Németország még évekig kalkulál a magas energiaárakkal

Szerző: | 2023. augusztus. 21. | Infláció, Kiemelt, Zöldenergia, Zöldgazdaság

A Scholz-kormánynak eddig 22,7 milliárd euróba kerültek a támogatások. Most kiderült, 2027-ig nem is remélik, hogy lejjebb mennek az energiaárak.

Egy múlt héten kiadott kormányjelentés szerint a kabinet arra számít, hogy 2027 előtt nem fognak normalizálódni a gázárak Németországban, ezért további rendkívüli intézkedésekre lesz szükség.

A német gazdasági tárca elemzése szerint a következő hónapokban emelkedni fognak az energiatőzsdei árak, hosszabb távon pedig a gázellátási biztonság kockázata jelent árfelhajtó erőt, így legalább három-négy évig változatlanul magas szinten maradnak a költségek.

A napokban egy ausztrál sztrájkfenyegetés mutatott rá, mennyire sebezhető Európa gázellátása. A munkabeszüntetés hírére 40 százalékkal ugrott meg a földgáz ára, ami a legnagyobb napi százalékos emelkedés volt a háború kitörése óta.


Majd az állam kipótolja

A jelentés szerint Németországot sújtotta leginkább az orosz földgáz vezetékes szállításának leállítása, az LNG-piac azonban éppen globális volta miatt rejt magában igen nagy biztonsági kockázatot.

Az ausztrál eset csak csepp a tengerben.

Az igazán súlyosan befolyásoló tényezők között Kína színrelépése is szerepel, amely a gazdasági felpörgetés érdekében teljes lendülettel veti bele magát az LNG utáni hajszába.

Tavaly ez még nem volt jellemző, a hosszúra nyúlt Covid-zárak ugyanis az ázsiai gigász energiaszükségletét is leszűkítették, idén azonban már semmi nem áll Peking útjában az energiatárolás csúcsra járatásának területén.

Németország kétségbeesetten igyekszik pótolni az orosz gázszállítás és az atomreaktorok kiiktatása után tátongó űrt, többek között a megújuló energiaforrásokra való erőltetett és időnként lyukra futó átállással, valamint az LNG-terminálok idővel versenyző építésével.

A kormány eddig 22,7 milliárd eurós áram- és gáztámogatást fizetett ki a lakosság terheinek enyhítésére, de végleges áttekintés csak az év végére várható. Az bizonyos, hogy az előrejelzések tükrében további forrásokra lesz szükség, a prognózis a 2027-es árcsökkenésről ugyanis újabb három szűk esztendőt ígér.

Fotó: Olaf Scholz német kancellár Németország első cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására alkalmas termináljának átadási ünnepségén 2022. december 17-én.
MTI/EPA/DDP pool

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn