Képmutatás, Kallas a neved

Szerző: | 2023. október. 19. | Kiemelt, Makronóm Morzsa

Szijjártó Péter már-már rutinszerűen tette helyre a moralizáló, ám végletekig hipokrita észt miniszterelnököt.

Némely uniós tagállam vezetője kisebb sokkot kapott már a ténytől is, hogy a Kínában rendezett Belt and Road konferencián Orbán Viktor miniszterelnök találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Sőt: kezet is fogott vele.

Ez utóbbi akasztotta ki annyira Kaja Kallas észt miniszterelnököt, hogy a Reutersnek adott interjújában külön fejezetet szánt az epizódnak. Mint mondta, „nagyon, nagyon kellemetlen” az a fotó, amelyen a két vezető kezet fog egymással, ráadásul – tekintve az 1956-os eseményeket – dacol a logikával is. „Hogyan lehet kezet fogni egy olyan bűnözővel, aki agresszív háborút vív, és egy olyan országból származik, amely a történelme során úgy bánt Magyarországgal is? Nem veszett még a múlt ködébe, amit Magyarországon műveltek az oroszok” – fogalmazott az észt miniszterelnök.

Szijjártó is megdöbbent

Az észt miniszterelnök moralizálására Szijjártó Péter válaszolt szinte azonnal.

Nagy tisztelettel jelzem, hogy ez a Kaja Kallas az a Kaja Kallas, akinek a férjéről az derült ki nemrégiben, hogy a háború kitörése után is tulajdonrésze volt egy olyan cégnél, amely 30 millió euró értékben szállított nyersanyagokat egy orosz gyárnak a harcok ellenére is. Képmutatás a köbön

– fogalmazott közösségi oldalán.

Ami azt illeti, Kallasnak valóban jobban kellene figyelni az erkölcsi iránytűjének mozgására.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter arra a botrányra utalt, ami a nyáron robbant ki Észtországban. Mint kiderült, Kallas férje, Arvo Hallik a háború kezdete óta vígan üzletelt az oroszokkal, miután részesedése volt a Stark Logistics nevű cégben, amely különböző (egyébként nem szankcionált) alkatrészeket szállít Oroszországba.

Nem eseti megbízásokról volt szó, a szállítások heti rendszerességgel folytak. A történet fényét pedig csak emeli, hogy Kallas a közelmúltban 350 ezer eurót adott kölcsön a férje egyik vállalkozásának, a Novaria Consultnak, amelynek Hallik az egyedüli tulajdonosa, és amelynek 24,8 százalékos részesedése van a Moszkvával bőszen üzletelő vállalkozásban.

Ez pedig nem mást jelent, mint hogy az észt miniszterelnök – ha közvetve is – a saját pénzéből fektetett be oroszországi üzletekbe.

Ez viszont valóban „nagyon, nagyon kellemetlen”.

***

Kapcsolódó:


Fotó: Kaja Kallas észt miniszterelnök
MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn