Szijjártó: Elfogadhatatlan, hogy egy uniós tagállam egy másik tagállam energiabiztonságát veszélyeztesse

Szerző: | 2023. október. 13. | Hazai, Kiemelt, Zöldenergia, Zöldgazdaság

A moszkvai Energiahétről bejelentkező tárcavezető szerint az orosz–magyar energiamegállapodások rendben vannak, a szállítások a szerződésekben foglaltaknak megfelelően zajlanak. Paks építése közben azt mutatja, hogy az atomenergia nagyon is nemzetközi ügy.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter az oroszországi Energiahétre látogatott el október 13-án, ahol az orosz kormány két miniszterelnök-helyettesével, Gyenyisz Manturovval és Alekszandr Novakkal is tárgyalásokat folytatott.

Mint mondta, a kormány feladata az, hogy Magyarország energiaellátásának biztonságát garantálja, márpedig ahhoz jelenleg nélkülözhetetlen az orosz kőolaj, földgáz és nukleáris fűtőanyag. „Az energiaellátás nem politikai kérdés, dörgedelmes nyilatkozatokkal fűteni nem lehet” – mondta a tárcavezető.

Paks és az amerikai érdekeltség

A megbeszélések során a két ország képviselői áttekintették a gazdasági és energetikai együttműködéseket. Szijjártó Péter szerint minden orosz vállalat, amellyel Magyarország szerződésben áll, maradéktalanul teljesíti az abban foglaltakat, mind a kőolaj, mind a földgáz, mind a nukleáris technológia tekintetében.

Ami a paksi beruházást illeti: a fizikai építkezés megkezdődött, a kormány pedig változatlanul úgy tervezi, hogy a két új blokk a következő évtized elején megkezdi a termelést. A tárcavezető megemlítette, hogy az erőmű építkezésén a résfalat egy amerikai vállalat készíti, ez pedig világosan mutatja, hogy a nukleáris energia terén továbbra is a legszélesebb körű nemzetközi együttműködés van.

Ha nem így lenne, akkor az Egyesült Államok nem vásárolt volna rekordmennyiségű uránt az idei esztendő első felében Oroszországtól

– tette hozzá.

Bulgária valami nagyon furcsát csinál

A kőolajszállítás Ukrajnán keresztül zavartalanul folyik, a miniszter ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: őszintén reméli, hogy ezt a későbbiekben sem fogja senki ellehetetleníteni, sem pénzügyi, sem politikai, sem fizikai eszközökkel.

Földgáz tekintetében Magyarország ismét nagyon jól áll uniós viszonylatban is. Kis híján százszázalékos a hazai tárolók töltöttségi szintje, ami azt jelenti, hogy a hazai éves földgázfogyasztás 62 százaléka már biztosítva van. Ugyanakkor az Európai Unió összes tárolójában eddig begyűjtött mennyiség mindössze az összeurópai fogyasztás 29 százalékát tudja kielégíteni.

Szijjártó Péter azt is elmondta: változatlanul születnek kísérletek arra, hogy Magyarország energiaellátásának biztonságát aláássák és a magyar–orosz földgázszállítási megállapodásokat ellehetetlenítsék. Ilyen az a bolgár parlament által most előkészített, tisztázatlan hátterű és nehezen értelmezhető jogszabály, amely az Oroszországból érkező és Bulgárián áthaladó földgáz tranzitdíját drámai módon meg akarja emelni, nem fizetés esetén pedig leállítaná a szállítást.

Elfogadhatatlan, hogy egy uniós tagállam egy másik tagállam energiabiztonságát veszélyeztesse

– mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a szintén ezen az ellátási útvonalon keresztül gázt vásárló Szerbiával közösen Magyarország már lépéseket tett annak érdekében, hogy Bulgária ne alkalmazhasson olyan jogszabályokat, amelyek súlyosan érinthetik az energiaellátást.

Magyarország továbbra is fenntartja észszerű politikáját, továbbra is a nemzeti érdekérvényesítés és a hazai energiaellátás biztonsága az elsődleges szempontja” – összegzett Szijjártó Péter.

***

Kapcsolódó:


Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn