Macron szerint nincs kizárva, hogy nyugati csapatok menjenek Ukrajnába

Szerző: | 2024. február. 27. | Háború, Kiemelt

Egészen furcsa dolgokat mondott a francia elnök. Az ötlet a nyugati katonák Ukrajnába küldéséről nagyon zavaros.

Macron francia elnököt elkapta a háborús gépszíj, amikor február 27-én vendégül látott huszonöt európai vezetőt, hogy Ukrajna további sorsáról egyeztessen velük, egyben biztosítsa Zelenszkij elnököt arról, hogy amit Európa eddig tett, össze sem hasonlítható azzal a segítséggel, amit ezután fog nyújtani.

A biztosítás olyan jól sikerült, hogy a házigazda sebtében még azt is elmondta: nem kizárt, hogy nyugati csapatokat küldjenek Ukrajnába (hogy pontosan kik, az homályban maradt).

Nem született még megállapodás arról, hogy hivatalosan csapatokat küldjünk Ukrajnába, de semmit sem zárhatunk ki. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Oroszország ne nyerje meg ezt a háborút

– mondta az elnök, majd felelevenítette az elmúlt két év „soha ne mondd, hogy soha” történeteit, nem mulasztva el, hogy jó nagyot rúgjon Németországba.

Mint mondta, a megbeszélés alatt több olyan ember is ült az asztalnál, akik az elmúlt két esztendőben sokszor használták a „soha nem küldünk” kifejezést, aztán mégis beadták a derekukat. Így volt ez a repülőgépek és a rakéták esetében is, sőt olyan is van – egyértelműen utalva a német kancellárra –, aki kezdetben sisakokat akart küldeni, most pedig nem győz felszólítani mindenkit a legkomolyabb haditechnika Ukrajnába postázására.

Hogy mi van?

A nyugati csapatok Ukrajnába küldésének ötletéről először Robert Fico szlovák kormányfő beszélt a találkozót megelőzően. Látva a megbeszélés témáit, úgy fogalmazott: egyértelmű és hátborzongató számára, hogy több NATO- és EU-tagállam katonák küldését fontolgatja „kétoldalú megállapodások alapján”. Fico szerint a párizsi találkozó annak megerősítése, hogy

a Nyugat ukrajnai stratégiája teljes egészében megbukott,

egyben azonnal kijelentette, hogy Szlovákia nem lesz partner semmiben, ami a háború eszkalációját okozhatja.

Macron azonban úgy nyilatkozott a sebtében összerántott csúcstalálkozó után, hogy nagyon is beszéltek a nyugati katonák Ukrajnába küldéséről, még ha egyelőre ez kötetlen hangvételű tárgyalásban nyilvánult is meg. Mint mondta: „ha valami hasznos, akkor nem lehetetlen”.

A francia elnök egyébként úgy tűnik, végérvényesen visszavonulót fúj saját maga elől is, amikor azt pedzegette: Franciaország már nem ragaszkodik ahhoz, hogy Európa az Ukrajnának küldendő 155 mm-es tüzérségi lövedékeket csak EU-s gyártóktól szerezze be. Ez teljesen ellentmond a Macron által eddig hangoztatott stratégiai és autonóm elveknek, valamint az európai védelmi ipar fellendítésére irányuló törekvésének.

Macron bejelentette egy olyan új koalíció létrehozását is, mely közép- és nagy hatótávolságú rakétákat fog küldeni Ukrajnának . Ez az, amiben a kigúnyolt Olaf Scholz biztosan nem fog részt venni. A kancellár éppen a találkozó napján erősítette meg, hogy a háború eszkalációjának elkerülése érdekében továbbra sem hajlandó nagy hatótávolságú Taurus rakétákat küldeni Kijevnek. Egyben azt is hangsúlyozta, hogy egyetlen német katona sem teszi be a lábát Ukrajnába.

Persze – ahogyan Macron epésen célzott rá – Scholz az elmúlt két évben sok mindent hangsúlyozott már, majd rendre felülírta saját szavait.

***

Kapcsolódó:


Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Gonzalo Fuentes

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn