Chipháborúk: az USA lábon lövi önmagát

Szerző: | 2023. május. 26. | Kiemelt, Technológia, Világgazdaság

Az Nvidia vezérigazgatója a legnagyobb ostobaságnak nevezte a kínai export tilalmát.

A csúcstechnológiás félvezetők körüli tilalmi szabályozások meghökkentő szintre emelték a hidegháborús hangulatot. Az Egyesült Államok tavaly szeptemberben jelentette be a legújabb technológiájú chipek Kínába irányuló kereskedelmi tilalmát. A válasz a múlt héten érkezett, amikor Kína – egy vizsgálati folyamatot követően – importtilalmat vezetett be az amerikai Micron chipgyártó termékeire.

Az amerikai Nvidia vezetője, Jensen Huang a napokban dühösen fakadt ki az USA és Kína között zajló chipháborút értékelve. Haragja érthető: az Nvidia a világ legértékesebb félvezetőgyártó cége, így teljesen hihető, amikor arról panaszkodik, hogy az exporttilalom óriási károkat okoz az amerikai technológiai iparnak.


A vállalat vezetője úgy fogalmazott: a Biden-féle tilalom célja a kínai csúcstechnológiai folyamatok lassítása lett volna, ám a döntés több szinten is kontraproduktív. Egyfelől Peking máris belekezdett a csúcsfinanszírozású fejlesztésbe a saját chipgyártásában, másrészt megköti az amerikai gyártók kezét, hogy a globális chipkereskedelem legnagyobb piacát ne használják. „Kínából nincs másik, Kína csak egy van” – mondta.

Nincs B-terv

Huang azt is kifejtette: nagyon jól hangzik a Biden-kabinet által kidolgozott és életbe léptetett 52 milliárd dolláros finanszírozási csomag, amellyel az USA chipgyártását akarják fellendíteni a gyárépítések ösztönzésével, csak éppen semmi értelme, ha a világ legnagyobb piacát kizárják az exportterületekről. „Térdig gázolhatunk az új üzemekben, attól még nem tudunk több chipet eladni” – mondta.

A vállalat főnöke egy esetleges USA–Kína konfliktusban nem a tajvani Nvidia-üzemeket féltené, hanem a pekingi lehetőségek elillanását. Mint mondta: bár minden elemző attól tart, hogy egy fegyveres konfliktus az ellátási láncok súlyos zavarához vagy összeomlásához vezetne a tajvani chipgyártásban beálló szünet miatt, valójában nem az lenne a fő probléma. „Chipeket Tajvanon kívül is tudunk gyártani. A kínai piac azonban semmivel nem helyettesíthető” – fogalmazott.

A cikk eredetileg a makronom.mandiner.hu oldalon jelent meg.
Fotó: Jensen Huang, az NVidia elnök-vezérigazgatója.
(MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn