Katasztrofálisra sikeredett Németországban az e-üzemanyagok népszerűsítése 

Szerző: | 2023. szeptember. 8. | Kiemelt, Zöldenergia, Zöldgazdaság

A német közlekedési miniszter, Volker Wissing nem kapott nagy nemzetközi támogatást a zöldüzemanyagokkal kapcsolatos nyilatkozatához. Németország azt remélte, a müncheni autókiállítás pezsgését felhasználva reklámozhatja elképzelését, hogy a belső égésű motorral hajtott autókat újszerű e-üzemanyagokkal kívánja megmenteni. 

Ahogy a Politico is beszámolt róla, Volker Wissing közlekedési miniszter arra irányuló erőfeszítései, hogy meggyőzze az országokat, írják alá azt a kiállításon bejelentendő nyilatkozatot, amely a szintetikus e-üzemanyagokat – mint a személygépkocsik üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentésére szolgáló lehetőséget – támogatja, a nézeteltérések miatt sikertelennek bizonyultak. 

A nyilatkozattervezet arra kérte az aláírókat, hogy kötelezzék el magukat az új e-üzemanyagot előállító üzemekbe való beruházás mellett, osszák meg a know-how-t és védjék meg a „technológiai semlegességet” a tiszta járműtechnológia fejlesztése során – ami röviden azt jelenti, hogy a közúti közlekedés szén-dioxid-mentesítése érdekében nem hajlandóak kizárólag akkumulátorokra támaszkodni. 

A nyilatkozat szerint az e-üzemanyagok támogatása

javítja a globális dél iparpolitikai lehetőségeit is”, mivel „a tömegtermelés különösen kedvező feltételeket élvez majd azokon a helyeken, ahol a szél- és napenergia előállítási költségei alacsonyak.

A nyilatkozat nem határozta meg, hogy mely országok számára jelentene „iparpolitikai lehetőséget” az e-üzemanyagok támogatása. 

Végül azonban csupán három ország támogatta Wissinget: Csehország és Japán, mindkettő nagy autógyártó, valamint Marokkó, amely reméli, hogy kereskedelmi forgalomba hozhatja a nap- és szélenergia felhasználásában rejlő hatalmas lehetőségeket a zöld hidrogén előállítására. 

A nyilatkozatot ismerő két iparági tisztviselő szerint ez késztette Berlint arra, hogy visszakozzon. 

A német közlekedési minisztérium nem válaszolt a megkeresésre. 

Bár a nyilatkozat nem jött létre, Wissing továbbra is az e-üzemanyagok előnyeit hirdette, amelyeket a hagyományos belső égésű motorokban felhasználható, tiszta villamos energiából nyert szén-dioxiddal és hidrogénnel állítanak elő. 

Az e-üzemanyagok sikeres piaci bevezetéséhez átfogó politikai támogatásra van szükség világszerte  – mondta Wissing a cseh kollégájával, Martin Kupkával tartott sajtótájékoztatót követően. 

Berlin erőteljesen szorgalmazta, hogy az új – környezetszennyező személygépkocsik és kisteherautók értékesítését 2035-től tiltó –  uniós szabályok tartalmazzanak egy kiskaput az e-üzemanyagok számára. Németország Olaszországgal együtt az év elején az utolsó utáni erőfeszítéseket vetette be annak érdekében, hogy a szintetikus üzemanyagokat engedélyező szövegrész kerüljön bele a szabályozásba. 

Németország azzal érvel, hogy az üzemanyagok felhasználhatók a meglévő hatalmas, belső égésű motorral hajtott gépkocsipark szén-dioxid-mentesítésére, amely még évekig forgalomban lesz, miután az új autók értékesítése már csak elektromos hajtású lesz. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy  

így legalább részben megőrizhető lenne Németország világelső belső égésű motorokkal működő ipara. 

A probléma az, hogy a szintetikus üzemanyagok drágák, és még mindig csak kis mennyiségben gyártják. Az EU azt is tervezi, hogy a nehezen szén-dioxid-mentesíthető ágazatokban, például a légi közlekedésben használja ezt az üzemanyagot ahelyett, hogy az autókra pazarolná. 

Az e-üzemanyagokra vonatkozó mentesség még mindig folyamatban van. 

A Bizottság azt tervezi, hogy az elkövetkező hetekben konzultál a tagállamokkal, tekintettel a … még idén esedékes szavazásra – mondta Tim McPhie, a Bizottság szóvivője a Politicónak. „Ezt követően a jogi aktus az Európai Parlament és a Tanács vizsgálatának tárgyát képezi majd”. 

Kapcsolódó: 

Borítókép: 123rf

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn