A németek győztek: nem tiltják ki a belső égésű motorokat 2035-től az EU-ból

Szerző: | 2023. március. 26. | Kiemelt, Klímaváltozás, Technológia, Zöldgazdaság

Mégis megszületett a megállapodás az Európai Bizottság és Németország között: elfogadják az e-üzemanyaggal működő belső égésű autókat is a zöld átállás részeként, azzal a feltétellel, hogy azok technológiája kizárja a fosszilis üzemanyagos üzemeltetést.

Az autóipar olyan játék, amit huszonheten játszanak éveken keresztül, és mindig a németek nyernek.

Kezdő sípszó

Hosszú évek egyeztetései, tárgyalásai, vitái és veszekedései vezettek oda, hogy tavaly novemberben megszülethessen az a brüsszeli megállapodás a tagországok között, amely a klímacélok érdekében 2035-től megtiltja a belső égésű motorok értékesítését az EU területén. Németország a kezdetektől fogva azért lobbizott, hogy a tiltás ne vonatkozzon az e-üzemanyagot használó járművekre: ezzel mentette volna meg top kategóriás autóiparát, az abban dolgozó nagyjából hatszázezer munkavállaló állását – nem utolsósorban pedig saját vezető szerepét, amely egy Kínával kirobbanó, elektromos járművek terén folytatott háború során garantáltan semmivé vált volna.

A rengeteg kopogtatás a brüsszeli ajtókon azonban hatástalan maradt, ezért a Scholz-kabinet drasztikus lépésre szánta el magát. A törvény elfogadása előtti utolsó szavazáson Berlin – mindenki döbbenetére – blokkolta a folyamatot, és közölte: csak abban az esetben mond igent, ha a tervezet szövegébe bekerül az e-üzemanyaggal működő belső égésű motorok értékesítési lehetősége is.

A lefújás pillanatában

Több tagország jelezte, nem lenne szerencsés egy már elfogadott tervezetet újból megnyitni, és elölről kezdeni a vitát, de Németország hajthatatlan maradt, és gyakorlatilag ultimátumot adott az Európai Bizottságnak, hogy haladéktalanul dolgozza be a törvénybe az általa követelt tételeket.

Végül valahogy így történt. Ehhez képest Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke a hétvégén rövid tweetben tudatta, hogy sikerült megállapodni Németországgal, és haladéktalanul elkezdik kidolgozni az új kiegészítést, amely tartalmazza a speciális belső égésű motorok 2035 utáni engedélyezését.

A terv szerint a kizárólag e-üzemanyaggal működő belső égésű motoros járművekre az Euro 6-os környezetvédelmi szabályrendszeren belül külön kategóriát hoznának létre, és ezt illesztenék bele a kész törvénytervezetbe utólag, hogy magát az alapszöveget ne kelljen bolygatni.

Az egyezség a környezetvédő csoportok körében is óriási tiltakozás-hullámot váltott ki. Túl azon, hogy az e-üzemanyagos technológiai megoldások még kiforratlanok, a klímavédelmi szervezetek elsősorban a csalások és visszaélések miatt aggódnak. Mint mondják, a belsőégésű motorok jellegzetessége éppen az lesz, hogy az e-üzemanyag mellett benzinnel és dízellel is működnek majd, a törvény megkerülése így gyakorlatilag borítékolható lesz. Mivel a 2035-ös tiltás az akkor még forgalomban lévő, fosszilis üzemanyaggal működő járműveket nem érinti (vagyis azok majd csak hosszú évek múlva tűnnek el az utakról), az e-üzemanyagnál jóval olcsóbb benzint és dízelt könnyű lesz beszerezni, ennek pedig egyenes következménye lesz, hogy milliók játsszák ki a szabályozást.

Az Európai Bizottság ezt a kiskaput várhatóan úgy fogja bezárni, hogy szigorú szabályt hoz az újonnan gyártott belső égési motoros járművek esetében, vagyis azokat kizárólag olyan technológiával lehet gyártani, amelyek kizárják, hogy fosszilis üzemanyaggal is működni tudjanak. Erre az ötletre a környezetvédők csak legyintenek, és a 2015-ös dízelbotrányt emlegetik, amit éppen a Volkswagen robbantott ki azzal, hogy kiderült, sorozatosan meghamisította a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó adatait.

Fotó: A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet aktivistái egy földbe állított autóval tiltakoznak a kormány közlekedéspolitikája ellen a berlini Brandenburgi kapu előtt 2023. március 22-én.
MTI/EPA/Clemens Bilan
A cikk eredetileg a makronom.mandiner.hu oldalon jelent meg.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn