Dől az amerikai fegyver Izraelbe

Szerző: | 2023. november. 17. | Háború, Kiemelt

A Pentagon felpörgette a fegyverszállítást Izraelbe, és – az ukrán rendelésekkel ellentétben – igyekszik minden kérést azonnal teljesíteni.

Nem veri nagydobra, de a Pentagon napi rendszerességgel szállítja a kéréseknek megfelelően összeállított fegyverpakkokat Izraelnek. A csomagok tartalma már messze túlmutat a háború elején beígért két plusz Vaskupola-rendszeren (az izraeli légvédelem világszerte csodált eszközeinek száma és kapacitása kevésnek bizonyult a Hamász terrortámadása alatt október 7-én) vagy az intelligens bombákon.

A Bloomberg által megvizsgált dokumentumok szerint a Pentagon jelentősen kiszélesítette a szállítandó haditechnikai eszközök körét: az Apache-ok okosrakétáitól kezdve a bunkerromboló rendszereken és katonai járműveken keresztül egészen az éjjellátó készülékekig terjed a skála.


Raktárdilemmák

A rendeléseket csak első pillantásra teljesíti könnyedén Washington. Valójában nagyon is meg kell vizsgálnia, milyen módon tömje be az ukrajnai fegyverszállítások után maradt tátongó lyukakat.

Az USA már nem csak a belföldi raktárkészleteit üríti ki: európai depóinak is szélesre tárta a kapuit az izraeli fegyverigények gyors kielégítése érdekében. Októberben például egyetlen tételben szállított 36 ezer lőszert az Apache-okban használt gépágyúkhoz, 1800 darabot az M141 bunkerromboló rendszerből és 3500-at az éjjellátókból. A sietve összeállított csomagok tartalmának pontos származási helyéről a Pentagon nem ad ki bővebb információt, csupán annyit közölt: minden lehetőséget kihasznál a saját készletei megbontásától az amerikai védelmi ipari szereplők bevonásáig, hogy segítse Izrael háborúját a Hamász ellen.

A hiánycikk

Az izraeli igények (hasonlóan az ukrajnaihoz) naprólnapra nőnek: a rendelési listák többek között plusz 57 ezer 155 mm-es tüzérségi lövedéket, 20 ezer M4A1 gépkarabélyt, még 5000 éjjellátót, 3000 M141 bunkerromboló rakétarendszert, valamint könnyű harcászati járművek százait tartalmazzák, nem beszélve az Iron Dome-ban használt Tamir rakétaelfogókról.

A legnagyobb problémát a 155 mm-es tüzérségi lövedékek okozzák. Egyfelől használatuk a Gázai övezetben meglehetősen nagy tiltakozást váltott ki a segélyszervezetek körében, másfelől az USA éppen izraeli raktáraiból vett ki 57 ezer darabot az idén a világ legfontosabb lőszeréből, hogy Ukrajnába küldje azokat. Kijev folyamatosan a 155-ösök hiányára panaszkodik, így

az Egyesült Államok éppen azokat a raktárakat bontotta meg, ahonnan most el kellene látnia a zsidó államot.

Így erőltetett tempóban igyekszik újra feltölteni az izraeli lerakatokat, ami nem is annyira egyszerű, tekintve, hogy a 155-ösök okozzák a fegyvergyártók legnagyobb problémáját, az ukrajnai háború ugyanis teljesen kimerítette a nyugati készleteket, a gyártókapacitás pedig nem tud lépést tartani az igényekkel. Az amerikai külügy szerint eddig 2 millió 155-öst szállítottak Ukrajnának, amely gyakorlatilag maradéktalanul fel is használta azokat.


A drónok svájcibicskája

Izrael minimum 200 Switchblade 600 kamikaze drónra is benyújtotta igényét, itt azonban a Pentagon megakadt, jelenleg ugyanisnincs ilyen készlete. (Az amerikaiak a saját fegyvereikkel kapcsolatos ukrán visszajelzések és információk alapján fejlesztenek vagy alkalmaznak új innovációs megoldásokat. Meglepetésükre a Switchblade drónok nem annyira váltották be a hozzájuk fűzött reményeket a csatatéren, így az azok alapján fejlesztett Phoenix Ghostok koncepcióját gondolják tovább. Hozzá kell tenni: az ukránok a 300-as és nem a 600-as modelleket kapták.)

Izrael ez esetben – némi közvetői segítséggel – közvetlenül a gyártó AeroVironmenthez fordulhat, ám az nem derült ki az eddigi jelentésekből, hogy a vállalatnak van-e ekkora, szállításra kész raktárkészlete, vagy el kell kezdenie azok legyártását.

***

Kapcsolódó:


Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn