Zelenszkij a korrupció miatt kezdett tömeges kirúgásokba

Szerző: | 2023. augusztus. 15. | Háború, Kiemelt, Makronóm Morzsa

Az ukrán elnök 112 büntetőeljárást indított el a korrupt tisztviselők ellen, miután valamennyit kirúgta a toborzóközpontok vezetőségéből. Aki megússza a pert, az mehet a frontra.

A nyugati donorországok, az Európai Unió és a NATO egyik legnagyobb problémája Ukrajnával az a rendszerszintű korrupció, amelyet Zelenszkij elnök – kampányígéretei ellenére – négy év alatt sem tudott felszámolni. Bár időről időre történik valamilyen intézkedés, látványos letartóztatás, a nyugati segélyek és a háború által tálcán kínált lehetőségek túl csábítóak a korrupt tisztviselőknek.

A közelmúltban egyre szaporodott azoknak a videóknak a száma, amelyek kényszertoborzásokat mutatnak be (a katonák és a rendőrök az utcán kapják el a férfiakat, kocsikba tuszkolják és besorozzák őket), a botrány azonban nem ebből robbant ki, hanem abból, hogy nem tudták tovább titkolni: a sorozást jó pénzért meg is lehet úszni. (Ahogyan a frontvonalból is ki lehet kerülni, ha valakinek van elegendő fedezete a megvesztegetésre.)

Mérges az elnök

Volodimir Zelenszkij elnök 112 büntetőeljárás megindítását jelentette be, ezzel egy időben az ukrán toborzás vezetőit kivétel nélkül kirúgta. Mint mondta, olyan szintű visszaélések láttak napvilágot, amelyek nem maradnak büntetlenül, egyben ígéretet tett a korrupciótól meggyengült rendszer új alapokra helyezésére.

Olyan emberekre van szükség, akik pontosan tudják, mi a háború, és azt, hogy a háború alatti vesztegetés, korrupció miért hazaárulás

– mondta, hozzátéve, hogy az elbocsátottak helyére a frontról hazatért veteránok és az ott megsebesült katonák lépnek. Ami a kirúgottakat illeti, azok sem ússzák meg, akiket nem citálnak bíróság elé. A toborzótisztek csak úgy őrizhetik meg rendfokozatukat (és becsületüket, tette hozzá az elnök), ha a frontra mennek harcolni.

Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn