Az EKB Brüsszelnek: az orosz pénz tabu!

Szerző: | 2023. június. 22. | Háború, Kiemelt

Az Európai Központ Bank nyomatékosan felhívta Brüsszel figyelmét, mekkora veszélybe sodorhatja az eurót övező globális bizalmat, ha hozzányúl a zárolt orosz vagyonokhoz.

A szankciók részeként külföldön zárolt orosz jegybanki és magánvagyonok folyamatosan izgatják az ukrán vezetés fantáziáját. Zelenszkij minden alkalmat megragad, hogy rábeszélje az államokat a pénz elkobzására és Ukrajnába küldésére, igyekezete azonban mindeddig eredménytelen maradt. A nemzetközi jog a lehető legszigorúbban védi a szankciók által befagyasztott összegeket, a folyamat lényege ugyanis éppen az, hogy a büntetett állam – amennyiben végrehajtja, amit követelnek tőle – visszakaphassa pénzét.

A háború kezdete óta Brüsszelben vadabbnál vadabb fantáziák merültek fel, miként lehetne a nemzetközi jogot kijátszva elkobozni az orosz központi bank és a szankciókkal sújtott magánszemélyek tagállamokban ragadt vagyonát. Az ötletek a teljes elkobzástól egészen a vagyon újbóli befektetéséig terjedtek, jelenleg azt vizsgálják, hogy az utóbbiból mi a megvalósítható, és hogyan lehetne a kamatnyereséget átjátszani Kijevnek. Ezen a ponton az Európai Központi Bank is beszállt a történetbe.

Semmi személyes

Az EKB nem moralizál, nem érzelmi és pláne nem propagandaelvárásoknak megfelelően viszonyul a háborúhoz. Elsődleges feladata ebben az esetben az euró védelme, márpedig most úgy véli, hogy az veszélyben van. Mint arra rámutatott: ha az EU tagállamai Brüsszel elvárásának megfelelően elkezdik a zárolt orosz vagyon kamatait Kijevnek átutalni,

annak nagyon komoly következményei lesznek a globális pénzügyi bizalomra nézve.

Egy ilyen folyamat megrendítheti az euróba vetett bizalmat, és sértheti a pénzügyi stabilitást is. A központi bank arra az egyszerű tényre utal, hogy a befektetési bizalom azonnal csökken egy olyan régió iránt, amely a nemzetközi jogot kijátszva elkezdi saját céljainak megfelelően felhasználni a nála lévő külföldi összeget, ha az szankcionálva van. A Financial Times birtokába jutott dokumentum szerint Christine Lagardék figyelmeztetése annak szól, hogy egy ilyen tendencia arra fogja ösztönözni az országok jegybankjait, hogy tartalékaikat diverzifikálják, és hátat fordítsanak az eurónak, vagyis máshol helyezzék el országu

Tisztára mosva

Az Európai Unió jelenleg a belga székhelyű, több tagállamot is kiszolgáló Euroclear vagyonkezelőre összpontosít. Az értéktárban összesen 196,6 milliárd eurós orosz vagyon hever, az összeg pedig egyre gyarapodik, mivel az Euroclear

a lejáró kötvények összegét – miután azt nem adhatja át jogos tulajdonosának – a piacok mozgásban tartása miatt újra befekteti.

Az ebből származó nyereség (a terv szerint egy arra kivetett kötelező közvetlen hozzájárulás formájában) egy részét küldené Brüsszel Ukrajnának, és ez volt az, ami ellen az EKB határozottan tiltakozni kezdett.

A terv azonban nem csak az Európai Központi Banknak nem tetszik. Több tagállam is súlyos aggályait fejezte ki a trükkel kapcsolatban, pontosan a bank aggályait fogalmazva meg. Az ellenzők szerint az euró mint globális valuta kerülhet veszélybe, ha az uniós pénzügyi struktúrákba vetett bizalom az ilyen ötletelésnek köszönhetően elenyészik. „Mindenki egyetért abban, hogy erkölcsileg ez lenne a helyes döntés. Ám a kivitelezése nagyon nehéz. Senki nem írhatja felül a jogot” – fogalmazott a Financial Timesnak egy EU-s diplomata.

Sem az Euroclear, sem a belga kormány, sem az Európai Bizottság nem volt hajlandó kommentálni a lap értesüléseit.

A cikk eredetileg a makronom.mandiner.hu oldalon jelent meg.
Fotó: Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke
MTI/EPA/Friedemann Vogel

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn