Az USA vezérkari főnöke: Ukrajnának 30 napja maradt

Szerző: | 2023. szeptember. 12. | Háború, Kiemelt

A lassú ukrán ellenoffenzíva eddig csalódást okozott a Nyugatnak. Mark Milley tábornok szerint azonban még nincs veszve semmi, az ukránoknak nagyjából egy hónapjuk van, hogy eredményt mutassanak fel. A kijelentését ugyanúgy lehet optimista és pesszimista szemszögből is értelmezni.

Az ukrán hadseregnek nagyjából 30-40 napja lehet arra, hogy értékelhető eredményt mutasson fel a több hónapja tartó ellenoffenzívában, mielőtt az időjárási körülmények miatt le kell állítani a hadműveleteket – mondta Mark Milley tábornok, az USA hadseregének vezérkari főnöke egy BBC-nek adott interjúban.

Az ukrán vezetés egyre idegesebb a Nyugat nyomásgyakorlása miatt az ukrán ellenoffenzívával kapcsolatban. A Washington által irányított szövetséges tömb mindenképpen eredményeket akar látni, miután egyre aggasztóbb közvélemény-kutatási adatok jelennek meg az ukrajnai háború támogatottsága és a folyamatos, egyre feleslegesebbnek tűnő fegyversegélyek kapcsán.

Az ukrán külügyminiszter a minap annyira elragadtatta magát, hogy konkrétan a „shut up” kifejezést használta azokkal szemben, akik az eleve hónapokat csúszó, majd eddig meglehetősen eredménytelen ellenoffenzívával kapcsolatban kérdőjeleket mernek megfogalmazni.


Egyenletes lassúság

Milley készséggel elismerte, hogy az ukrán ellenoffenzíva sokkal lassabb a vártnál, ugyanakkor úgy fogalmazott: „az ukrán előrehaladás folyamatos és egyenletes ütemben zajlik”.

Azt, hogy Ukrajna kudarcot vallott, még nagyon korai lenne kimondani – mondta óvatosan, rámutatva, hogy relatíve sok idő,

30-40 nap áll rendelkezésre ahhoz, hogy Kijev valamilyen elfogadható eredményt tudjon felmutatni.

„Az elején megmondtam, hogy az ellentámadás hosszú, lassú és véres lesz. Pontosan ez történt” – emelte ki a vezérkari főnök.

Az őszi esőzések és az azt követő fagyos tél azonban nem állítja meg Ukrajnát. Legalábbis ezt állítja Kirilo Budanov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának vezetője. Mint mondta, a sár ugyan nagy kihívást jelent majd a harckocsiknak és minden harcjárműnek, de „így vagy úgy”, folytatják a harcot. Ami Ukrajnának problémát okoz, az ugyanolyan problémát jelent az oroszok számára is – mondta, hozzátéve: ha kell, gyalog folytatják az ellenoffenzívát.

Kapcsolódó:


Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn