Ursula von der Leyen bukását az injekciók okozhatják

Szerző: | 2024. április. 3. | Kiemelt, Társadalom

Az Európai Bizottság főnöke nyakig van a pácban: letagadott SMS-ei a Pfizer vezérével több milliárd eurós kárt okozhattak az EU-nak. A botrány már túlnőtt azon, hogy el lehessen kenni, most pedig újabb fordulat állt be az ügyben: az Európai Ügyészség átvette a nyomozást, és immár kifejezetten bűncselekmény gyanúja miatt folytat vizsgálatot.

A lehető legrosszabbkor, az újraválasztási kampánya közepén omlott rá Ursula von der Leyenre a Pfizergate néven is emlegetett botrány. Mint ismert, a Covid-járvány kitörése után az Európai Bizottság elnöke több mint 20 milliárd euró értékű vakcinabeszerzési megállapodást kötött a Pfizer vezérigazgatójával –

különösebb EU-s konzultáció nélkül, magánjellegű SMS-ekben, vagyis a döntéshozók megkerülésével. Az már csak hab a tortán, hogy a 2021-es szerződés után férje, Heiko von der Leyen hirtelen a Pfizerrel rendkívül szoros kapcsolatot ápoló egyik gyógyszergyártó cég igazgatója lett.

A jelek szerint az EB-elnök több milliárd eurót költött teljesen feleslegesen az európai adófizetők pénzéből, messze túllépve az észszerű rendelési mennyiség határait, ez a tény pedig már a korrupció gyanúját is felveti. A botrány akkorára dagadt, hogy az EU legfelsőbb bírósága vizsgálatot, míg a The New York Times pert indított az Európai Bizottság ellen, miután Ursula von der Leyen egyszerűen annyival intézte el az ügyet, hogy az SMS-ek azóta már „törlődtek” a készülékéről.

Köszönjük, innentől átvesszük

A nyomozást eredetileg a belga hatóságok indították meg 2023 elején, miután Frédéric Baldan helyi lobbista büntetőfeljelentést tett. Később a magyar és a lengyel kormány is csatlakozott hozzá – igaz, Donald Tusk, aki kebelbarátja Ursula von der Leyennek, a hatalomra kerülése után gyorsan visszavonta a feljelentést, amelyet még elődje nyújtott be.

Mint arról a Politico beszámolt, az Európai Ügyészség (EPPO) nyomozói végül elérkezettnek látták az időt, hogy átvegyék a nyomozást

közfeladatokba való beavatkozás, SMS-ek megsemmisítése, korrupció és összeférhetetlenség ügyében – bár eddig senkit nem vádoltak meg konkrétan bűncselekmény elkövetésével.

Az EPPO-nyomozás természetesen kiterjed Ursula von der Leyen szerepére az ügyben, különös tekintettel az állítólag törölt SMS-ekre. A vizsgálat során adathordozók, telefonok lefoglalására is sor kerülhet – nemcsak brüsszeli helyszíneken, hanem VDL németországi ingatlanjaiban és érdekeltségeinél is. Ez tehát az első hivatalos nyomozás, amely a túlrendelést, az EU-s pénzügyi szabályok figyelmen kívül hagyását és Ursula von der Leyen tevékenységét szoros összefüggésben vizsgálja.

Az ügy előzményéhez hozzátartozik, hogy az átláthatóságért kampányoló szervezetek a botrány kirobbanásakor nyomást akartak gyakorolni az Európai Bizottságra az eset kivizsgálása érdekében, ám a VDL vezette testület lesöpörte az asztalról a javaslatokat.

***

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn