A szomszéd zöldje: India elektromosjármű- és energitároló-gyárat épít kínai cégbevonással

Szerző: | 2024. február. 13. | Kiemelt, Klímaváltozás, Világgazdaság, Zöldenergia, Zöldgazdaság

Az önálló kínai beruházások nem kapnak könnyen zöld utat a zöldenergia területén Indiában, de a vegyesvállalatok létrehozásának nincs akadálya. Így jött létre egy win-win helyzet 5 milliárd dolláros befektetéssel.

Közel 400 milliárd rúpiás (5 milliárd dolláros) beruházás indul Indiában, az ország keleti részén, ahol a JWS Group akarja fellendíteni az elektromosjármű-ipar regionális termelését. Az összeg egy elektromosjármű-gyár és egy zöldenergia-tárolási üzem építését fedezi – az indiai kormány támogatásával.

A történet azonban nem egy szimpla indiai beruházásról szól. A kormány feltett szándéka, hogy az ország az elektromosautó-előállítás fellegvára legyen, ehhez viszont kevesek lesznek a helyi gyártók. A külföldről becsábítható óriások közül a Tesla a legkézenfekvőbb, ám Elon Muskot erősen gondolkodóba ejtik a 100 százalékos importvámok, így amíg azt le nem csökkentik egy elfogadható szintre (például 15 százalékra), addig nem megy bele egy újabb ázsiai beruházásba. Úgy tűnik, az üzletet meg fogják kötni, Musk pedig a vámok alul mentesült, így máshol gyártott autói darabszámának függvényében 500 millió–2 milliárd dollárt is hajlandó lesz befektetni egy új üzembe.

A kabinet célja egyértelmű: 2030-ig az éves autóeladások elektromos részét a jelenlegi 2 százalékról 30-ra szeretnék felhúzni. Nem lesz kis feladat, tekintve, hogy az Indiában eladott 3 millió autóból 2023-ban mindössze 72 ezer volt elektromos. Kézenfekvő tehát a világ elektromos gigászának, Kínának a bevonása, ám a pekingi partnerséggel volt egy kis bökkenő.


Zöld-sárga, zöld-sárga…

A kínai SAIC, amely a világ tíz legnagyobb autógyártójában van benne, 2019-ben már megjelent Indiában leányvállalata, az MG Motor (Morris Garrages) képében, hogy el tudja árasztani a világ egyik legnagyobb piacát az autóival. Akkor mintegy 650 millió dollár értékben fektetett volna be, de egy évvel később egy fegyveres határincidens megfagyasztotta a két ország mosolyát és kapcsolatait.

Újdelhi gyakorlatilag blokkolta-korlátozta a pekingi befektetéseket, ám Modi elnök étvágya a zöldenergiára nagyobb volt, mint sértettsége, így megalakulhatott az a JSW–SAIC vegyesvállalat, amely – a kormány szavai szerint – új fejezetet nyit az indiai e-mobilitásban és az elektromos járművek ökoszisztémájában.

A JSW az üzlet megkötésével a SAIC MG-típusának elterjedését is támogatja, hiszen helyben állítják elő hozzá az alkatrészt, bővíti a gyártási kapacitást – és legfőképpen a töltési infrastruktúrát. Az akkumulátorgyár már csak a hab a tortán a költséghatékonyság és a logisztika tekintetében.

Némi üröm az örömben, hogy a SAIC eredeti, 650 millió dolláros befektetési javaslata még mindig az indiai kormány asztalán hever (más külföldi vállalatok másfél milliárd értékű ajánlatával együtt). A mostani egymásba borulás mindenesetre biztató jel.

***

Kapcsolódó:


Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn