Megcsináltuk Joe! Amerika pénzbirodalma a végjátékához érkezett? 

Szerző: | 2024. január. 11. | Világgazdaság

Az Egyesült Államok adóssága most először haladja meg a 34 billió dollárt. Mit gondolnak erről az amerikaiak és mit a világ másik oldala? Vajon Peking és Moszkva szerint meddig fenntartható az adósságot adósságra halmozó amerikai rendszer? 

Nagyjából három hónappal az után, hogy az Egyesült Államok államadóssága először elérte a 33 billió dollárt, máris új mérföldkőhöz érkezett: első ízben haladta meg a 34 billió dollárt – közölte az új évre a pénzügyminisztérium.  

Nem csak a tartósan nagy éves hiány növelte tovább a szövetségi terhet: az adóbevételek tavaly csökkentek, a kiadások a Covid előtti szint felett maradtak, és az állami hitelfelvételi költségek nőttek a Federal Reserve kamatemelései miatt. A bejelentés pedig akkor történik, amikor az új évben a törvényhozók már készülődnek a költségvetési leszámolásra.   

Az új évre bejelentett 34 billió dolláros teljes adósság több mint 2 billió, vagyis 2 000 milliárd dolláros növekedést jelent a tavalyi év eleji, nagyjából 31,4 billió dollároshoz képest. A közgazdászok azonban élesen megosztottak a szövetségi adósság veszélyeivel kapcsolatban. Egyes szakértők úgy érvelnek, hogy a csúnya számok veszélyt jelentenek az ország általános költségvetési egészségére, míg mások azt állítják, hogy a szövetségi kormánynak bőven van hitelfelvételi lehetősége a gazdasági válság kockáztatása nélkül. A gazdaság gyors ütemben növekedett az elmúlt negyedévekben, ami miatt az adósságnövekedés kevésbé volt jelentős.  

A kongresszusnak a héten kell visszatérnie az ünnepi szünetről, hogy elkezdjen foglalkozni a január 19-én és február 2-án lejáró szövetségi kiadási törvényekkel, amelyek kényszeríthetnek egy részleges kormányzati leállást, ha a törvényhozók nem fogadják el a hosszabbításokat. 

Biden elnök a hiány ezer milliárdokkal való növelését az előző kormány adócsökkentésével magyarázta, érvelve azzal, hogy George W. Bush és Donald Trump elnökök adócsökkentései és az azt követő kétpárti hosszabbításuk eddig 10 billió dollárral növelte az államadósságot.  

Ezzel ellentétben a kongresszusi republikánusok a Biden és más demokraták idején elfogadott kiadási intézkedéseket hozzák fel. Összességében az Egyesült Államok államadóssága 6,25 billió dollárral nőtt, mióta Joe Biden belépett a Fehér Házba. Azt is felhozzák, hogy az Egyesült Államok 225 évébe telt, amíg az államadóssága elérte a 6 billió dolláros határt, és most sikerült kevesebb mint 3 év alatt több mint 6 billió dollárral növelték az adósságot. 

A republikánusokat a Fehér Ház azzal vádolja, hogy „meg akarják duplázni a MAGAnomicsot a gazdagoknak szánt több mint 3 billió dolláros ajándékkal, miközben a szorgalmas amerikaiakat arra kényszerítik, hogy a társadalombiztosítás, a Medicare és a Medicaid leépítésével fizessék meg ennek az árát”.  

Joe Biden gyakran emlegette a „bidenomics” fogalmat – amelyet a kormányzat is felkarolt mint az elnök gazdasági programját. Ennek az ellentételezésére alkották meg a Fehér Házban a „MAGAnomics” fogalmat, amelynek az első fele utal Trump „Make American Great Again” szlogenjének a rövidítésére, persze ezt elsősorban a demokraták használják előszeretettel.

Biden kampányának tanácsadói azt sulykolják, hogy a „MAGAnomics” károsítja a középosztálybeli családokat, az időseket és az amerikai gyáripart, miközben segíti a „szupergazdagokat”, a „Big Pharma”-t és Kínát. 

Mindenesetre a szakértők sokallják, hogy az adósság évente 2 billió dollárral növekszik, olyan időkben, amikor a munkanélküliség rekordmélypont közelében van, mondván:  

„Ha jó időkben ennyivel növeljük az adósságot, rossz időkben nagyon rosszul alakulhatnak a dolgok – örökké nem nőhet az adósságunk gyorsabban, mint a gazdaságunk.” 

A kínaiak szerint az USA államadóssága „barbár módon” növekszik 

Az államadósságnak ezt az abnormális szintjét kommentálták az oroszok és a kínaiak is. Egy kínai portál arra hívta fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államok tavaly olyan jogszabályt fogadott el, amely 2025 elejéig felfüggesztette a szövetségi adósságplafont, így az amerikai kormánynak nem kellett visszafognia a kiadásait. Ez volt a 103. alkalom, hogy az USA kiigazította az adósságplafont. Az amerikai pénzügyminisztérium adatai szerint az Egyesült Államok szövetségi adósságának a bruttó hazai termékéhez (GDP) viszonyított aránya már meghaladta a 120 százalékot.  

Tavaly augusztus 1-jén a Fitch nemzetközi hitelminősítő intézet AAA-ról AA+-ra csökkentette az Egyesült Államok hosszú távú devizakibocsátóinak nemteljesítési besorolását.

A szervezet még aznap közleményt adott ki, amely szerint az amerikai hitelminősítés leminősítése elsősorban a kormány magas és növekvő adósságterhei miatt következett be, és a következő három évben várhatóan tovább romlik a költségvetési helyzet. 

A kínai portál részletesen elemzi, hogy miképp is keletkezett az Egyesült Államok hatalmas adóssága. Mint a kormányok többsége, úgy az amerikai is a hiány finanszírozására általában államadósság-kibocsátással vesz fel pénzt. Ha nincs gátja ennek a folyamatnak, akkor könnyen felhalmozódnak a kölcsönök és a hozzá kapcsolódó kamatok.  

Az ország hosszú távú külkereskedelmi hiányt tart fenn, dollárt exportál és inflációt okoz, ugyanakkor „adósságciklus” rendszert alakított ki, amelyben nagyszabású kötvénykibocsátással vonják ki a dollárt. A kínaiak szerint a rendkívül alacsony hitelfelvételi költségek miatt az USA egyre inkább a hegemóniájával való visszaélés és az adósság rabjává vált. 

Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma által közzétett bevételi és kiadási jelentés szerint a tavaly szeptember 30-án véget ért 2023-as pénzügyi évben az USA szövetségi kormányának a költségvetési hiánya 23 százalékkal nőtt az előző pénzügyi évhez képest – közel 1,7 billió amerikai dollárra. Ez az adott pénzügyi évben megfelel a bruttó hazai termék 6,3 százalékának.  

A kínaiak ennek kapcsán kiemelik, hogy az adósságnövekedés ellenére a 2024-es pénzügyi évre rekordmagasságot ért el az Egyesült Államok védelmi büdzséje. A költségvetés szerint az állam a 2024-es pénzügyi évben 886 milliárd dollárt különít el különféle védelmi kiadásokra, ami közel 30 milliárddal több az előző pénzügyi évhez képest. A védelmi büdzsének jól látható a tendenciája: 2021-ben elérte a 742 milliárd dollárt, és a várakozások szerint 2032-re 998 milliárdra nő.  

Persze nem csoda, hogy az USA több tengerentúli háborút is indított, például Afganisztánban és Irakban. Egyes statisztikák szerint a 2001-es pénzügyi évtől a 2022-esig az Egyesült Államok elképesztő összeget, 8 ezer milliárd dollárt költött fegyveres konfliktusokra. Jeffrey Sachs, az ENSZ főtitkárának egykori különleges tanácsadója és a Columbia Egyetem közgazdászprofesszora szerint is  

a jelenlegi amerikai adósságválság fő oka a kormány háborús függősége. 

Az elmúlt két év magas inflációja volt az egyik legnagyobb kihívás a gazdaság számára 

A szegény embert az ág is húzza, a sokat bírált Fed kamatemelései miatt az USA adósságának a költségei szárnyalnak. Az elmúlt két évben a magas infláció volt az egyik legnagyobb kihívás az Egyesült Államok gazdasága számára. A pénzromlás csökkenéséért a Federal Reserve 2022 márciusában kamatemelési ciklust indított, és 2023-ban folytatta a kamatemelések és a mérlegcsökkentési intézkedések sorozatát. A Fed eddig 11-szer növelte a kamatot, összesítve 525 bázispontos emeléssel. A magas kamatlábak komolyan visszafogták az ország fogyasztását és befektetéseit. Mivel a Federal Reserve folytatta a kamatemelést, a hitelfelvételi költségek gyorsan emelkedtek. A szövetségi adósság mellett az Egyesült Államok hitelkártya-hátralékának egyenlege 2023 harmadik negyedévében először haladta meg az 1 ezer milliárd dollárt. A késedelmes hitelkártya-törlesztések aránya az első negyedévben 6,5, a harmadikra 8 százalékra emelkedett, ami az elmúlt tíz év legmagasabb szintje.  

A közvélemény-kutatások szerint az amerikaiak 76 százaléka leginkább a gazdaság miatt aggódik. A felmérések azt is kimutatták, hogy az ott élők mindössze 5 százaléka bízik feltétlenül vagy nagyon a Biden-kormányban. 

2023 a legrosszabb év a dollár számára 

Az orosz Vzgljad portál egyetért a Bloomberggel, amely a tavalyi évet a dollár legrosszabb esztendejének nevezte a koronavírus-járvány kezdete óta. Az amerikai devizaindex csaknem 3 százalékot csökkent, ami 2020 óta a legnagyobb visszaesés. 

Sőt, az orosz szakértők úgy vélik, hogy az idén is folytatódik a dollár gyengélkedése. Helyzetelemzésük szerint a piacok abban bíztak, hogy a Fed abbahagyja a kamatemelést, és 2023 végén elkezdi csökkenteni azokat. Ez a magabiztos előrejelzés azonban nem vált valóra. Most mindenki abban reménykedik, hogy a Fed 2024-ben megfordítja a politikáját. Pontosan ez volt a fő oka annak, hogy a dollár az év végén zuhant a világ valutáival szemben. 

Megemlítik azt is, hogy az infláció és az amerikai gazdaság növekedési üteme lassulni kezdett. Az év végén lefelé módosították a gazdaság növekedési ütemét a 2023-as évre, míg a GDP dinamikájára vonatkozó becslés 5,2-ről 4,9 százalékra csökkent. 

Az elemzők szerint ez még mindig erős növekedés, vagyis az amerikai gazdaság jobban megbirkózik a válsággal, mint Európa. Arra számítanak, hogy a Fed 2024 márciusában 90 százalékos valószínűséggel csökkenti a kamatokat.  

A dollár gyengülésének a hátterében a világ összes valutája erősödött, és a zöldhasú csökkenő trendjének köszönhetően a jüan 2024-ben három év után először erősödik. 

Megcsináltuk Joe! Amerika pénzbirodalma a végjátékához érkezett? 

Persze Amerikában is sokan kritikusan szemlélik a folyamatot, mondván ehhez azért komoly munka kellett a költekező döntéshozóktól. Ez pedig nem ment volna a fősodorbeli médiák könyörtelen segítsége nélkül,  

„amely folyamatosan biztosította az amerikaiakat arról, hogy rendben van, amikor a gyermekeinktől és az unokáinktól lopunk el a dollárbilliókat”.  

Az egyik szerző egyenesen bűntettnek nevezi azt, amit az amerikaiak a jövő nemzedékeivel tettek, és ezt azzal sem lehet indokolni, hogy amennyiben nem támasztották volna meg a gazdaságot óriási kölcsönpénzhegyekkel, már rég összeomlott volna. 

Ha csak addig nyújtózkodtak volna, ameddig a takaró ért, nem vetíthették volna ki az eddigi katonai és gazdasági erejüket az egész bolygón, és Amerika helye a világban jelentősen csökkent volna. A világ elsődleges tartalékvalutájának a birtoklása egy óriási forrása a hatalomnak, de most ez a hatalom halványul el. A nemzetek szerte a világon kezdenek eltávolodni attól, hogy a dollárt használják a nemzetközi kereskedelemben, és egyre hezitálnak az amerikai adósság megvásárlásával kapcsolatban. 

A 34 billió dollár igazán akkor döbbenetes, ha azt kivetítjük minden egyes amerikai állampolgárra – nem szép szám a 101 233 dolláros szövetségi adósság fejenként (a csecsemőtől az aggastyánig), és ez az összeg minden nappal még nagyobb lesz. 

A kritikusok szerint így néz ki a végjáték, egy adósságspirál, amely teljesen kicsúszott az irányítás alól, és nincs esély arra, hogy ennek a történetnek jó vége legyen.  

 „Az amerikai fogyasztók rekordszintű adósságban fuldokolnak, az amerikai vállalatok rekordszintű adósságban fuldokolnak, az állami és helyi önkormányzatok rekordszintű adósságban fuldokolnak, a szövetségi kormány pedig rekordszintű adósságban fuldokol.” 

Annak ellenére, hogy vég nélkül kolosszális készpénzkupacokat pumpálnak a gazdaságba, a gazdasági körülményeik tovább romlanak.  

Amerika pénzbirodalma szép volt, amíg fennállt, de most kezdődik a pánik, és a közelgő összeomlás valóban a történelemkönyvek egyike tanulságos lapja lesz. 

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn