Ki fizeti tovább az ukrajnai háborút?

Szerző: | 2023. október. 18. | Háború, Kiemelt

Európa az Egyesült Államok, az Egyesült Államok Európa, Ukrajna pedig mindkettőjük miatt aggódik. Diétás menüben a háború további finanszírozása.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter is részt vett az euróövezet pénzügyminisztereinek találkozóján Luxemburgban, október 16-án. Felszólalásában ismét előhozta az ukrajnai háború további finanszírozásának problémáját. Aktuálisabban nem is tehette volna: a pánik immár kézzelfogható az EU-s tagállamok körében.

Az USA képviselőházában eluralkodott káosz és a republikánusok hajlíthatatlansága a kormányzati költségvetés miatt kis híján leállította az állami működést: a november közepéig elfogadott átmeneti költségvetésből azonban törölni kellett az Ukrajnának beígért 6 milliárd dolláros segélyt. A támogatás megszűnése nem feltétlenül jelent véglegességet, de intő jel az Európia Unió felé: nagyon könnyen egyedül maradhat a háborús finanszírozás problémájával.


Biden harcolni fog

A miniszteri tanácskozás megnyitóján mondott beszédében Yellen kijelentette: a Biden-kabinet továbbra is elkötelezett Ukrajna támogatása mellett, „ameddig csak kell”.

Ez az a közhelymondat, amelyre válaszul az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöke úgy fogalmazott Bidennek címzett levelében: „Az ön kormányának nem sikerült meghatároznia egy olyan stratégiát, amely felvázolja, hogy az Egyesült Államok Ukrajnának nyújtott segítsége miként segíti azt győzelmet aratni Oroszország felett, miközben előtérbe helyezi és előmozdítja az amerikai érdekeket. Az az ígéret ugyanis, hogy addig támogatjuk Ukrajnát, »ameddig csak kell«, nem stratégia”.

Az USA pénzügyi vezetője már kissé bizonytalanabbul azt is hozzátette: a Fehér Ház nem mond le az ukrán segélyek folyósításáról, az elnök pedig „harcolni fog azért, hogy a támogatás ne szűnjön meg”. Az, hogy Yellen ezt a kifejezést használta, világosan jelzi, hogy

a további segélyezésekkel kapcsolatban Biden komoly problémákkal néz szembe, ami azonban egy Európa számára kivitelezhetetlen feladat képét villantja fel: egyedül folytatja az ukrán lélegeztetőgép üzemeltetését, miután az USA visszavonul a saját proxyháborújából.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke meg is jegyezte: jó lenne, ha az USA minél hamarabb tisztázná, tudja-e a továbbiakban is támogatni Ukrajnát, az EU-s költségvetés szempontjából ugyanis egyáltalán nem mellékes, hogy mekkora teher nehezedik a tagállamokra.

Hajrá, Európa!

Az uniós finanszírozással kapcsolatban Yellen lelkesen üdvözölte az 50 milliárd eurós segély ötletét, és arra biztatta európai kollégáit, hogy haladéktalanul és rendkívül rugalmasan kezdjék el folyósítani Kijevnek az összeget. A pénzügyminiszterek többsége már távolról sem volt ilyen lelkes, ekkor realizálódott ugyanis, hogy az amerikai pénzügyminiszter az új narratívát gyakorolja éppen: amennyiben az USA kiszáll, Európának az egész segélyezési cechet egyedül kell állnia.

Az 50 milliárdos támogatással ráadásul egyébként is probléma van: Magyarországnak igen sok a fenntartása a kusza, átláthatatlan ukrán segélyezési programmal, miközben – mint arra Orbán Viktor már hónapokkal ezelőtt rámutatott – a tagállamok nem kapják meg az egyébként jogosan nekik járó összegeket. A magyar miniszterelnök ráadásul új javaslatot terjesztett be, amelynek értelmében a négy évre szóló segélyt a tagállamok első körben megfeleznék, két év múlva teljes felülvizsgálatot tartanának az összegek elköltéséről, majd újra szavaznának a folytatásról.


Yellen mindezt figyelmen kívül hagyva végig többes számban beszélt a szövetségesek támogatásáról, a nélkül azonban, hogy bármilyen konkrét amerikai segélyintézkedésről be tudott volna számolni. „Nem engedhetjük meg, hogy Ukrajna gazdasági okokból elveszítse a háborút, ha már megmutatta, hogy milyen sikereket képes elérni a csatatéren” – mondta Yellen, majd gyorsan áttért a fontosabb témára: az USA és az Európai Unió Kína elleni közös gazdasági fellépéseinek szükségességére.

Hajrá, Európa!

***

Kapcsolódó:


Fotó: MTI/EPA/Pool/AP/Mark Schiefelbein

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn