Alaposan lefaragta gazdasági várakozásait a német kormány – egyre jobban aggódnak a versenyképesség romlása miatt 

Szerző: | 2024. február. 15. | Infláció, Világgazdaság

A kedvezőtlen világgazdasági és belföldi folyamatok miatt a német kormány idén alacsonyabb mértékű gazdasági növekedéssel számolhat, mint korábban. Az idei évre várt 1,3 százalék helyett jelenleg mindössze 0,2, jövőre pedig 1,5 helyett 1 százalékkal számolhatnak.  Christian Lindner pénzügyminiszter jelezte, tavaszra olyan tervezetet szeretnének elkészíteni, amely biztosítja, hogy a német gazdaság ne veszítse el erős pozícióit a globális piacon. Az ottani trendek erősen hatnak a magyarországi növekedési kilátásokra is. 

A német kormány 0,2 és 1 százalékra vágta le gazdasági előrejelzésében az idei, illetve a jövő évre várt növekedést, derül ki egy hivatalosan jövő héten várható jelentésből – mondta el két neve elhallgatását kérő forrás a Reutersnek

Jelentősen lefaragtak a korábbi várakozásokból 

A lehangoló lépés – amely jelentősen módosította a korábbi 1,3 százalékos idei előrejelzést – többek között  

a világgazdaság lassú növekedésének és a német alkotmánybíróság szabályozásának köszönhető, amely lényegében lyukat ütött az ország költségvetésén.  

A 2025-re eredetileg várt 1,5 százalékos emelkedést Berlin szintén csökkentette, 1 százalékra – jelezte az egyik névtelen forrás, hozzátéve, hogy a kormány várakozásai szerint az infláció ebben az évben 2,8, majd 2025-ben 1,9 százalékra csökkenhet. 

Már mi is érezzük a német gazdaság gyengélkedését 

Sajnos az ottani problémák a némethez ezer szállal kötődő magyar gazdaság teljesítményére is kihatnak, ami már látható volt a 2023 utolsó negyedévét jellemző magyar adatokból is. 

A német gazdasági minisztérium egyik szóvivője ugyanakkor elmondta, a számokat nem tudják kommentálni, ezt majd a kormány fogja megtenni, amint a jelentés hivatalosan napvilágra kerül. 

A minisztérium egy másik havi jelentésben rámutatott, hogy  

a legnagyobb európai gazdaság felépülése valószínűleg elhúzódik a geopolitikai feszültségek – például a Vörös-tengeren fennálló kereskedelmi akadályok – és a belföldi sztrájksorozatok miatt.  

A Lufthansa német légitársaság dolgozói tüntetnek a müncheni repülőtéren (Forrás: MTI)

Veszélyeben a német gazdaság globális versenyképessége 

A német gazdaság borús kilátásai 2024-re azt követően bontakoztak ki, hogy a GDP tavaly, az év egészében 0,3 százalékkal csökkent a magas inflációs nyomás a növekvő kamatlábak és a világgazdaság gyengélkedésének hatására. 

Az Ifo és az IfW gazdasági intézetek által kiadott 2024-es előrejelzések szintén szerények, de optimistábbak, mint a kormány várakozásai. Az Ifo a korábbi 0,9 százalékos növekedés helyett 0,7 százalékra számít, az IfW pedig 1,3 százalékról 0,9-re csökkentette a fejlődés jósolt ütemét. A tervek szerint márciusban állnak elő a következő előrejelzésekkel. 

Velük szemben a német üzleti szövetség, a BDI január közepén arra számított, hogy a gazdaság stagnálni fog, és 0,3 százalékon marad a növekedés.  

A 2025-re várt számok viszont valószínűleg nem derülnek ki a jövő heti jelentésből, erről a német kormánynak tavasszal kell új adatokat közölnie.  

Októberben 1,5 százalékos növekedéssel számoltak a jövő évre nézve. 

Christian Lindner pénzügyminiszter elmondta, a koalíciós kormány tavasszal olyan tervezetet szeretne bemutatni, amely Németország mint ipari központ szerepét erősítené. Korábban ugyanis már ő, illetve Robert Habeck gazdasági miniszter is többször figyelmeztettek, hogy  

az ország elveszítheti globális versenyképességét. 

(Forrás: Reuters) 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn