Rekordalacsony volt az álláskeresők száma márciusban 

Szerző: | 2024. április. 2. | Hazai

Czomba Sándor: egyre többen dolgoznak, márciusban még soha nem volt ilyen alacsony a regisztrált álláskeresők száma. 

A rendszerváltás óta idén márciusban mérte a legalacsonyabb regisztrált álláskeresői létszámot a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat, ami így több mint három évtizedes rekordot jelent: 1 millióval dolgoznak többen, mint 2010 előtt, miközben azóta közel 400 ezerrel csökkent a munkát keresők száma. Ráadásul tavaly márciushoz viszonyítva is további, mintegy  

8 ezer fővel csökkent a regiszterben szereplők köre, így abban jelenleg mindössze 236 ezren vannak. 

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár megállapította, hogy a gazdasági aktivitás a korábbi hónapokhoz viszonyítva gyorsabb ütemben nőtt, a létszámnövekedés egy év alatt meghaladta a 60 ezer főt. A kormány ugyanakkor ezzel párhuzamosan továbbra is célzott intézkedésekkel igyekszik csökkenteni a regisztrált álláskeresők számát. 

Magyarországon a munkaerő-tartalék mintegy 300 ezer főre tehető, a regisztrált álláskeresők számán felül közel 60 ezer inaktív található hazánkban, akiket a gazdasági bővülés újraindítása érdekében minden lehetséges eszközt felhasználva be kell vonni a munkaerőpiacra.  

Az aktivitás növelése érdekében hazai és uniós finanszírozású programok is indultak, az elkövetkezendő időszakban pedig újabb célzott munkaerőpiaci intézkedések várhatók a foglalkoztatás további növelését szem előtt tartva. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn