Zöldátállást segítő tőkealap indul 

Szerző: | 2024. március. 13. | Hazai, Zöldenergia, Zöldgazdaság

A Nemzeti Tőkeholding a Baross Gábor Tőkeprogram második pillérének keretében új, nagyszabású tőkeprogramot indít a vállalatok környezettudatos beruházásainak finanszírozására. A 200 milliárd forintból megvalósuló Zöld Alapok Tőkeprogram részeként bejegyezték az első tőkealapot, amely 50 milliárd forint keretösszeggel segíti a zöldátállást célzó fejlesztések és beruházások megvalósítását.

Elindult a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Tőkeholding (NTH) által kidolgozott Baross Gábor Tőkeprogram második pillére, a Zöld Alapok Tőkeprogram. Az NTH csoport mindezt nemzetközi gyakorlat alapján, az Európai Befektetési Alap (EIF) 2022. évi Klíma és Infrastruktúra Tőkeprogramjának mintájára, valamint az eddigi tapasztalatokat felhasználva építette fel.  

Ennek megfelelően a program révén olyan hazai központú, főként közép- és nagyvállalkozások fejlesztéseinek, beruházásainak finanszírozása, fejlődésük elősegítése valósulhat meg,  

amelyek a nemzetgazdasági szempontból meghatározó zöldgazdaság, zöldenergia és fenntartható fejlődés fellendítéséhez kapcsolódóan végzik tevékenységüket, és érdemben hozzá tudnak járulni Magyarország klíma- és energiafüggetlenségi céljainak eléréséhez. 

Tervezetten négy, egyenként 50-50 milliárd forint jegyzett tőkével induló alapot hívnak életre, amelynek – a Nemzeti Tőkeholding által meghatározott szabályozói keretek értelmében – minimum 30 százalékát, azaz 60 milliárd forintot a magánbefektetők hozzájárulása tesz ki. Ez az arány elősegíti a magánfinanszírozás mozgósítását, a köz- és magánszféra között létrejövő finanszírozói partnerségek kialakulását, a piaci sztenderdek hathatós érvényesülését.  

A tervezettek közül az elsőt, a CLM Future Magántőkealap már bejegyezték,  

az alapból megvalósuló befektetések pedig elsősorban a megújuló forrásokra támaszkodó energiatermelést, annak terjesztését és tárolását, az energiahatékonyság növelését, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését, az energiatermelő iparágak dekarbonizációját és az okos-infrastruktúra térnyerését célozzák. 

„A zöldiparhoz kapcsolódó megoldások finanszírozása egyre fontosabb feladatot jelent mind a Nemzeti Tőkeholding, mind a gazdaságfejlesztés szintjén – e szempont nem véletlenül kapott központi szerepet már a Baross Gábor Tőkeprogram tervezése során is. A zöldberuházások terén élénk magánbefektetői aktivitás mutatkozik, ugyanakkor katalizátor szerepünket betöltve további ösztönzőket biztosítunk számukra. A most bejegyzett tőkealap az ország első olyan nagy méretű tőkealapja, amely a környezeti és társadalmi jellemzőket előmozdító befektetéseket új alapokra helyező ún. SFDR-rendeletnek is megfelel” – nyilatkozta Katona Bence, az NTH elnök-vezérigazgatója. 

Az NTH irányelveivel összhangban az alap kezelését piaci szereplő, ez esetben az Indotek-Investment Alapkezelő Zrt. látja el. Ez Magyarország egyik vezető, több mint 600 főt foglalkoztató befektetéskezelő cégcsoportjának a tagja, a tapasztalata garancia a tevékenység hatékony ellátásához, továbbá az egyes befektetői döntéseket minden esetben nemzetközi független piaci tanácsadó által készített, piaci hiányosságot és racionalitást igazoló szakvélemény (GAP- és MEIP-teszt) is majd.  

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn