Nagy Márton: még nem volt példa arra, hogy már decemberben emelkedjen a minimálbér 

Szerző: | 2023. november. 18. | Hazai

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Világgazdaságnak nyilatkozva értékelte a legújabb minimálbér-megállapodást. A tárcavezető elmondta, a hazai gazdaság eredményes napokon van túl, az infláció sikeres visszaszorítását és a GDP-növekedést követően azonban még van feladata a kormánynak.

Részt vett a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) ülésén? Hogyan értékeli a minimálbér-megállapodást? 

Nagyon fontosnak tartottam, hogy eloszlassunk a felekben minden bizonytalanságot, és mielőbb létrejöjjön a megegyezés. A tárgyalások az együttműködés jegyében teltek, ahol mindenki megosztotta az álláspontját. Igaz, voltak véleménykülönbségek, de a végére szinte az összes szervezet meg tudott egyezni. Egy volt, amelyik nem írta alá a megállapodást, a Magyar Szakszervezeti Szövetség. Esetükben nem lehet kizárni, hogy politikai okokból döntöttek így. 

Mit jelent a megegyezés a gyakorlatban? 

Szeptembertől a reálbérek már növekedhettek, köszönhetően annak, hogy a kormány visszaszorítja az inflációt, ezt segítheti tovább a decemberi jelentős mértékű emelés.

Az év végével a minimálbér 15 százalékkal, bruttó 266 800 forintra, a garantált bérminimum pedig 10 százalékkal, bruttó 326 ezer forintra emelkedik.

Ha távolabbra tekintünk, akkor azt látjuk, hogy 2010-ben 73 500 forint volt a minimálbér és 89 500 a garantált bérminimum. Tehát decembertől egy minimálbért vagy garantált bérminimumot kereső is 3,5-szer többet vihet haza, mint a Gyurcsány-korszakban. 

Milyen hasznát látja ennek a gazdaság? 

Eredményes napokon vagyunk túl, hiszen ez már a harmadik pozitív eredmény a gazdaság szempontjából:  

  • az inflációt már októberben egy számjegyűre szorította a kormány a decemberi vállaláshoz képest, 
  • a GDP a harmadik negyedévben negyedéves bázison már növekedésnek indult, amivel Magyarország Európában a legnagyobb bővülést felmutató országok között van, 
  • most pedig a bérek jelentős növekedéséről született megállapodás, ami azért nagy dolog, mert arra, hogy már decemberben emelkedjen a minimálbér, emlékeim szerint nem volt példa. 

A nagymértékű béremelések és a csökkenő infláció növeli a reálkereseteket, amely már szeptembertől emelkedésnek indulhatott. Ez tovább erősíti a decemberi emelés is. A családok vásárlóereje tehát emelkedik, többet költhetnek, így nő a fogyasztás, ami pedig élénkíti a gazdaságot. Hangsúlyozom, hogy 2023 az infláció csökkentése, 2024 pedig a növekedés helyreállításának az éve, végső soron ehhez járul hozzá a mai megállapodás is. De ennél is fontosabb, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum emelésével hozzájáruljunk a magyar családok megvédéséhez. Ezért is köszönöm a szervezetek együttműködési képességét, amit a tárgyalások során szinte mindegyik tanúsított. 

Most milyennek értékeli a jövő évi kilátásokat? 

Mint mondtam, pozitív irányba mozdultunk el, de sok még a kormány feladata. Többek közt tovább kell javítani a magyar vállalkozások versenyképességét. A bővülés helyreállításának ugyanakkor van egy akadálya, ez pedig a növekvő pozitív reálkamat, amely a magas inflációt meghaladó jegybanki kamat miatt állt elő. Sajnos ez visszatartja a lakosságot a fogyasztástól és a vállalkozókat a beruházásoktól, mindez pedig súlyosan roncsolja a gazdaság teljesítményét. A kormány ettől függetlenül minden eszközével küzd a munkahelyek megvédése és a növekedés helyreállítása érdekében. 

Az interjú teljes terjedelmében a Világgazdaság honlapján jelent meg.

Címlapfotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn