Drónok és delfinek, avagy a háború meghökkentő „fegyverzete”

Szerző: | 2023. augusztus. 18. | Háború, Makronóm Morzsa, Technológia

A levegőben repdeső drónok mellett már víz alatt közlekedő, úgynevezett tengeri drónokat is bevetnek a háborúban – leginkább Ukrajna részéről. Azonban Oroszország sem hagy minket meglepetések nélkül: delfinekkel riogatja az ukrán búvárokat.

Már nem csak a levegőben, a víz alatt is drónok közlekednek

A tengeri drónok kis méretű, pilóta nélküli hajók. A légiekkel ellentétben ezek a víz felszínén vagy a vízfelszín alatt közlekednek. Számos kifejezést használnak a leírásukra, például drón- vagy személyzet nélküli felszíni hajók (USV-k). Különböző formában és méretben léteznek, és jó néhány feladatra, többek között a környezet megfigyelésére használják őket. Ezek a drónok katonai célokra is ideálisak – például aknakeresésre, megfigyelésre vagy bizonyos célpontok, mondjuk ellenséges hajók felrobbantására.

A háború kezdete óta több tengeri drónt is lekapcsoltak, köztük egy olyat, amelyet állítólag az oroszok által megszállt Krím partjainál sodort partra a víz.

Forrás BBC

Hogy melyik félnek hány tengeri drónja van, arról természetesen nincsenek nyilvános adatok. Az sem világos, hogy mennyibe kerülnek, de 

az ukrán kormány által nyilvánosságra hozott egyik drón ára 250 ezer dollár (közel 89 millió forint). 

Ez azonban még mindig olcsóbb, mint néhány nagy hatótávolságú rakéta.

Delfineket vetnek be az oroszok a háborúban

Ukrajna mellett Oroszország sem rest meglepő megoldásokkal előrukkolni. 

Az oroszok delfineket képeztek ki annak érdekében, hogy megvédjék a partjaikat az ukrán katonai búvároktól. A Naval News jelentése szerint 6-7 állatot tartanak a bázis előtt úszó víz alatti ketrecekben.

Ha az oroszok ellenséget észlelnének a víz alatt, a delfineket feltehetően szabadon engednék, a búvároknak pedig esélyük sem lenne velük szemben: Michael Phelps – minden idők legeredményesebb olimpiai úszója – 10 km/órás csúcssebességet ért el, míg a delfinek 32 kilométeres sebességgel is képesek úszni.

A delfinek háborús felhasználása nem újdonság: a kiképzett állatokat évtizedek óta használják a hadsereg vagy a hírszerző ügynökségek meghatározott feladatok elvégzésére. Az elmúlt években a skandináv partoknál többször is felbukkant beluga bálna például egy orosz hadsereg által kiképzett kémnek számít.

Kapcsolódó:

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn