Kínában már jobban megéri elektromos autót venni, mint benzinest 

Szerző: | 2023. augusztus. 16. | Innováció, Kiemelt, Technológia, Zöldenergia, Zöldgazdaság

Igaz, hogy Kínában az autóeladások még nincsenek a járvány előtti szinten, de az ázsiai ország élen jár az elektromos autók értékesítésében. Sőt, már olcsóbban kapni Kínában elektromos kocsit, mint benzinest.

Egyre érdekesebb tendenciákat figyelhetünk meg az autóiparban. Amióta a Tesla Inc. és a Mitsubishi Motors Corp. a 2000-es évek végén megkezdte az első tömegpiacra szánt elektromos autók fejlesztését, az akkumulátoros járművek olyan magas költségszerkezettel küzdöttek, amelyet még a támogatások és a gyártók veszteségei sem tudtak leküzdeni. Úgy tűnik ez mára megváltozott.

A Kínában júniusban eladott 10 legkelendőbb autó közül hét elektromos volt. Igaz, hogy jelenleg még a Tesla Y modellje vezet, de a BYD Co. Dolphin erősen zárkózik, és már hónapokkal a szállítások megkezdése előtt lekörözte a konkurens modelleket.

A képen szöveg, képernyőkép, Betűtípus, tervezés láthatóAutomatikusan generált leírás

Az első félévi autóeladások Kínában még mindig nem érték el a 2018-as 11,8 milliós darabszámot. A fogyasztói bizalom hivatalos mérőszáma továbbra is az 1990-es évek óta nem látott, visszafogott szinten ragadt, miután a koronavírus-zárlatok közepette zuhanni kezdett. A készletek felszámolása iránti kétségbeesésükben a gyártók a végletekig csökkentették az árakat. A legmeredekebb engedményeket a benzinüzemű autókra adták.

A legjelentősebb átalakulás azonban az elektromos járművek versenyhelyzetének megváltozása volt. A Tesla Model 3, amely korábban a hasonló prémium-középkategóriás szedánok duplájába került, ma már jóval megfizethetőbb. Ehhez hasonlóan a BYD Dolphinja körülbelül 5000 jüannal (693 dollárral) olcsóbb, mint egy hasonló kompakt szedán.

A képen szöveg, képernyőkép, Betűtípus, sor láthatóAutomatikusan generált leírás

Ezek a számok az elektromos autókra vonatkozó 10 százalékos kínai gépjárművásárlási adó alóli mentességnek köszönhetők.

A teljes piacon az akkumulátoros és plug-in hibrid járművek az eladások 37 százalékát teszik ki, ami messze meghaladja a korábbi várakozásokat. Peking 2019 végére kitűzött hivatalos célkitűzése az volt, hogy 2025-re a piac 25 százaléka legyen villamosított. Mindössze három évvel ezelőtt a Deloitte azt jósolta, hogy ezt a szintet az évtized végéig képtelenek lesznek elérni.

A képen szöveg, képernyőkép, Betűtípus, sor láthatóAutomatikusan generált leírás

A világ legnagyobb akkumulátorgyártója, a Contemporary Amperex Technology Co. júniusi negyedéves nettó nyeresége 54 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, a dél-koreai LG Energy Solution Ltd. pedig négyszeres növekedésről számolt be. Többen arra számítanak, hogy a BYD-nél ugyanennek az értéknek a megduplázása olvasható majd a cég hónap végi beszámolójában. A Panasonic első negyedéves eredménye, amelyet egy egyszeri szerkezetátalakítási nyereség is segített, az 1990-es évek óta a legjobb volt.

Összességében tehát igaz, hogy a legtöbb piacon a benzinüzemű járművek még mindig költségelőnyben vannak a márkakereskedéseket tekintve, még akkor is, ha az összes üzemeltetési költséget figyelembe véve egyre drágábbak. Kína azonban már most lépett, és ahová az ázsiai ország tart, oda hamarosan a világ többi része is követni fogja.

Eredetileg megjelent a mandiner.hu/rovat/makronom oldalán.

Borítókép: 123rf

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn