Európai Bizottság: az eurózóna a vártnál lassabban fog erőre kapni 

Szerző: | 2024. február. 18. | Világgazdaság

A vártnál lassúbb gazdasági növekedésre számít az Európai Bizottság 2024-ben a novemberi előrejelzéseihez képest. Az eurózóna gazdasága stagnált 2023 utolsó negyedévében, és az Európai Központi Bank gyors kamatemelései miatt az idén sem kap egyhamar új erőre. Viszont az energiaárak csökkenése következtében az infláció terén javultak a kilátások. Magyarország gazdasága a jelentés szerint pozitívabb jövő elé néz: a GDP-növekedést és az infláció mértékét tekintve hazánknak uniós szinten is az egyik legjobb mutatókat jósolják.

Az eurózóna gazdasági növekedése a vártnál lassabb lesz az inflációs nyomás és a magas kamatlábak miatt – derül ki az Európai Bizottság új előrejelzéseiből. Az eurózóna 2024-es növekedése a jelenlegi számítások szerint 0,8 százalék lesz a novemberben jósolt 1,2 helyett. Igaz, ez még mindig jobb, mint a 2023-as 0,5 százalék. 

Az EKB kamatemeléseinek megissza a levét az eurózóna 

Tavaly az Európai Központi Bank (EKB) gyors kamatlábnövelése és a háztartások vásárlóerejének összeomlása miatt a gazdaság Covid-járvány utáni visszapattanása hirtelen elült. Az eurózóna „a vártnál gyengébb lábakon lépte át 2024 küszöbét”jegyezte meg a Bizottság„Miután épphogy elkerültük a technikai recessziót a tavalyi év második felében, 2024 első negyedévének a kilátásai visszafogottak maradtak” – szól a jelentés. 

Az eurózóna 2023-as 0,5 százaléknyi növekedése messze elmarad az Egyesült Államok ugyanazon időszakban tapasztalt 3,1 százalékos fejlődésétől.  

A blokk pedig csak stagnált az előző év utolsó negyedében. Az EKB kamatemeléseinek a hatásai miatt a gazdaság az év korai szakaszában nehezen fog új lendületet kapni – figyelmeztettek az elemzők.  

Az irányadó kamatlábak a legmagasabbak az elmúlt 22 év óta,  

és Christine Lagarde az EKB elnöke jelezte, ezek csökkentéséről még korai beszélni

A kockázatok árnyékában azért van remény 

Az inflációval kapcsolatban viszont a Bizottság biztató trendeket is kiemelt. Az energiaárak csökkenését ugyanis az árnyomás „széles körű” mérséklődése követte. A kőolaj- és gázárak kilátásai sokkal alacsonyabbak, mint azt az őszi előrejelzések várták, ami azt jelenti, hogy  

2024-re átlagosan 2,7 százalékos infláció várható.  

Ez elmarad a novemberi 3,2 és még inkább a két évvel ezelőtti 6,3 százalékos várakozásoktól. A következő évi inflációcsökkenés a növekvő szállítási költségek miatti „enyhén emelkedő nyomás” ellenére is bekövetkezne. Azonban a kockázatok továbbra is fenyegetők.  

A további kereskedelmi zavarok újbóli feszültséget okozhatnak az ellátási láncokban, ami akadályozhatja a termelést és fokozhatja árnyomást”  

– figyelmeztetett a Bizottság. 

Keresleti oldalon pedig a fogyasztás gyorsabb visszaállása és a vártnál magasabb béremelkedés inflációnövekedéshez vezethet. 

Magyarországon kedvezőbbek a kilátások 

Magyarország gazdasága az Európai Bizottság előrejelzése szerint 2023-ban 0,8 százalékkal zsugorodott, ami nagyjából megfelel az őszi előrejelzésben vártnak. Ugyanakkor  

még az általában kevésbé optimistának számító Bizottság szerint is 202425-ben a magyar gazdaság újra erőre kap: az idei évre 2,4, 2025-re pedig már 3,6 százalékos GDP-növekedésre számítanak, ami kiemelkedik az eurózóna 0,8 és az EU egészének 0,9 százalékos átlagából. 

A jelentés szerint ehhez hozzájárul a csökkenő infláció és az előrejelzések szerinti kamatlábak is. Az infláció enyhülésének köszönhetően a Nemzeti Bank már meg is kezdte a kamatlábak csökkentését. 

A 2023. decemberi 15 százalékos minimálbér-emelésnek köszönhetően a háztartások bevételei is lendületet kaptak és a foglalkoztatás magas szinten maradt a csupán 4,2 százalékos munkanélküliségi mutatóval.  

A reáljövedelem növekedése és a javuló fogyasztói bizalom az előrejelzések szerint ösztönzi a háztartások fogyasztását. 

Az előrejelzések szerint az új külföldi tőkebefektetési projektek fellendítik az exportot.  

A harmonizált fogyasztói árindex (HICP) inflációja 5,5 százalékra csökkent 2023 decemberében a bázishatásoknak, a csökkenő energiaáraknak és a hazai recessziónak köszönhetően. A dezinfláció a várakozások szerint lassúbb ütemben folytatódik a fogyasztói kereslet helyreállása és a munkaerőköltségek növekedése miatt. 

Az üzemanyagárakat év elején megemelte a jövedéki adó megnövelése. Az éves HICP az előrejelzések szerint a 2023-as 17-ről 2024-ben 4,5, 2025-ben pedig 4,1 százalékra csökken. Az őszi előrejelzéshez képest a várakozásokat 2024-re vonatkozóan lefelé módosították, 2025-re azonban változatlanul hagyták. 

A jelentés szerint Magyarország pozitívabban nézhet a 2024-es gazdasági év elébe, mint a legtöbb EU-tagállam.  

Ausztriát, Németországot és Franciaországot 2024-ben és 2025-ben is megelőzhetjük például a GDP-növekedés várható alakulását tekintve.  

A V4-es országok közül ezt az indikátort vizsgálva mindkét évben megelőzzük még Csehországot és Szlovákiát, 2025-ben pedig Lengyelországot is. 

Az inflációs mutatóink az előrejelzések szerint pedig jobbak lesznek 2024-ben, mint Romániáé, illetve a következő két évben egyaránt alacsonyabbak lesznek, mint Lengyelországban.  

(Forrás: Oilprice

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn