Moszkva igyekszik hasznot húzni a közel-keleti konfliktusból 

Szerző: | 2023. november. 19. | Geopolitika, Háború

Szakértők szerint Moszkva sokat nyerhet Izrael Hamász elleni háborújával: lehetőséget kínál az orosz geopolitikai elképzelések megvalósítására, nevezetesen az Egyesült Államok dominanciáját letörő, többpólusú világrend kialakítására. A konfliktus azonban erősen megtépázta az orosz–izraeli viszonyt is. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök három napot várt a Hamász izraeli mészárlásának – amely egyébként 71. születésnapján történt – kommentálásával. Megszólalásában nem a Hamászt, hanem az USA-t bírálta – írta pénteki cikkében a Reuters. 

„Úgy gondolom, sokan egyet fognak érteni velem abban, hogy ez egyértelmű példája a rendezési folyamatot kisajátítani próbáló USA megbukott Közel-Kelet-politikájának” – mondta az iraki miniszterelnöknek. 

További hat nap telt el, mire felhívta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy részvétét fejezze ki a megközelítőleg 1200 izraeli áldozatot követelő mészárlásért. Tíz nappal ez után Oroszország állítása szerint egy Hamász-delegáció látogatott Moszkvába tárgyalások céljával. 

Orosz és nyugati politikai szakértők szerint Putyin megpróbálja felhasználni a Hamász elleni háborút arra, hogy elmélyítse a Nyugattal szembeni „egzisztenciális háborút”, amelynek célja az USA dominanciájának letörése, és egy új világrend, egy szerinte már formálódó többpólusú rendszer kialakítása. 

Markov: az USA és az EU a gonosz megtestesítői 

„Oroszország megérti, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió teljes mellszélességgel támogatják Izraelt, de az USA és az EU jelenleg a gonosz megtestesítői, és semmiképp sem lehet igazuk” – írta blogján Szergej Markov, a Kreml korábbi tanácsadója Putyin elhatárolódási szándékát magyarázva. 

„Emiatt Moszkva nem lesz egy táborban Washingtonnal és Brüsszellel. Izrael legfőbb szövetségese az Egyesült Államok, amely jelenleg Oroszország fő ellensége. A Hamász szövetségese pedig Irán, amely Oroszország szövetségese.” 

Moszkva egyre közelebbi viszonyt ápol a Hamászt támogató Teheránnal. Az USA azzal vádolja Iránt, hogy drónokkal támogatja Oroszországot az Ukrajna ellen vívott háborúban. 

Hanna Notte berlini orosz külpolitikai szakértő, a Carnegie Oroszország Eurázsia Központnak elmondta, úgy gondolja, Moszkva elhagyta korábbi, kiegyensúlyozott politikáját a Közel-Keleten és „meglehetősen nyílt palesztinpárti pozíciót” vett fel. 

„Oroszország pontosan érti, hogy ezzel szimpátiára találhat nemcsak a Közel-Keleten, hanem a globális délen is, ahol Palesztina ügye továbbra is jól rezonál” – mondta. 

Pontosan erre van szüksége Putyinnak egy új világrend megteremtése és Washington befolyásának felhígítása érdekében. 

„A legfontosabb módja annak, hogy Oroszország hasznot húzzon a gázai válságból, az, hogy pontokat szerezzen a globális közvélemény előtt” – tette hozzá a szakértő. 

Lelepleződött a Nyugat kettős mércéje” 

Az orosz politikusok kiemelik azt az ellentmondást, hogy az USA felhatalmazást adott Izraelnek Gáza bombázására, míg Oroszországgal szemben büntetőintézkedéseket vezetett be az Ukrajnában vívott háború miatt, 

habár a kelet-európai nagyhatalom azt állítja, nem támad szándékosan civil célpontokat (ennek ellenére több ezer civil vesztette életét). 

Alekszej Puskov szenátor szerint a Nyugat saját csapdájába esett azáltal, hogy lelepleződött a különböző államokkal szemben alkalmazott kettős mércéje, attól függően, hogy azok megfelelnek-e a nyugati politika elvárásainak. 

„Az USA és a Nyugat nyilvánvaló támogatása Izrael lépései kapcsán erős csapást jelentenek a Nyugat külpolitikájára az arab világ és a teljes globális dél szemében” – írta Puskov a Telegramon. 

Oroszország hasznot húz a közel-keleti konfliktusból 

A válság azért is jó lehetőség Moszkva számára, mert kiterjesztheti befolyását a Közel-Keleten azáltal, hogy felveszi a minden oldalt összekötő békéltető szerepét, vélekedik a Kreml korábbi tanácsadója, Markov. Moszkva felajánlotta egy regionális külügyminiszteri találkozó megrendezését, és Putyin azt mondta, Oroszország alkalmas arra, hogy segítséget nyújtson. 

„Nagyon stabil üzleti kapcsolataink vannak Izraellel, Palesztinával évtizedek óta barátságos viszonyt ápolunk, és ezt a barátaink is tudják. Oroszország szerintem szintén közreműködhet a rendezés során” – fogalmazott Putyin egy arab televíziócsatornának még októberben. 

Markov elmondta, potenciális gazdasági előnyök is származnak a krízisből: a Nyugat pénzügyi és katonai forrásainak kivonása Ukrajnából pedig hab a tortán. 

„Moszkva számára a háború okozta olajár-növekedés is előnyös. Továbbá szintén jó nekik minden konfliktus, amelyre az USA és az EU erőforrásokat szán, mivel az ilyenek csökkentik a forrásokat az ukrajnai oroszellenes kormány részére.” 

Alex Gabujev a Carnegie Oroszország Eurázsia Központ igazgatója úgy gondolja, Moszkva az ukrajnai háború miatt változtatta meg Közel-Kelet-politikáját. 

„Ez véleményem szerint azért van, mert a háború lett Oroszország külpolitikájának szervezőelve a hadianyagot biztosító Iránnal való kapcsolat mellett. A központi orosz háborús erőfeszítések sokkal fontosabbak, mint például az Izraellel való viszony.” 

Izrael nem nézi jó szemmel az orosz álláspontot 

Az orosz–izraeli hagyományosan szoros és pragmatikus kapcsolat megromlott. 

Az, hogy Moszkva fogadta a Hamász küldöttségét, kevesebb mint két héttel az október 7-i mészárlást követően, feldühítette a zsidó államot. Azonnal beidézték Anatolij Viktorov orosz nagykövetet, a „terrorizmus legitimálásának” üzenete miatt. 

Az elégedetlenség kölcsönös volt: Alexander Ben Zvi izraeli nagykövetet legalább két alkalommal hívták be az orosz külügyminisztériumba, és a két ország ENSZ-képviselői szintén kemény szóváltást folytattak, miután az orosz küldött megkérdőjelezte a zsidó állam önvédelemre való hatáskörét. 

Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes jelezte, Izrael felhagyott azzal a szokással, hogy szíriai légicsapásairól előre tájékoztassa Moszkvát. 

Egy azóta a pozíciójából visszahívott izraeli miniszterhelyettes meglebegtette annak a lehetőségét, hogy országa nukleáris csapást hajtson végre Gázában.  

Oroszország megjegyezte, ez „rengeteg kérdést” vet fel, többek között azt is, ez hivatalos beismerése volt-e annak, hogy a zsidó államnak vannak nukleáris fegyverei. 

Amir Weitmann, a kormányzó Likud párt libertárius szárnyának frakcióvezetője kijelentette, Izrael egy nap megbünteti Moszkvát az álláspontja miatt. 

„Be fogjuk fejezni a Hamász elleni háborút. Utána Oroszország megfizet” – mondta Weitmann egy októberi interjúban az orosz RT hírügynökségnek. 

„Oroszország Izrael ellenségeit támogatja. Nem felejtjük el, mit tesznek. Tenni fogunk arról, hogy Ukrajna győzzön” – tette hozzá 

A cikk eredetileg a Reuters közlésében jelent meg. 

Jelen írással a Makronóm Blog nem szándékozik állást foglalni a konfliktusban, a cikk célja csupán a tényközlés és a tájékoztatás. 

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn