Vészcsengő a Fehér Háznak: Trump lenyomta Bident

Szerző: | 2023. november. 6. | Geopolitika, Kiemelt, Társadalom

Ha most tartanák, öt erős, klasszikus vokscsatatatér államban nyerné meg az exelnök a választást. Három évvel ezelőtt még mindegyikben Biden győzött: a fordulat egyértelműen a Fehér Ház külpolitikájának és a gazdasági félelmeknek köszönhető.

A The New York Times és a Siena Poll által végzett legfrissebb közvélemény-kutatás eredményei szerint Donald Trump lenyomta Joe Biden elnököt a választási preferenciák területén. Ráadásul nem is akárhol: a hat hagyományos csatahelyszín közül – ahol a legnagyobb harcok dúlnak a demokraták és a republikánusok között – ötben, Arizona, Georgia, Michigan, Nevada és Pennsylvania államokban Trump 3–10 pontos különbséggel tarolt, a hatodikban, Wisconsinban a jelenlegi elnök 2 ponttal előzi elődjét.

Gazdaság és háború

A New York Times felmérésével párhuzamosan a CBS News is végzett egy közvélemény-kutatást, hasonló eredménnyel: ebből már az is kiderül, hogy a válaszadók szerint Trump sokkal eredményesebben tudja meggyőzni a republikánusokat, mint Biden a demokratákat.

A legfőbb problémát Biden megítélésében a gazdasági kihívások kezelése okozza.

A szavazók 59-37 százalékos arányban bíznak jobban Trumpban Bidennel szemben a gazdaságot érintő kérdésekben

– ráadásul a volt elnök ezen a területen a választók nemétől, korától, iskolai végzettségétől vagy anyagi helyzetétől függetlenül tarolt.

Természetesen az izraeli háború elnöki megítélése különösen sokat nyomott a latban a választók döntésekor. Biden feltétlen támogatása Izrael felé a gázai konfliktusban jelentősen hozzájárult a mostani gyenge szerepléshez. A téma még a Demokrata Pártot is megosztja, Rashida Tlaib palesztin–amerikai kongresszusi képviselő egyenesen odáig ment, hogy „népirtás támogatásával” vádolta az elnököt, és arra figyelmeztette: vagy sürgeti a tűzszünetet, vagy 2024-ben óriási bukással nézhet szembe.

A képviselő nem a levegőbe beszélt: a demokrata választók közül elsősorban a fiatalabb (30 év alatti) és a színes bőrű réteg fordult el Bidentől, ami nem csak jelentős arcvesztést okoz az elnöknek, de valóban nagyban befolyásolhatja a választási esélyeit.

Ráérünk arra még!

Biden tehát éppen azoktól a szavazóktól kapott sárga lapot, akik 2020-ban még teljes mellszélességgel mellette álltak. A NYT mérése szerint összességében a választók kétharmada gondolja úgy, hogy az ország mind gazdaságilag, mind külpolitikai stratégiájában rossz irányba halad.

Kevin Munoz, a Fehér Ház szóvivője szerint a közvélemény-kutatások semmit nem jelentenek, az igazi szavazás majd 2024-ben lesz, ott pedig „kemény munkával fogunk nyerni, nem azzal, hogy holmi szavazásokon izgulunk”. Ez persze igaz lehet, ám tény, hogy Biden gazdasági és külpolitikai megítélése vészcsengőként szól a Fehér Házban és a demokrata pártvezetésben: 2024 novembere már túlságosan is közel van ahhoz, hogy egy vállrándítással intézzék el a dolgot. Az pedig, hogy Donald Trump az orkán erejű ellenszélben veri meg ilyen mértékben riválisát a közvélemény-kutatásokban, mindenképpen vészjósló jel a Biden-kabinet számára.

***

Kapcsolódó:


Fotó: MTI/AP/Charlie Neibergall

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn