Valóság vagy illúzió az amerikai gazdaság erős növekedése? 

Szerző: | 2024. január. 22. | Társadalom, Világgazdaság

Miért érzi az átlagamerikai olyan rosszul magát az erősnek mondott gazdasági körülmények között? Ezt próbálja megérteni az ottani sajtó, amely eltérő véleményeket fogalmaz meg a széles körben elterjedt pesszimizmus valódi okairól.

Az amerikai gazdaság sokkal jobban teljesít, mint az európai, sőt meglepően rugalmasnak bizonyul ebben a pánik utáni időszakban, hiszen a munkaerőpiac néhány év alatt visszanyerte az élénkségét – mutat rá a Forbes.  

Széles körű elégedetlenség 

A munkanélküliség minden idők legalacsonyabb szintjén van (3,7 százalék), és még a magas infláció mellett is meredeken emelkedtek a bérek az elmúlt években. Azonban a gazdaság megítélését illetően semmi sem változott.

Az amerikaiak borúlátók a jövőbe tekintve, és „ugyanolyan negatívan látják azt, mint a 2008–09-es recesszió idején”

– derült ki a michigani egyetem felméréséből.  

A tanulmány készítői még a „mentális recesszió” kifejezést is kitalálták, hogy ezzel körülírják ezt az eltérést az emberek érzései és a gazdaság teljesítménye között – magyarázta a Business Insider New York-i üzleti portál. A valóságban minden attól függ, hogy miről beszélünk, amikor azt mondjuk, hogy a gazdaság jobban teljesít – fűzte hozzá a Forbes. 

Az infláció, vagy legalábbis a reálinfláció túlbecslése nagyon fontos tényező a fogyasztók számításaiban – mutatott rá a CBNC üzleti híroldal.

Az elmúlt évek magas inflációja miatti csalódottság ugyanis továbbra is fennáll, „annak ellenére, hogy a munkaerőpiac szilárdsága, a lakások értékének növekedése és a tőzsdei fellendülés kedvező hatással volt a közelmúltbeli gazdasági helyzetükre”.

Maga a pénzromlás tavaly jelentősen lelassult.  

A helyzet jó 

„Miközben a gázár csökkenése különösen nagy mértékben rányomta a bélyegét az általános inflációra, a nem energetikai szolgáltatások áraiban is jelentős (és régóta esedékes) zuhanás tapasztalható Amerikában. A repülőjegyárak erőteljesen csökkentek, az idén nyáron 8,1 százalékkal. A használt autókért kevesebbet kell fizetni, míg az új kocsik ára stabil maradt. Végül pedig egyes alapvető szolgáltatások, mint például a lakásbérleti díjak, sokkal lassabb árnövekedést mutatnak” – összegezte a The Wall Street Journal.  

Sovány vigasz 

A Forbes úgy vélte, hogy ez a csalóka megítélés „hosszú távú piaci kudarcokat tükröz”, amelyek jóval túlmutatnak a foglalkoztatási vagy inflációs problémán. Az olyan ágazatokban, mint az egészségügy, a munkahelyek bizonytalansága mindenütt jelen van, és a „foglalkoztatási ráta növekedése” semmit sem változtat azon a tényen, hogy „a munkavállalók továbbra is alulfizetettek”. 

Ez megerősíti azt a benyomást az amerikaiak körében, hogy a gazdaság ingatag

– írta a kéthetilap. Az egyenlőtlenségek elleni nagyszabású küzdelem hiányában az alacsony munkanélküliségi ráta „csak sovány vigasz a megélhetésért küzdő családok számára” – szögezte le a Forbes.  

Ezt a nézetet osztotta a Bloomberg pénzügyi hírekkel foglalkozó szakportál is, amely rámutat, hogy az elégedetlenség tavaly széles körben elterjedt, közel „félmillió munkavállaló sztrájkolt, nyolcszor annyian, mint 2021-ben”. Követeléseik a fizetésemelésnél sokkal inkább a munkahelyük „minőségére és biztonságára” vonatkoztak. 

Erősen politikai felfogás 

„Ez részben a média hibája” – írta a Business Insider a Brookings Institute tanulmányára hivatkozva, amelyből kiderült, hogy „2018 óta a média kedvezőtlenebbül mutatja be a gazdasági valóságot, mint amilyen”. A gazdaság torz megítélése mindenekelőtt a politikai polarizációnak köszönhető – olvasható a demokratákhoz közel álló Paul Krugman közgazdásznak a New York Timesban megjelent rovatában: „A gazdasággal kapcsolatos látszólagos morgolódás mögött mindenekelőtt republikánusok állnak, akik dühösek, hogy Donald Trump már nem elnök”. De még az lehet. 

A Civiqs közvélemény-kutató intézet adataira hivatkozva a neves közgazdász rámutatott, hogy „a demokratákhoz képest a republikánusok nagyobb valószínűséggel mondják, hogy a gazdaság rosszul áll, ha az ellenzéki párt van a Fehér Házban”. Tehát a MAGA (Make America Great Again, Donald Trump kedvenc szlogenje) politikai preferenciái nagyban befolyásolnák a gazdasági helyzetről alkotott véleményt.  

Ez nem jó hír Joe Biden számára, akinek az ottani elnökválasztás előtt meg kell védenie a belgazdasági teljesítményét.

Ám ez az hangulatváltozás nagy szolgálatot tehet Trumpnak, aki hatalmas előnnyel vette az előző héten a republikánus előválasztás első fordulóját, és már az országos közvélemény-kutatásokban is megelőzi a Fehér Ház jelenlegi lakóját. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn