Mesterséges intelligencia boom – dollármilliárdos beruházásra készül a tajvani chipóriás

Mesterségesintelligencia-boom: dollármilliárdos beruházásra készül a tajvani chipóriás

Szerző: | 2023. július. 26. | Innováció, Technológia

A mesterséges intelligencia (MI) növekvő népszerűsége megemelte a keresletet a fejlett chipek iránt, ezért a tajvani chipgyártó TSMC újabb beruházásokkal igyekszik bővíteni a kínálatot. A fogyasztóknak szánt elektronikai eszközök azonban továbbra sem olyan népszerűek, mint korábban. 

Egyre nagyobb a kereslet a mesterséges intelligenciához használatos nagy teljesítményű chipek iránt. A Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (röviden:TSMC) – amely a világ legfejlettebb fogyasztói processzorainak, többek között a legújabb iPhone-okban, iPadekben és Macekben található chipek vezető gyártója – közel 2,87 milliárd dollárt tervez befektetni egy tajvani chipüzembe – közölte a vállalat a CNBC-vel.

Az új létesítmény az észak-tajvani Tongluo Science Parkban lesz – árulta el a TSMC, hozzátéve, hogy a beruházás várhatóan mintegy 1500 helyi munkahelyet teremt.

A vállalat vezérigazgatója, C.C. Wei elmondta, hogy a gyártó tokozási (csomagolási) kapacitása igen szűkös, ezért a beruházás leginkább ezt a fázist érinti majd. A tokozási eljárás magában foglalja a chipek védőburkolatba helyezését és az összeköttetések kialakítását ahhoz, hogy a lapka használható legyen, azaz elektronikai eszközbe kerülhessen be.

Így is csökken a vállalat bevétele

Bár a mesterséges intelligenciához használatos nagy teljesítményű chipek iránti kereslet – C.C. Wei elmondása szerint – számottevő, az alapvető elektronikai cikkek iránti azonban továbbra sem biztató.

A világ legnagyobb chipgyártója nemrégiben megosztotta, hogy a második negyedévre vonatkozó nyeresége tovább csökken, mivel továbbra sem túl nagy a kereslet a fogyasztói elektronika iránt.

A jelenség azzal magyarázható, hogy a laptopok és okostelefonok iránti globális kereslet a Covid-19 leállása alatt megugrott, ami arra ösztönözte az okostelefon- és PC-gyártókat, hogy chipeket halmozzanak fel. 

A mostani inflációs környezetben azonban a fogyasztók kevesebb elektronikai terméket vásárolnak, így a gyártók és értékesítők nyakán maradt a rengeteg áru.

Emiatt nincs szükségük nagy mennyiségű új termék előállítására, és nem rendelnek például annyi chipet sem.

A TSMC jelentése szerint a vállalat árbevétele 10 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest, míg a nettó nyereség 23,3 százalékkal – ez a vállalat első negyedéves nettó eredménycsökkenése 2019 második negyedéve óta.

Az óriáscég azonban bizakodó a jövőt tekintve. Az Apple következő iPhone processzora elvileg a modern, 3 nanométeres feldolgozási technológián alapul majd. Az Apple jellemzően szeptemberben adja ki legújabb iPhone-ját, így valószínűleg a harmadik negyedévben rendel nagyobb mennyiségben chipeket a TSMC-től.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn