Lezárult a Napenergia Plusz Program első pályázati szakasza – íme a számok 

Szerző: | 2024. január. 15. | Hazai

A kormány 75 milliárd forinttal támogatja a modern napelemes rendszerek telepítését, a zöldenergia termelését és tárolását a magyar háztartásokban. A kivitelezők előregisztrációja 2023. december 4-én indult el, a lakossági pályázóké pedig a mai napon kezdődik. Lássuk, hogy a vállalkozók körében milyen érdeklődést váltott ki eddig a kiírás! 

Jelenleg 555 iparági cég szerzett jóváhagyott regisztrációt. A még zajló értékelések és hiánypótlások után a számuk további mintegy százzal növekedhet. 

A legtöbb vállalkozás jelentkezését Pest vármegyére (402) és Budapestre (377) fogadta el a támogató. (Egy kivitelező több vármegyében is végezhet munkát.) Háromszáznál több céget regisztráltak Fejérben (331), Veszprémben (317), Bács-Kiskunban (309), Komárom-Esztergomban (308) és Győr-Moson-Sopronban (304). Még a lista túlsó végén álló Baranyában is legalább 238 lehetséges kivitelező kínálhat bőséges választékot a pályázók számára. A még nyitott jelentkezések elbírálása után az elérhető vállalkozók száma Pest vármegyében meghaladhatja, a fővárosban pedig megközelítheti a félezret. 

Folyamatos a termékek felvonultatása és ellenőriztetése is, mostanáig 555 eszközre nyújtottak be regisztrációs kérelmet. 

A pályázatot övező figyelem élénkülését jelzi, hogy a támogatóhoz intézett több mint 4400 telefonos és írásos ügyfélszolgálati megkeresés hozzávetőleg fele az elmúlt egy hétben érkezett be. 

Az ingatlanonként akár 5 millió forinttal támogatott beruházásoknak köszönhetően napelemből és energiatárolóból álló rendszerekkel bővülhetnek tovább a hazai napenergia-kapacitások.  

A háztartások kiadásainak kétharmadát az állam vállalja át, a fejlesztési költségek így legfeljebb tíz év alatt megtérülhetnek.  

A programban részt vevő mintegy 15 ezer család saját célra termelhet és tárolhat el zöldenergiát, a nagyobb arányú önellátással csökkentve az áramszámláját is.

 Az Energiaügyi Minisztérium erről szóló Facebook-bejegyzése itt olvasható:

Ajánljuk még a témában: 

Címlapfotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn