Microsoft: Túl fogjuk szárnyalni az Apple eladásait! 

Szerző: | 2024. május. 24. | Makronóm Morzsa, Technológia

A Microsoft idén elsősorban hardveres termékeire összpontosít, és nem kis fába vágták a fejszéjüket: több Microsoft Surface gépet szeretnének eladni, mint amennyit az Apple elad a Mac-ből. 

A Microsoft ezen a héten kezdte meg éves fejlesztői konferenciáját, amelynek középpontjában a hardverek álltak, többek között a vállalat Surface laptopjainak és táblagépeinek új változatai. Az új gépek is Qualcomm Snapdragon processzorokkal és a Windows optimalizált változatával vannak felszerelve, amelyek együttesen úgy vannak kialakítva, hogy nagy teljesítményigényű számításokat végezzenek mesterséges intelligencia segítségével, miközben az akkumulátoridejük vetekszik az okostelefonokéval.  

Eszközeladásait tekintve a Microsoft már elég erősnek érzi magát ahhoz, hogy versenybe szálljon az Apple Mac-eladásaival. Túl fogjuk szárnyalni őket” – mondta Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója a The Wall Street Journalnak. 

Ezzel a vállalat hatalmas fába vágja a fejszéjét. Az Apple közel 30 milliárd dollár értékben adott el Maceket a márciusban zárult 12 hónapos időszakban. A Microsoft ugyanebben az időszakban kevesebb mint 5 milliárd dolláros készülékbevételt ért el. 

A cég azonban több úton igyekszik sikert aratni: jelenleg a Copilot mesterséges asszisztensének népszerűségének növelésén dolgozik. Ez a projekt már elindult, a technológiát a vállalati szoftverszolgáltatásokban is alkalmazza. Azonban nem egyik napról a másikra fog berobbanni a köztudatba, hiszen a népszerűsége attól is függ, hogy a nagyvállalatok jelentős megállapodásokat kötnek-e a Copilot eszköz bevezetésére és használatának ösztönzésére. A Google ezzel szemben a múlt héten a saját fejlesztői konferenciáján közölte, hogy a Gemini MI-eszközt közvetlenül a keresőmotorjába ágyazza be, amely a világ internetes kereséseinek több mint 90 százalékának ad otthont. 

A Google anyavállalatának, az Alphabetnek a részvénye 5 százalékot emelkedett a konferencia óta, így éves szinten 27 százalékos nyereséget ért el. Eközben a Microsoft részvényei kevesebb mint 1 százalékot emelkedtek kedden a Build konferencia nyitó előadását követően, csökkentve az eseményt megelőző reggelének közel 2 százalékos nyereségét. A részvények több mint 10 százalékponttal maradnak el a versenytársak éves nyereségétől – állítja a The Wall Street Journal. 

A Microsoft még mindig nagyjából 3,2 billió dollárt ér, ami körülbelül 1 billió dollárral több, mint a Google anyavállalata. A FactSet adatai szerint a részvények is magas értékeltségen forognak, közel 34-szeres előrejelzett nyereséggel – 17 százalékkal a saját ötéves átlaga és 47 százalékkal az Alphabet értéke fölött.  

A Microsoft részvényei a tavalyi évben erőteljesen emelkedtek, miután a vállalat szoros partnerséget kötött az OpenAI-al, és belépett a mesterségesintelligencia-versenybe. 

A befektetők azonban egyre jobban aggódnak az MI-szolgáltatások működtetéséhez szükséges növekvő tőkekiadások miatt, főleg mert ezek a szolgáltatások potenciálisan lassan térülnek meg.  

A Microsoft tehát mindent megtesz majd azért, hogy a Copilot már most nagyobb lendületet kapjon. Bizonyos PC-gyártók, többek között például Dell Technologies és a Lenovo Group is igyekszik beépíteni gépeibe a mesterséges intelligenciát. Vivek Arya, a BofA Securities munkatársa azt prognosztizálta, hogy az MI-PC-k éves eladásai 2027-re elérik a 127 milliót – ez igencsak erős kijelentés, tekintve, hogy tavaly nulla darabot adtak el. 

Kapcsolódó:

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn