Brit védelmi miniszter: Ukrajna mutathatna egy kis hálát!

Szerző: | 2023. július. 13. | Háború, Kiemelt, Uncategorized

Zelenszkij gondoskodott róla, hogy a NATO-csúcsra úgy emlékezzünk, mint a sértődött emberek találkozójára.

Igen sokan lettek idegesek az ukrán elnök NATO-csúcsot beárnyékoló Twitter-bejegyzése láttán. Zelenszkij az utolsó pillanatig megtett mindent, hogy Ukrajna határozott és egyértelmű meghívást kapjon a NATO-ba Vilniusban, ám minden igyekezete kudarcot vallott. A Nyugat – az USA és Németország vezetésével – nem tartotta megfelelőnek a pillanatot, hogy konkrét csatlakozási tervvel rukkoljon elő. Zelenszkij a találkozó első napján követett el óriási baklövést: dühös szavakkal kezdte el a Twitteren szidni a NATO-t, példátlannak és abszurdnak nevezve, hogy Ukrajna csatlakozására nem tűztek ki határidőt, de még a meghívást is feltételekhez kötik. Több tiszteletet követelt Ukrajnának, majd bizonytalannak titulálta a szövetséget, márpedig – mint írta – „a bizonytalanság gyengeség”.

Az utolsó, kétségbeesett kommunikációs ámokfutást erőteljes nyomásgyakorlásnak szánták az ukránok, azonban éppen az ellenkezőjét érték el vele. A legjobban az amerikai elnök stábját idegesítette fel a dolog, akik mindent arra építettek, hogy elnökük a NATO-csúcson egy teljesen egységbe forrt, történelmének csúcspontján álló, amerikai vezetésű szövetség képét vetítse a világ elé. Ebbe trollkodott bele nagyon csúnyán Zelenszkij, aki mondataival másnál is kiverte a biztosítékot.

Nem vagyunk az Amazon”

A legnyilvánvalóbban talán Ben Wallace brit védelmi miniszterből tört ki a feszültség, aki erősen nehezményezte, hogy 170 milliárd dolláros katonai és pénzügyi segély után

Zelenszkij most is úgy viselkedik, mint egy sértődött kisgyerek, akitől elvették a játékát.

Wallace utalt rá: Zelenszkij úgy adja le a fegyverigényeit, mintha a Nyugat egy kereskedelmi futárcég lenne. Mint mondta, az ukrán elnökkel is közölte már: „Mi nem az Amazon vagyunk”. A tárcavezető szerint Zelenszkijnek a panaszkodás helyett inkább köszönetet kellene mondania a NATO-tagállamoknak a folyamatos segítségért, amellyel egyébként saját védelmi képességeiket csökkentik.

Tetszik vagy sem, Ukrajnának egy kis hálát kellene mutatnia. Zelenszkij folyamatosan arra kéri a nyugati államokat, hogy adják át neki saját fegyverkészletüket

– mondta, rámutatva, hogy az Egyesült Királyságnak már nem maradt például aknamentesítő járműve, mert valamennyit elküldte Kijevnek.

Óvatosabban, de hasonlóan fogalmazott a csúcstalálkozón Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója, aki rámutatott: az USA hatalmas kapacitást biztosít Ukrajnának a fegyverszállításokkal, amelyet ráadásul egyre bővít, így jogos az elvárás a hála iránt.

Érthető frusztráltság

Az erősen háborúpárti országok, elsősorban a balti államok igyekeztek tompítani a Zelenszkij tweetje után kipattant botrányt. Gitanas Nauseda litván elnök szerint tartózkodni kell a reagálástól egy olyan elnök kijelentéseivel kapcsolatban, amelynek országa háborút vív. „Más az ő olvasata és megint más azoké, akik nem az ő helyzetében vannak” – mondta.

Hasonlóan vélekedett Sauli Niinisztö finn elnök is, aki szerint Zelenszkij frusztrációja teljesen érthető, ugyanakkor nem szabad, hogy befolyásolja a szövetség egységét.

Ami Zelenszkijt illeti, a NATO-csúcson az előzmények után talán a kelleténél is többször ejtette ki a hála szót, különösen akkor, amikor Wallace véleményéről kérdezték. Mint mondta, nem tudja értelmezni még a kérdést sem. „Nem tudom, mire gondol a hálával kapcsolatban. Hogyan legyünk ennél jobban hálásak? Minden reggel felkelés után mondjunk hálát a brit védelmi miniszternek? Tényleg nem értem” – replikázott a csalódott ukrán elnök.

Fotó: MTI/AP/The New York Times pool/Doug Mills

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn