A német kancellár tett keresztbe Ursula von der Leyennek

Szerző: | 2024. február. 23. | Kiemelt, Makronóm Morzsa

A pletykák szerint Olaf Scholz vetett véget Von der Leyen NATO-főtitkári ambíciónak. Az Európai Bizottság elnöke egy második brüsszeli nekifutással vigasztalódhat.

A német sajtó szerint Olaf Scholz német kancellár határozottan ellenezte azt az ötletet, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság jelenlegi elnöke induljon a NATO főtitkári posztjáért – számolt be az Euractive.

Von der Leyent a hírek szerint maga Anthony Blinken amerikai külügyminiszter ajánlotta a vezető pozícióra, ám Joe Biden elnök kikérte Olaf Scholz véleményét is. A német kancellár azonban kategorikusan ellenezte, hogy az EB elnöke legyen Stoltenberg utódja.

A magyarázat Scholz ellenkezésénél is furcsább, de rávilágít arra, hogy a kancellár még meg tudott őrizni valamit az egyébként is csupán nyomaiban létező pragmatizmusából: túl azon, hogy nem kívánta az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik prominensét ilyen magas poszton látni,

állítólag attól tartott, hogy Von der Leyen oroszellenessége problémákat okozhat a NATO és Moszkva között az ukrajnai háború befejezése után.

A NATO jelenlegi főtitkára, Jens Stoltenberg várhatóan őszig lesz hivatalban, az utódról pedig már hónapok óta folynak a találgatások. Legnagyobb esélyesként sokáig Kaja Kallas észt miniszterelnököt emlegették, ám ha Scholz érvelése igaz Von der Leyen kapcsán, akkor a ruszofób balti kormányfőnél nem is lenne alkalmatlanabb jelölt a kancellár számára.

Kallas neve azonban az utóbbi időben elhalványult a listán, a legnagyobb esélyes most már a bukott holland kormányfő, Mark Rutte, aki időben ki is nyilvánította, hogy szívesen beleülne a főtitkári székbe.

Ursula von der Leyen időközben bejelentette, hogy újraindul az Európai Bizottság elnöki posztjáért, így biztosan nem marad munka nélkül.

***

Kapcsolódó:


Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn