Oroszország épp tönkreveri az ENSZ szankciós rendszerét

Szerző: | 2024. március. 28. | Háború, Kiemelt, Világgazdaság

Erősödik a kapcsolat Moszkva és Phenjan között: a fegyverekért cserébe ömlik a kőolaj Észak-Koreába. Elméletileg Oroszország az ENSZ-retorziók miatt ezt nem tehetné meg, gyakorlatilag azonban mit lehet kezdeni a világ legszankcionáltabb államával, amely megszeg egy másikkal szembeni büntetőintézkedést?

Megsértette az ENSZ-szankciókat Oroszország, amikor elkezdett közvetlen útvonalon kőolajat exportálni Észak-Koreába. A Royal United Services Institute (RUSI) agytröszt műholdfelvételek alapján készült elemzése szerint márciusban legalább öt üres észak-koreai tanker futott be, majd kőolajjal telerakva újra ki az oroszországi Vosztocsnij kikötőből. Ezek az első közvetlen és dokumentált tranzitok azóta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2017-ben (Oroszország jóváhagyásával) szigorú korlátozásokat írt elő az Észak-Koreába irányuló olajszállításokra, válaszul az ország atomfegyver-kísérleteire.

A Financial Timesnak nyilatkozó szankciós ENSZ-koordinátor úgy fogalmazott: ami most történik,

az frontális támadást jelent a büntető intézkedések ellen, ami emiatt az összeomlás szélén áll.

Az orosz kikötőben látott vízi járművek az észak-koreai flotta legnagyobb kapacitású hajói közé tartoznak, közülük több is szerepel az ENSZ tiltólistáján, vagyis elméletileg egyetlen állam sem fogadhatná azokat. Oroszország mégis éppen ezt teszi, az időzítés pedig nyilván nem véletlen: Putyin és Kim Dzsongun tavaly augusztusi megállapodása után Észak-Korea nagy tételben kezdett el fegyvert (elsősorban tüzérségi lövedéket) szállítani Oroszországnak. Akkor azonnal elindult a találgatás, hogy mit adhat cserébe az orosz elnök, arra azonban kevesen tippeltek volna, hogy az üzlet részét képezik majd a szankciókat felrúgó olajszállítások is.


Van még értelme az ENSZ-testületnek?

A tranzit, amelyet mind az öt észak-koreai hajó kikapcsolt jeladóval bonyolít le, a RUSI becslései szerint heteken belül eléri a 125 ezer hordós kereskedelmi tételt. Ez azért számít igen jelentős mennyiségnek, mert az ENSZ tiltóhatározata szigorúan megszabta Phenjan importkeretét, amit évi 500 ezer hordóban állapított meg. Észak-Korea eddig vagyonokat költött a szankció megkerülésére bonyolult, törvényen kívüli hálózatok és szellemflották segítségével. Mindez most megszűnt: az orosz szállítmányok beindulása várhatóan kielégíti az olajéhségét, egyben erőforrásokat szabadít fel, hogy gazdaságilag egy lépcsőfokot feljebb léphessen, vagy nagyobb erőbedobással folytassa az atomkísérleteket.

A RUSI elemzője szerint egyértelműen cseremegállapodás történt, amely megszegi azokat az Észak-Koreára kivetett büntetőintézkedéseket, amelyeket Vlagyimir Putyin hét évvel ezelőtt személyesen írt alá. Ami pedig az ENSZ szankciós bizottságát illeti, komoly kérdések merültek fel mind a tilalmi rendszer, mind pedig a testület életben tartását illetően.

***

Kapcsolódó:


Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Mihail Metzel

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn