaítélésének kritériumait.

Kínában a gépkocsik előállításához használt energia még mindig nagyrészt szénalapú. „E környezetvédelmi kritériumok bevezetésével előnyt biztosítunk azoknak a francia és európai vállalatoknak, amelyek erőfeszítéseket tesznek a környezeti lábnyomuk csökkentése érdekében” – biztosította Agnès Pannier-Runacher, az energiaátalakításért felelős miniszter. A gépjárművek beszerzési költsége nem haladhatja meg a 47 000 eurót, a mintegy18 millió forintot. A bónusz 2023-ban személygépkocsi vásárlása esetén legfeljebb 5 000 euró (körülbelül kétmillió forint), furgon esetében pedig 6 000 euró lesz. Ezek az összegek 2 000 euróval nőnek azon háztartások esetében, amelyeknek az egy főre jutó referenciaadó-bevétele legfeljebb 14 089 euró, így a maximális támogatás személygépkocsi vásárlásához 7 000 euró, furgon vásárlásához pedig 8 000 euró. A francia kormány egymilliárd eurót fordít erre a programra.

Ez lenne a vége az európai naivitás korszakának? Remélhetőleg igen – állapította kommentárjában a francia Le Point magazin. Az autóiparban, ahol Kína messze a világ vezető elektromos járműgyártója, fel kell lépni az ellen, hogy Peking állami támogatással készült gépkocsikkal árassza az európai piacot.

„Ez nem azt jelenti, hogy protekcionizmust folytatunk, de nem akarjuk a francia adófizetők pénzét a nem európai iparosítás felgyorsítására fordítani” – tette hozzá Macron, aki felszólított arra, hogy „ne ismételjük meg a kínaiak által dominált fotovoltaikus iparral elkövetett hibákat”. Mily érdekes, pont erre hivatkozott szerdai beszédében Ursula von der Leyen is.

Címlapfotó: MTI/EPA/Julien Warnand

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn