ipari termelés nyitó unsplash

A vártnál kedvezőbben alakult az ipari teljesítmény 

Szerző: | 2024. április. 5. | Hazai

A KSH friss adatai szerint februárban havi alapon az ipari kibocsátás jelentősen, 3,5 százalékkal nőtt, így az éves ütem is ismét a pozitív tartományba került. A járműgyártás, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása alág bővült, miközben a villamos berendezés, valamint a számítógép, elektronikai, optikai cikkek előállítása alág teljesítménye egyelőre csökkent.   

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior elemzője

A tegnapi külkereskedelmi adat után már számítani lehetett rá, hogy az ipari teljesítmény februárban a vártnál kedvezőbben alakult. Havi alapon a kibocsátás jelentősen, 3,5 százalékkal emelkedett, így az éves ütem is ismét a pozitív tartományba került, a nyers adatok szerint 1,8, míg a munkanaphatástól tisztított számok szerint 1,4 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye.

Ezek az ágazatok teljesítettek jobban

A KSH az első becslés keretében még nem közöl részletes alágak szerinti bontást, azonban most kiemelte, hogy

a járműgyártás, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása alág bővült.

Ugyanakkor a villamos berendezés, valamint a számítógép, elektronikai, optikai cikkek előállítása alág teljesítménye csökkent. Ez utóbbi arra utal, hogy a februári kedvezőbb teljesítmény elsősorban a járműgyártáshoz köthető, tekintve, hogy itt januárban éves alapon még számottevőbb mérséklődés következett be.

Az ipari termelés kapcsán a kérdés most leginkább az, hogy a februári adat egyszeri, kiugró érték vagy a fordulat első jele.

Hogyan alakulnak az ipari termelés trendjei?

Az ipari termelésben a tavalyi évben kettősség volt megfigyelhető. A jellemzően exportra termelő alágak az év első felében még bővülni tudtak, azonban a második fél évtől kezdődően a külső kereslet kedvezőtlenebbé válása, elsősorban a német gazdasági problémák nyomán itt is visszaesés következett be. A kisebb súlyú, leginkább a hazai piacra gyártó alágak esetében a belső kereslet visszaesése jelentette a problémát.

Mi várható a 2024-es esztendőben?

Az idén a külső kereslet várhatóan továbbra is visszafogottan alakulhat. Bár a német hangulatindexek már kedvezőbb képet festenek az ipar, és különösen a járműgyártás kilátásait illetően,

a ma reggeli német feldolgozóipari rendelésállomány-adat ismét kellemetlen meglepetést okozott a havi csupán 0,2 százalékos bővülésével.

Ugyanakkor a hazai termelés a belső kereslet élénkülése (reálbérek emelkedése), az óvatossági motívum oldódása és a csökkenő kamatkörnyezet nyomán fokozatosan javulhat.

A KSH friss ipari termelési adatai részletesen

Az idén februárban az ipari termelés volumene 1,8, munkanaphatástól megtisztítva 1,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2024 januárjához mérten 3,5 százalékkal emelkedett.

A termelés növekedéséhez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú alágak közül a járműgyártás, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék előállítása bővült az egy évvel korábbihoz viszonyítva, ugyanakkor a villamos berendezés, valamint a számítógép, elektronikai, optikai cikkek gyártása csökkent.

A termelés az év első két hónapjában 0,9 százalékkal kisebb volt, mint 2023 azonos időszakában.

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás az előző hónaphoz képest 3,5 százalékkal nőtt.

Forrás: KSH 2024.04.05.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn